Мит: Яйцата с кафяви черупки са по-добри за хората с

...
Мит: Яйцата с кафяви черупки са по-добри за хората с
Коментари Харесай

Митове за храните

Мит: Яйцата с кафяви черупки са по-добри за хората с диабет, в сравнение с яйцата с бели.

Яйцата с кафяви черупки и яйцата с бели черупки имат идентична хранителна стойност. Цветът на черупките зависи от породата на кокошката, която ги снася. Яйцата съдържат доста витамини и минерали (като витамини Д и B12 и рибофлавин), те са отличен източник на протеини и са единствено към 80 калории, споделя Мелиса Кинстлингер. Тя е шеф на програмата за диабет и хранене в Северозападната болница в Балтимор, Съединени американски щати, и е с над 20 години опит като сертифициран обучител по ръководство на диабета и повече от 25 години опит като амбулаторен диетолог. Работи с възрастни с диабет вид 1 или вид 2 и бременни с гестационен диабет. Кинстлингер опровергава и други легенди за храненето на хората с диабет.

Мит: Морската сол е по-здравословна от трапезната.

И морската, и трапезната сол имат една и съща хранителна стойност - към 2400 мг натрий на чаена лъжичка. Единствената разлика е по какъв начин те се обработват. Морската сол се създава от изпарена океанска или морска вода, или солена езерна вода с минимална обработка, тъй че към момента има някакво минерално наличие, което й придава мирис и цвят. Трапезната сол, добивана от подземни залежи, се обработва по-силно и съдържа добавки, които предотвратяват скупчването й. Хранително двата типа сол са идентични. Истинските заместители на солта са от калиева сол, само че тя постоянно има горчив, железен усет. " Бих насърчила хората с диабет да се пробват да поддържат приема на натрий до 1500 мг дневно ", споделя Кинстлингер. " Например можете да замените студена зърнена просвета със демодиран овес, който съдържа нула мг натрий ", предлага специалистка.

Мит: Трябва да измиете сурово месо, с цел да елиминирате бактериите.

Готвенето на храна при вярната температура е това, което убива бактериите. Измиването на сурово месо или домашни птици преди готвене не се предлага, защото бактериите в соковете могат да замърсят кръстосано други храни, съдове и повърхности. Някои бактерии са толкоз " привързани " към месото, че не могат да бъдат измити.

По отношение на потреблението на месо Кинстлингер предлага на хората с диабет " да избират месо с етикет 90% или повече постно ". И още: " Отстранете кожата от пилешкото месо. Печете на скара или леко го сотирайте ". Горчица на сандвича с пуешко, вместо майонеза, а за десерт - чаша ягоди, вместо ягодов сладолед, предлага специалистката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР