Мисури екзекутира Джони Джонсън, осъден за убийството на 6-годишно момиче, въпреки твърдението му, че е психично болен

...
Мисури екзекутира осъден на смърт затворник за убийството на младо
Коментари Харесай

Мисури екзекутира осъден на смърт затворник за убийството на младо момиче през 2002 г. срещу възраженията на неговите адвокати, които твърдяха, че той е умствено некомпетентен и следователно не може да бъде осъден на смърт.

45-годишният Джони Джонсън беше осъден на смърт за убийството на 6-годишната Кейси Уилямсън, след като я отвлече и се опита да я изнасили, показват съдебните записи. Републиканският губернатор Майк Парсън отхвърли молбата за помилване в понеделник, наричайки престъплението „едно от най-ужасяващите“, случвало се някога на бюрото му.

Джонсън беше умъртвен във вторник вечерта чрез смъртоносна инжекция, съобщи St. Louis Post-Dispatch, филиал на CNN. Той беше обявен за мъртъв в 18:33 часа. CT, говорител на департамента на затворите в Мисури потвърди пред CNN.

Той беше четвъртият затворник, екзекутиран тази година в Мисури и 16-ият в Съединените щати, според Информационния център за смъртното наказание.

Джонсън се извини на семейството на жертвата си в последно изявление, публикувано от служители на корекциите: „Бог да благослови (.) Съжалявам за хората и семейството, които нараних“, написа той.

Осъден на смърт затворник от Алабама Джеймс Барбър беше осъден на смърт за убийството на Дороти Епс през 2001 г. Осъденият на смърт затворник от Алабама Джеймс Барбър беше осъден на смърт за убийството на Дороти Епс през 2001 г. Департамент на затворите в Алабама

Семейството на Кейси не е направило изявление след екзекуцията на Джонсън, според Post-Dispatch. Членовете на семейството имали смесени чувства относно екзекуцията, съобщава вестникът, но майката на Кейси била готова да го остави зад гърба си.

„Очаквах с нетърпение да сложа тази част на почивка“, каза Анджи Уайдман миналата седмица. CNN се свърза с нея.

Смъртоносната инжекция на Джонсън беше извършена, след като Върховният съд на САЩ отхвърли искането му за отлагане на екзекуцията, като тримата либерални съдии не се съгласиха.

„Съдът днес проправя пътя за екзекутиране на човек с документирано психично заболяване, преди който и да е съд да проучи смислено неговата компетентност да бъде екзекутиран“, пише съдия Соня Сотомайор в своето несъгласие, цитирайки отчасти делото Форд срещу Уейнрайт, в което съдът постанови Осмото Поправката забранява екзекуцията на човек, който не може да разбере какво се случва. Несъгласни бяха и съдиите Елена Каган и Кетанджи Браун Джаксън.

Невропсихиатър, който прегледа Джонсън през февруари, установи, че той отдавна е „страдал от тежко психично заболяване“, включително шизофрения, според петицията на затворника за издаване на съдебно решение.

Джонсън разбираше, че е осъден на смърт за убийство на дете, установи лекарят, но му липсваше „рационално разбиране на причините за неговата екзекуция“ и вярваше, че „Сатана използва щата Мисури, за да екзекутира (го), за да предизвика краят на света“, се казва в петицията. В крайна сметка лекарят намира Джонсън за некомпетентен, за да бъде екзекутиран.

ФАЙЛ - Този без дата снимка, предоставена от Държавния департамент на затворите в Оклахома, показва Бенджамин Робърт Коул старши. Съдия от Оклахома постанови във вторник, 4 октомври 2022 г., че Коул, мъж, който е осъден на смърт за убийството на 9-месечната си дъщеря, е компетентен да да бъде екзекутиран, проправяйки пътя за смъртоносната му инжекция следващия месец. (Държавен департамент на затворите в Оклахома чрез AP, файл) ФАЙЛ – Тази снимка без дата, предоставена от Държавния департамент на затворите в Оклахома, показва Бенджамин Робърт Коул старши. Съдия от Оклахома постанови във вторник, 4 октомври 2022 г., че Коул, мъж, който е осъден на смърт за убийството на 9-месечната си дъщеря , е компетентен да бъде екзекутиран, проправяйки пътя за смъртоносната му инжекция следващия месец. (Държавен департамент на затворите в Оклахома чрез AP, файл) AP

Държавата се противопостави на петицията на Джонсън, позовавайки се на констатациите на началника на психичното здраве на неговия затвор, който съобщи, че Джонсън никога не е „изразявал този вид халюцинации или заблуди“.

Сотомайор пише, че Върховният съд на Мисури и Осмият окръжен апелативен съд са допуснали грешка, като са отказали на Джонсън възможността да аргументира своя случай.

Върховният съд на щата първо отхвърли искането на Джонсън за изслушване за компетентност, тъй като установи, че той не е показал необходимия праг на лудост; след това федерален окръжен съд отказа облекчение.

След това състав от трима съдии на Осмия окръжен съд издаде на Джонсън спиране и удостоверение за обжалване, което му даде възможност делото му да бъде изслушано. Но целият Осми окръг впоследствие освободи престоя и отказа да издаде сертификата.

Джонсън „заслужава изслушване, където съдът най-накрая може да определи дали неговата екзекуция нарушава Осмата поправка“, пише Сотомайор в своето несъгласие. „Вместо това този съд бърза към окончателност, заобикаляйки основните процедурни и материални защити.“

Анди Роуз от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР