Мистерията с вносното пилешко, заразено със салмонела, плаче за разследване

...
Мистерията с вносното пилешко, заразено със салмонела, плаче за разследване
Коментари Харесай

"Активни потребители": Случаят със салмонелата е за прокурор

Мистерията с вносното пилешко, инфектирано със салмонела, плаче за следствие от прокурор. Това е позицията на Асоциация " Активни консуматори ". Прокуратурата и Министерството на земеделието би трябвало да се заемат със случая с полското месо, тъй като Българската организация по сигурност на храните е пазила в загадка информацията, макар че става въпрос за рискови храни, разяснява доктор Сергей Иванов от „ Активни консуматори “ пред БНР.

„ Само от последния ден на октомври досега България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 вести за партиди със салмонела, а от началото на годината предизвестията са 19 “, заяви доктор Сергей Иванов. Той цитира данни на самата Агенция по храните, съгласно които при лабораторни проучвания за салмонела са били хванати 135 позитивни проби. Т. е. става въпрос за най-малко 135 случая на инфектирани храни, за които БАБХ не е съобщила ", изясни Иванов.

В последните дни се разбра, че от март насам у нас са влезнали над 500 тона месо с бактерията, само че БАБХ е задържала единствено 100 тона от тях, за което и заяви предходната седмица. Земеделският министър Десислава Танева се опита да адвокатства на организацията с уверения, че нито 1 кг охладено пилешко със салмонела не е стигнал до българския консуматор. Нейната версия е, че по-голямата част от пратките не са били за директна консумация, а са отишли в месарската промишленост за преправка. Там месото минава през термична преправка, която убива бактериите, а с това изчезва и рискът за човешкото здраве, изясни Танева.

Но съгласно " Активни консуматори " е напълно възможно огромни количества от полското пилешко да са стигнали директно до хладилниците. БАБХ не се слави като претенциозен инспектор. 
А от агроминистерството отхвърлиха да оповестят кой е полският производител, който нападна и нашия, и други европейски пазари със инфектирано месо. Не споделят и кои са компаниите - купувачи на рисковите партиди. От ведомството на Танева настояват, че европейските регламенти не разрешавали да се огласява такава информация. Не отговорят даже на въпроса на " Активни консуматори " за какво у нас са влезнали над 500 тона опасно пилешко, а българите научиха единствено за последните 100 тона, които БАБХ твърди, че била задържала.

От потребителското съдружие показаха, че болните от салмонелоза у нас са надминали 500 от началото на годината. „ Имаме висока заболеваемост и на доста други заболявания, свързани с храни. Официално обаче няма нищо - от началото на годината у нас не е хваната нито една храна, създадена в България, със салмонела “, изясни доктор Иванов.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР