Мистерията кои са пилотът и неговият спътник оставаРумънски изтребители за

...
Мистерията кои са пилотът и неговият спътник оставаРумънски изтребители за
Коментари Харесай

Самолетът докаран на купувач в България

Мистерията кои са водачът и неговият сателит остава
Румънски изтребители за секунди навлезли над Сърбия, до момента в който го преследвали

Във Видин заредил от свои туби

Фирма със седалище в София е купила самолета извършител, който направи за смях наши и непознати Военно-въздушни сили (ВВС) и системи за Противовъздушна защита (ПВО).

Втори ден продължиха огледите на двумоторния Beechcraft, който наруши въздушното пространство на 7 страни и кацна на изоставено летище край търговищкото село Буховци. Свалени са натривки, открито е, че самолетът е добре поддържан. Той лети на бензин с не повече от 300 км/ч, само че по този начин и не бе “прихванат” и заставен да кацне в някоя от страните, над които минава. Появи се даже версия, че е пратен, с цел да тества системите за отбрана в Източна Европа.

По неофициална информация на борда е имало двама индивида, само че остава цялостна тайнственост кой е водачът и неговият сателит. Самолетът бил продаден от латвиец, само че не е ясно за какво купувачите са решили да го превозен по противозаконен метод.
Движението на самолета е открито по минути. Той е изхвърчал от Латвия, минал е над Словакия и е засечен от Военновъздушни сили на Унгария, когато навлиза в нейното въздушно пространство. За минути е била вдигната двойка изтребители “JAS-39 Gripen”, които съумели да приближат и огледат нарушителя. Той кацнал на малко летище край Дебрецен, където е заредил гориво. Докато унгарската полиция реагира, изхвърчал още веднъж под носа на патрулите.

Още близо половин час маджарски водачи се опитвали да открият радиовръзка. Тъй като Унгария има съглашение за трансгранични интервенции на Военновъздушни сили по задачата “Еър полисинг” групата от 2 изтребителя “Gripen” и машината-нарушител дружно навлезли в румънското въздушно пространство. Веднага по паника били вдигнати два F-16 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, които са основани в Румъния и едвам тогава унгарските изтребители се върнали в базата си.

После във въздуха били вдигнати и румънски F-16, които са поели от американците ескортирането на нарушителя. Те навлезли за секунди дружно с него във въздушното пространство на Сърбия, само че го напуснали, преди Противовъздушна отбрана на западната ни съседка да реагира. Румънците съобщили за нарушителя на България, само че казусът бил, че нашата страна няма радарна система за следене на ниско летящи самолети, настояват водачи.



Разследващи смъкват отпечатъци от кабината и корпуса на машината.

На наша територия нарушителят каца на затвореното преди повече от 30 години летище край Видин, където в този миг се провеждал мотосъбор. Там водачът зарежда с гориво, което си носи, и продължава към другото закрито летище - край с. Буховци, Търговищко. По пътя несмущаван, дребният аероплан прелетял покрай АЕЦ “Козлодуй”.



При огледите следово куче ревизира за опиати, само че не са открити.

Неизвестният авиатор е извънредно умел, настояват експерти. Той каца без проблем по мрачно, при комплицирани метеорологични условия, на неосветената и изоставена писта. След това със спътника му деликатно завиват машината с брезентово платнище, поставят подпори и изчезват. Все още полицията търси двамата фантоми.
Последният притежател на самолета: Продадох го предходната събота на компания от София


Самолетът-нарушител е бил продаден предходната събота на компания със седалище в София. Това твърди притежателят му - латвиецът Брониус Заронскис пред уеб страницата “Оф нюз”. Според него купувачите не са били българи, а евентуално от Румъния или Украйна. Той не знае имената им, показва, че покупката е била от името на компания. “Има документи, само че не са при мен сега. Мисля, че са от София. Договор, всичко има, протокол за предаване. Всичко е законно оформено”, споделя той.

Заронскис изяснява, че от дълго време - през 2009 година е дал поръчка за дерегистрирането на самолета като въздухоплавателно средство. “Но беше заложен в банка като поръчителство по заем. Сега отидох в банката, дадоха ми информация, че смъкват ипотеката. Сега очаквам това да стане”, споделя той. “Не знам за какво са кацнали край Търговище, допустимо е нещо да се е случило. Не бих споделил, че са го захвърлили. Кацнали са обикновено, поставили са по-късно чохъл, вярно са създали всичко. Отишли са някъде. По работа сигурно”, допуска Заронскис. Той е на 72 години, ас на литовската авиация, приключил е Московското авиационно учебно заведение, бил е пълководец на ескадрила в Панежевис, а след напускането на армията е ръководител на литовски авиационен състезателен клуб.

По време на събитията във Вилнюс през 1991 година провежда спасяването на авиационната техника на клуба от руската войска и взе участие в съпротивата на литовците против руската войска като дружно с младежи от клуба и жители на Панежевис реализира подслушване на радиочестотите и придвижването на руските сили в региона.
Министърът на защитата Драгомир Заков: Пилотът на МиГ-29 рискува живота си и бе върнат поради стихия


МО е уведомило военния министър за самолета извършител в сряда вечерта. Днес Драгомир Заков още веднъж съобщи, че българските Военновъздушни сили са си свършили работата. По думите му, дребният самолетът не е представлявал каквато и да е опасност. Все отново е бил вдигнат водач с МиГ-29 от база “Граф Игнатиево” по паника, с цел да наблюдава нарушителя.

“Когато преценихме, че би трябвало да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме в доста тежки условия. Беше изработен полет, беше направено наблюдаване. Изтребителят се върна в “Граф Игнатиево” преди началото на стихия, за него беше извънредно рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си”, съобщи министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР