Мистериозно тъмно петно ​​на Нептун, открито от Земята за първи път

...
Петната са често срещани на планетите гиганти - най-известното е
Коментари Харесай

Петната са често срещани на планетите гиганти - най-известното е Голямото червено петно ​​на Юпитер - но експертите казват, че това е първият път, когато такова е видяно на Нептун с телескоп от Земята.

Те остават загадка за астрономите, които се надяват, че новото откритие ще даде улики за това какво ги причинява.

Майкъл Уонг, изследовател от Калифорнийския университет, каза: „Това е удивително увеличение в способността на човечеството да наблюдава космоса.

„Първоначално можехме да открием тези петна само чрез изпращане на космически кораб там, като Вояджър.

“ След това получихме способността да ги разпознаваме дистанционно с Хъбъл. Най-накрая технологията напредна, за да позволи това от земята."

Индия се присъединява към ексклузивен клуб след успешно кацане на Луната - с иновативен, евтин космически кораб

Тъмно петно ​​беше открито за първи път на Нептун от Вояджър 2 на НАСА през 1989 г., преди да изчезне няколко години по-късно.

Патрик Ъруин , професор в Оксфордския университет и водещ изследовател на изследването, каза: „От първото откриване на тъмно петно ​​винаги съм се чудил какви са тези краткотрайни и неуловими тъмни характеристики.“

Учените сами са видели петното с помощта на Много големия телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория (ESO).

Изследователите са използвали данни от VLT, за да изключат възможността тъмните петна да са причинени от изчистване в облаците.

Прочетете още:
Какво научихме от кацането на Луната в Индия
Звездата може да се превърне в един от най-мощните магнити във Вселената

Тяхното изследване, публикувано в астрономията на природата, започна, след като НАСА и космическият телескоп Хъбъл на Европейската космическа агенция откриха няколко тъмни петна в атмосферата на планетата, включително едно в северното полукълбо на Нептун през 2018 г.

Те успяха да научат повече, като разделиха слънчевата светлина, отразена от планетата, и наблюденията предполагат, че природните феномени могат да бъдат причинени от потъмняване на частици въздух, когато ледът и мъглата се смесват в атмосферата на Нептун.

Използваният от астрономите спектрален метод им помогна да определят колко високо се намира настоящото тъмно петно в атмосферата, както и разкриване на химичния състав на различни слоеве в атмосферата на Нептун.

Наблюденията предложиха и изненадващ резултат - рядък тип дълбок ярък облак, който никога не е бил идентифициран преди, дори от космоса .

Този рядък тип облак се появи като светло петно ​​точно до по-голямото главно тъмно петно.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР