Мистериозни случаи на отравяния в Иран: стотици момичета от девически

...
Мистериозни случаи на отравяния в Иран: стотици момичета от девически
Коментари Харесай

Кой отрови стотици момичета в Иран

Мистериозни случаи на отравяния в Иран: стотици девойки от девически учебни заведения страдат от задушаване, гадене, световъртеж. Кой стои зад тази вълна на отравяния? Имат ли религиозните фанатици пръст в случилото се?

В няколко девически учебни заведения в разнообразни градове в Иран още веднъж са били натровени стотици ученички. Многобройните случаи на необясними отравяния започнаха още в края на предходната година и не стопират. Сега единствено в северния град Ардабил са били наранени над 400 ученички от общо 11 учебни заведения, както оповестява иранският вестник " Шарх ". Почти 100 от децата се лекуват в болница, като в някои от случаите здравословното им положение се счита за сериозно. Но и в други градове още веднъж бяха регистрирани сходни случаи. Родителите са разтревожени, а държавното управление към момента не е обявило публично пояснение за случаите. Службите от дълго време към този момент подозират, че зад вълната от отравяния се крият целенасочени офанзиви с токсичен газ. Причините обаче са все по този начин неразбираеми.  Ученички са се оплакали, че са вдишали пари с аромат на мандарини, хлор и почистващи препарати. Малко по-късно им прилошало, получили главоболие и сърцетуптене, почувствали мощна отмалялост и нямали сили да се движат.

Първоначално зам.-министърът на вътрешните работи Маджид Мирахмади беше определил отравянията като психическа война, водена от врагове на Иран: " Повече от 99% от тях са породени от стрес, клюки и психическа война, стартирана от враждебни телевизионни канали, с цел да основат стресова обстановка за учениците и родителите ".

Атаките започнаха през ноември

Първите случаи бяха регистрирани в края на ноември, в разгара на митингите в няколко девически учебни заведения в шиитския Гом. Напоследък обаче се оповестява за от ден на ден случаи и в други елементи на страната, като отравянията застигнаха и столицата Техеран. Според ирански народен представител до момента съвсем 1200 ученички е трябвало да получат здравна помощ поради усложнения с дишането, като 800 от тях са били отровени единствено в Гом. Съставките, употребявани против тях там, явно са съдържали следи от азот.

Крайно религиозни претекстове?

Ултраконсервативният президент Ебраим Раиси разпореди на вътрешното министерството да поеме следствията, като разузнаването и здравното министерство следва да му окажат подпомагане, заяви държавната осведомителна организация ИРНА. Бившата заместник-министърка по въпросите на дамите и фамилиите Масумех Ебтекар прикани управляващите да " сложат завършек на женомразките фанатици един път вечно ". А ИРНА цитира зам.-министъра на опазването на здравето Джунес Панахи, който е споделил, че след случаите в Гом е станало ясно, " че някои хора желаят всички учебни заведения и изключително девическите, да бъдат затворени ". От месеци насам ръководещите в Иран са под натиска на митингите, които избухнаха след гибел на 22-годишната Джина Махса Амини. Икономическите проблеми в допълнение усложняват обстановката.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР