Мистериозната г-жа Занеф, която завеща 1,8 млн. лв. на Националната

...
Мистериозната г-жа Занеф, която завеща 1,8 млн. лв. на Националната
Коментари Харесай

Дарителката на Националния музей се казвала Върба

Мистериозната госпожа Занеф, която завеща 1,8 млн. лева на Националната художествена изложба, е сменила името си от Върба на Маргарита. Това е станало незабавно при идването в Австралия - крайната точка на трагичното бягство от комунистическия режим в България в студената зима на 1950 година

За това свидетелстват архивите на австралийското държавно управление, които пазят данни за пристигналите на континента през ХХ век бежанци. Няма изясненост за какво госпожа Занеф се е прекръстила. Вероятно тъй като Маргарита е по-универсално и по-удобно за изговаряне в далечния континент. Според наложителните за мигрантите документи, с които са записани при стъпването на суша, тя е родена на 11 април 1921 година, мъжът й Занко - на 2 януари 1917 година, а синът им Антон - на 18 октомври 1942.

Всъщност фамилното им име също е под въпрос. По-вероятно е да са били Цаневи в България, а брачният партньор на великодушната дарителка на Националната художествена изложба да се е казвал Цанко. Това излиза наяве от метода, по който са изписани имената им. Те следват немската транслитерация, както е било признато преди Втората международна война. Върба е посочено като Warba, по тази причина се допуска, че " Z " от Zanew и Zanko се чете " Ц ". Възможно е да са сменили семейството си поради компликациите на англоговорящите да произнасят българския тон.

Съпрузите тръгнали от Неапол на 4 януари и пътували през океана цялостен месец - до 3 февруари 1950 година, на борда на американския военнотранспортен транспортен съд " Ген. Тейлър ". Той дебаркира със сем. Заневи на пристанището в Нюкасъл на 160 км от Сидни. В дневника му са маркирани 1265 пасажери. Заедно с другите емигранти българите са били закарани в профилирания център за бежанци " Грета " № 2 със специфични влакове, демонстрират архивните документи.

Този лагер е служел за образование на военни преди Втората международна война, а от 1948 година е сменил предназначението си и е настанявал емигранти. Там бежанците са останали 3-4 седмици и са учили британски. Разбрали са и какъв е австралийският метод на живот.

Още при идването си сем. Заневи са получили нещо като локални ЕГН-та, които са вървели дружно с номера на корабния курс, с който са пристигнали от Неапол. За да тръгнат на 4 януари от Неапол, сем. Заневи, са били превозени с трен през Германия и Австрия и са отпътували в огромен мраз точно на Нова година. А пристигнали в Австралия в Южното полукълбо в разгара на лятото.

Те се надявали да изградят бъдещето си в островната държава-континент, тъй като са знаели, че в годините след Втората международна война управляващите са приемали бежанци от Германия, цяла Европа и от Съветския блок.

Как се е развил животът на сем. Заневи до 1963 година, към този момент остава незнайно. Има данни, че след лагера " Грета " край Нюкасъл са живели на към 60 км югозападно от Сидни в така наречен регион Макартър. Там съгласно документите през 1958 година са регистрирани като гласоподаватели, придобили право да гласоподават.

Сигурно е, че през 1963 година те купуват къща в квартала на Сидни " Уейвъртън ". По това време това е евтина част от града с неособено добра известност. Повечето хора я заобикалят, тъй като до 1970 година там са били настанявани болните от мощно заразната и смъртоносна едра шарка.

След преодоляването на епидемията и изкореняването на заболяването регионът се трансформира и последователно приютява доста богати австралийци. В момента кварталът се намира съвсем в центъра на 4-милионния град и е доста влиятелен, описаха пред " 168 часа " българи, живеещи там. По-късно продава къщата за 812 000 евро

Няма изясненост дали дарителката на НХГ Маргарита Занеф е работила в миналото в новата си татковина или просто е била стопанка. Знае се, че брачният партньор й е бил управител на департамент в държавно институция и е умрял през 1981 година на 64 година Опят е в същата квартална гръцка черква, в която и тя 25 година по-късно.

Синът й също е бил на управителна позиция в департамента по гражданска авиация в Министерството на защитата и е умрял през 1997 година на 55 година Маргарита до края си не могла да преживее гибелта на единственото си дете. Антон Занеф попада и в един чудноват лист на непотърсени суми от банки.

Източинк: dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР