Мистериозна пещера с мраморни колони и орнаменти на входа излезе

...
Мистериозна пещера с мраморни колони и орнаменти на входа излезе
Коментари Харесай

Мистериозна пещера с вход на дворец изникна край Арбанаси

Мистериозна пещера с мраморни колони и орнаменти на входа излезе след разчистване на един от входовете на Арбанаси, написа в. " Борба ".

Според осведомени тя се е появила единствено преди няколко дни, само че незабавно е станала обект на всеобщи мнения. Видима е вляво от пътя сред Велико Търново и Горна Оряховица, до първия вход за Арбанаси и подстъпите към Гарга хълм.

Пещерата е дълбока десетина метра и завършена с каменни сводове и колони. Точно на мраморния й вход е подложен и надпис: „ Направена от Иван Моруци 1882 година “. Тъй като се вижда от пътя, мнозина стопират, с цел да я снимат.

„ Често ме питат дали някой не е намерил злато. Пещерата не се забелязваше поради храсталаците, само че в този момент от Пътното са ги изчистили. В далечното минало тук е била базата на каменоделците – италианци, които са правили Паметника на обесените във Велико Търново и Стамболовия мост. На това място са обработвали камъните и очевидно са се забавлявали и построили тогава пещерата. Сигурно са я създали с непотребни материали, само че е забавна атракция “, описа кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

Пещерата е завършена с орнаменти от италианския проектант, проектирал Стамболовия мост и Паметника на обесените.

Паметникът на въстаниците от Априлското въстание през 1876 година във В. Търново е издигнат през 1883 година по план на италианския проектант Джовани Мусути, който е архитект и на Стамболовия мост. Паметникът е направен от бял арбанашки камък, складиран и култивиран до входа на пещерата в подножието на Арбанаси.

Появата на пещерата стана мотив да се разпалят иманярските пристрастености. Златотърсачи още веднъж обхождат от време на време местности в селото.

Издълбани са дупки до двете вековни чешми, кръстени „ Голямото лако ” и „ Малкото лако ”, които се намират наоколо, има над 10 дупки. С лопати и железни шипове иманярите стигнали на дълбочина до метър и половина подземен. Набези има съвсем всеки месец, групи от хора с лопати и фенерчета около чешмите са честа панорама, описват локалните.

Търсенето на злато се възродило неотдавна, откакто в иманярските среди се заговорило по какъв начин столичани намерили златна монета от турско време. Мълвата, че под арбанашките чешми може да има цели сандъци с жълтици от благородния метал, бързо се разнесла измежду търсачите на полезности.

В Арбанаси считат, че неканените посетители търсят турско злато, известно като съкровището на Рустем Паша. В научните среди обаче са скептични към вероятността разкопаните местности да крият сходно богатство.

„ Двете чешми са строени през XIX век. Край тях от дълго време се копае – още от 90-те години на предишния век има иманярски нападения. Досега не се е случвало някой да е намирал злато ”, изясняват археолози от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Районът, където златотърсачите търсят злато, даже не е измежду археологическите обекти. За последно разкопки там са правени през 70-те години на XX век. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР