Мистериозен шум раздира Тихия океан от няколко години. Това обаче

...
Мистериозен шум раздира Тихия океан от няколко години. Това обаче
Коментари Харесай

Загадъчен шум пронизва Тихия океан

Мистериозен звук раздира Тихия океан от няколко години. Това обаче не са звуци, създавани от кораби или издавани от китове, уверени са експертите.

За първи път необяснимият звук е закрепен през 1991 година. Той е регистриран на доста огромна повърхност от Тихия океан. Според Националното ръководство на океанските и атмосферните проучвания /NOAA/ звукът се състои от дълга поредност сигнали с стеснен диапазон, като всеки от тях е с продължение от няколко секунди.

Интересно е, че американският военноморски флот в никакъв случай до момента не е долавял този тон, написа New Scientist през 2002 година. Звукът можел да се чуе по цялата повърхност на Тихия океан и сигурно неговият източник не е локализиран.

Въпросният звук е непрестанен и преди двадесет години доближава своята активност. След това той последователно стартира да понижава. Според експертите той се долавя най-добре напролет и есента.

Това може да има нещо общо с неговия извършител или просто с това, че през този интервал от годината в океанска среда звуците се чуват по-ясно.

 Загадъчен звук пронизва Тихия океан

Мистериозният звук радикално се разграничава от този, който се образува при вулканична интензивност, както и от звуците, които китовете издават, когато поддържат връзка между тях.

Според учените Жак Таландие от Агенцията за атомна енергетика на Франция и Еймил Окъл от Северозападния университет в Чикаго характерният сигнал се дължи на особена вулканична активност.

През 1996 година се заражда догатката, че странният звук може да се получава, когато водата от океана влиза в контакт с огромно количество лава.

Специалистите се пробвали да открият от кое място идва звукът и открили, че той се заражда в далечен регион на Тихия океан. От NOAA допускат, че той се образува в зона с хипотетична вулканична интензивност.

Други хипотези свързват сигнала с геоложки аномалии или тайнствени явления. Множество митове пък описват, че източник на мистериозния тон е гигантско морско творение.

Кое от тези догатки е правилно никой още не може да каже, само че учените се надяват в най-скоро време загадката да бъде разкрита.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР