Мисля, че сме малко свръхчувствителни към всичко, което се случва

...
Мисля, че сме малко свръхчувствителни към всичко, което се случва
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: В момента няма данни за нов патоген, който да засяга тежко хората

Мисля, че сме малко свръхчувствителни към всичко, което се случва в Китай във връзка с инфекциозната патология, поради голямата пандемия Ковид, в последните години, и мисля че паниката е пресилена. Това сподели в аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. " Защото първо, Китай има доста мощна система за контрол, доста добра регистрируемост на случаите, което им прави чест несъмнено, и надлежно точно заради това, че се наблюдават случаите, те стигат в действителност и до нас. Но място за терзание няма, тъй като първо, обикновено е за сезона и във всички страни, в това число и при нас, нараства броят на острите респираторни болести ", сподели Христова.

Специалистът разясни, че това е всяка година и ние го чакаме.

" И това, което е по-важно, патогените, които се потвърждават, не са нещо извънредно. Това са нормалната триада вируси: SARS-CoV-2, грипен вирус респираторно синцитиален вирус и едни бактерии микоплазна пневмония, които са известни с това, че предизвикват пневмонии, и те са в действителност наложителни вътреклетъчни патогени, т.е. това са бактерии на границата сред бактерии и вируси. Но няма необикновени патогени, няма от какво да се тормозим. Освен това, тези патогени в действителност в нашата страна постоянно ги е имало и ще ги има. И към този момент, съгласно мене, това повишение на случаите там просто бие паника от позиция дали няма нещо друго. Но все още няма такива данни за нов патоген, който да визира тежко хората и така нататък Да, покачва се, само че няма нищо извънредно ", сподели проф. Христова.

Тя изясни още, че у нас сега грипните вируси са още в зачатък. Миналата седмица са потвърдени два грипни варианта, което значи, че изрично има циркулация на грипни вируси. Със сигурност не е почнала тогава, а най-малко две седмици по-рано прикрито и рядко преди да се откри. Но по този начин или другояче грипната вълна е още в зародиш.

" Нея занапред я чакаме да се развие идващия месец и да доближи пикови равнища януари и февруари. От друга страна SARS-CoV-2, причинителя на Ковид, най-малко по публични данни за нашата страна е в криза. Т.е. понижават случаите, и то понижават безапелационно към този момент повече от четири седмици поред. Намаляват по този начин, че броят на седмица в този момент е на половина на броят на седмица преди един месец. Разбира се, че имаме не дребна група недиагностицирани, само че ние постоянно сме ги имали някакъв %. Така или другояче това приказва за усмиряване на Ковид обстановката или по-скоро за едно всеобщо преболедуване, каквото демонстрират нашата проучвания. Т.е. някой го карат със признаци, само че в пъти по-често, най-малко 4-5 пъти по-често го прекарват хората безсимптомно, и като създадат проучвания, виждат, че в действителност даже не са разбрали, че са изкарали. И тъкмо тогава стартира да понижава вълната ", добави експертът.

По думите и, най-податливи на респираторно синцитиалния вирус, който сега предизвиква може би най-тежките болести и който визира долните дихателни пътища, предизвиквайки бронхити, са най-много дребните деца. Това е вирус, който нормално най-тежко визира деца до една година, когато те за първи път се срещнат с вируса. Умерено тежко минава при деца към този момент до пет-шестгодишна възраст, тъй като към този момент са се срещали с вируса, само че имунитета е един път, типово характерен, и избледнява. Възрастните хора също са една рискова група.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР