Мисля, че можем да надхвърлим съотношението едно към едно между

...
Мисля, че можем да надхвърлим съотношението едно към едно между
Коментари Харесай

Рано е за апокалипсис за работните места заради AI

" Мисля, че можем да надхвърлим съотношението едно към едно сред хуманоидни роботи и хора ", разгласи Илън Мъск на 1 март. Изявлението на самопровъзгласилия се технокрал на Tesla не беше толкоз предсказване, колкото заричане. Автомобилната компания на Мъск създава един сходен автоматон с изкуствен интелект, с кодово име Optimus, за приложимост вкъщи и във фабриката. Изказването му, направено в деня на вложителите на Tesla, беше съпроводено от видеоклип, на който Optimus се разхожда явно независимо.

" Мисля, че можем да надхвърлим съотношението едно към едно сред хуманоидни роботи и хора ", разгласи Илън Мъск на 1 март. Изявлението на самопровъзгласилия се технокрал на Tesla не беше толкоз предсказване, колкото заричане. Автомобилната компания на Мъск създава един сходен автоматон с изкуствен интелект, с кодово име Optimus, за приложимост вкъщи и във фабриката. Изказването му, направено в деня на вложителите на Tesla, беше съпроводено от видеоклип, на който Optimus се разхожда явно независимо.

Предвид че Мъск не разясни по какъв начин - или по кое време - се стига от промоционален клип до войска от 8 милиарда роботи, може би всичко това намирисва на научна фантастика. Но той се намеси в напълно действителен спор за бъдещето на работата. Понеже някои форми на автоматизация посредством изкуствен интелект бързо се трансформират в теоретичен факт. От ноември изкуственият разсъдък ChatGPT зашеметява потребителите с приличното си подражаване на човешки диалект. Други " генеративни " AI основават сходни на човешките текстове, изображения и звуци, като проучват масиви от данни в интернет. Миналия месец шефът на компятърния колос IBM прогнизира, че изкуственият инелект ще отстрани по-голямата част от чиновническата работа. На 6 март Microsoft разгласи началото на комплект от AI " помощници " за служащи на длъжности, вариращи от продажби и маркетинг до ръководство на вериги за доставки. Притеснителните наблюдаващи приказват за наближаващ работен апокалипсис.

Опасенията по отношение на последствията от заместващия резултат на технологиите, несъмнено, не са нещо ново. В началото на XIX в. във Англия лудитите изгаряха машини във фабриките. Терминът " автоматизация " за първи път стана прочут, когато през 50-те години на предишния век приемането на военновременните нововъведения в механизацията провокира вълна от суматоха по отношение на всеобща безработица. През 1978 година английският министър председател Джеймс Калахан посрещна революционната технология на своето време - микропроцесора - с държавно следствие на неговия капацитет за заличаване на работни места. Преди 10 години Карл Фрей и Майкъл Озбърн от Оксфордския университет разгласиха хитов отчет, от този момент представен над 5 хиляди пъти, твърдящ, че 47% от дилемите, осъществявани от американските служащи, могат да бъдат автоматизирани " през идващите едно-две десетилетия ". Сега даже технооптимистът Мъск се чуди какво би означавало роботите да са повече от хората: " На този стадий даже не е ясно какво е стопанска система. "
Реклама
Въпреки че господата Фрей и Озбърн към момента имат няколко години, с цел да се окажат прави, а Мъск може за момента умерено да бъде пренебрегнат, по-ранните страхове по отношение на технологиите, убиващи работни места, по този начин и не се сбъднаха. Точно противоположното, трудовите пазари в богатия свят са исторически свити - и се свиват все по-вече със застаряването на популацията. В момента има две свободни места за всеки незает американец, най-високият регистриран коефициент. Американските индустриални и хотелиерски браншове регистрират дефицит на работна ръка надлежно от 500 хиляди и 800 хиляди души (измерен посредством разликата сред свободните работни места и безработните, чиято последна работа е била в съответния сектор).

Следователно непосредственият проблем за развитите стопански системи не е прекалено много автоматизация, а прекомерно малко. Той се изостря от обстоятелството, че за огромните бизнеси автоматизацията е сложна да се реализира на процедура. Вероятно няма да е по-лесно с най-новите нашумели изкуствени интелекти.
Гняв за машини
Механизирани ръце, изпълняващи еднообразни задания като заваряване, продупчване или преместване на предмети, се употребяват в индустриалните цехове от десетилетия. Употребата на роботи в исторически подтекст се е концентрирало в автомобилната индустрия, чиито тежки елементи и огромни партиди с лимитирано многообразие са извънредно подобаващи за машините. Електронната промишленост, с нейните потребности от прецизни, само че повтарящите се придвижвания, също е била измежду ранните приемници.

По-скоро описът с промишлености, възприемащи роботи, се е разширил, вижда Джеф Бърнстийн, ръководител на американската промишлена група Association for Advancing Automation. Напредъкът в компютърното зрение направи роботите по-сръчни, отбелязва Сами Атия, който управлява бизнеса с роботика на швейцарската индустриална компания ABB. Олекотените " кооперативни роботи " към този момент работят един до друг с хората, а не в кафези, а самостоятелни транспортни средства транспортират предмети от едно място на друго във заводи и хранилища.
Реклама
В същото време цената на роботите се срина. Според мениджъра на активи Ark Invest междинната цена за промишлен робот е паднала от 69 хиляди $ през 2005 година до 27 хиляди през 2017 година Миналия декември ABB откри " мегазавод " с повърхност от 67 хиляди кв. м в Шанхай, където роботи вършат други роботи. Разходите за апаратура също са намалели, с помощта на новите " безкодови " системи, които не изискват опит в програмирането, отбелязва Сузан Билер, общоприет секретар на International Federation of Robotics (IFR).

В резултат на по-добрите технологии и по-ниските цени броят на индустриалните роботи в международен мащаб се е нараснал от 1 млн. през 2011 година до близо 3.5 млн. през 2021 година Продажбите на Fanuc, огромен японски производител на роботи, са се повишили със 17% през последното тримесечие на годишна база; тези на Keyence - японска компания, която е съветник по автоматизация, се покачиха с 24%. Въпреки че са спаднали от пиковете си от 2021 година, когато шефовете търсеха други възможности на човешката работна мощ, възпрепятствана от ковид-19, цените на акциите на производителите на роботи остават с една пета по-високи, в сравнение с преди пандемията.

Въпреки този растеж обаче безспорните равнища на разбиране остават ниски, изключително в Запада. Според IFR даже южнокорейските компании, несъмнено най-запалените по роботиката в света, употребяват 10 индустриални служащи за всеки индустриален робот - надалеч от визията на Мъск. В Америка, Китай, Европа и Япония цифрата е 25-40:1. 25-те милиарда $, които съгласно конултантската компания Boston Consulting Group в международен мащаб са вложени за промишлени роботи през 2020 година, са под 1% от световните финансови разноски (с изключение на енергийния и минния сектор). Хората харчат повече за секс играчки.

Дългият живот на промишленото съоръжение лимитира бързината, с която по-старите и по-прости машини могат да бъдат сменени с по-умни нови, отбелязва Рейнър Брем, който управлява поделение за автоматизиране на заводи на немския промишлен колос Siemens. И по-голямата част от ръчната работа в развитите стопански системи в днешно време е в бранша на услугите, където автоматизацията на дилемите е по-трудна. Човешкото тяло със своите стави и пръсти е знамение на гъвкавостта с 244 равнини на придвижване. Един характерен робот има шест такива " степени на независимост ", отбелязва Ким Повлсен, началник на производителя Universal Robotics.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР