Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието Родина

...
Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието Родина
Коментари Харесай

Лидерът на ДПС да преосмисли понятието Родина

" Мисля, че водачът на Движение за права и свободи следва да премисли понятието " Родина " и в какъв подтекст го използва. " Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти по отношение на визитата на управлението на Движение за права и свободи в Турция и срещата на ръководителя на партията Мустафа Карадайъ с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган.

Държавният глава прикани Карадайъ да си напомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание и какво написа в Конституцията - " където доста ясно е заложено, че не може да се основават партии на етническа и верска основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която подсигурява равни права на всички български жители и не ги разделя по етнос. Следва и политическите партии да не го вършат ".

Президентът напомни, че постоянно е подчертавал, че връзките ни с Турция са извънредно значими.  " България постоянно е работила интензивно да се развиват тези връзки. Турция е добър комшия, значим сътрудник и съдружник, само че тези връзки би трябвало да се развиват върху равнопоставеност, взаимно почитание и невмешателство във вътрешните каузи ", сподели президентът.

Радев отговори, че не е знаел за визитата на управлението на Движение за права и свободи в Турция.

В правовата страна няма място за война сред институциите, те би трябвало да работят координирано против проведената престъпност и корупцията, сподели Радев. " Тази битка изисква от своя страна правосъдна система, най-много прокуратура, да има не изборен метод. Съответно правораздавателната система да се задейства преди вас медиите и преди институциите от непознати страни да осветляват какво се случва в България ", добави той.

Президентът разяснява и проблема с шефа на приходната агенция Румен Спецов и обвиняванията, че е източвал ДДС. " Въпросът е отвеян от министъра на финансите към прокуратурата. Чака се решението на прокуратурата ", уточни президентът.

Запитан за процеса по имунизиране, Радев отговори, че здравният министър е заложил доста ясни цели и това е преимущество на възрастните хора, хората над 60-70 години и на хората с увреждания и в обществено изолирани групи. " България изостана фрапантно освен в процеса на имунизиране, само че и в правилността на този приоритет. Ако забележим другите страни от Европа, тези хора, тези групи, са на извънредно предпочитано равнище. При нас, в противен случай, те не бяха сложени на нужното равнище и този приоритет пристигна там, където му е мястото ", акцентира президентът.

Той разяснява и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, който беше шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. " Моят ангажимент е да посоча министрите в служебното държавно управление. Аз съм им делегирал цялостни пълномощия да сортират своите екипи и надлежно Министерският съвет да води своята кадрова политика ", сподели Радев.

Значението на самодейността " Три морета " е голямо, сподели президентът във връзка откриването на инициативата в рамките на българското домакинство под патронажа на президента.

" Чрез тази самодейност всички тези 12 страни, дружно с нашите сътрудници Европейската комисия, Германия и Съединени американски щати, ще работим, така че да има доста по-висок стопански растеж в нашия район, да има доста повече вложения, да можем да развиваме обществено и икономическо доближаване със Западна Европа. Важен фактор е свързаността - инфраструктурна, транспортна, цифрова ", регистрира президентът.

По думите му самодейността се поддържа освен от Съединени американски щати. " Ние би трябвало да създадем всичко допустимо да привличаме доста по-голямо внимание към нашия район, доста повече вложения ", посочи Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР