„Мисля, че кандидатурата е една подигравка с нашето минало и

...
„Мисля, че кандидатурата е една подигравка с нашето минало и
Коментари Харесай

Президентът за Антон Тодоров: Искат бракониер за горски

„ Мисля, че кандидатурата е една насмешка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски “, разяснява още президентът пред публицисти.

По думите му при старанието, което се поставя, с цел да бъде обединена нацията, това ще я раздели.

Попитан дали комисията би трябвало да бъде закрита, както оферират от Българска социалистическа партия , или би трябвало да се резервира, той отговори:

„ Това е въпрос на доста съществени диспути, само че на дневен ред е ръководителят на тази комисия “.

Междувременно десетки общественици се подписаха под протестно отворено писмо против Антон Тодоров. В него се споделя:

"Ние мислим, че досегашната му активност дава доста съществени причини срещу неговото номиниране. Защото господин Тодоров, първо, не е неутрален. Напротив, той в досегашната си активност нееднократно е променял политическата си принадлежност и надлежно пристрастията си. Може ли да се повери длъжността на самостоятелен „ страж на историко-политическата съвест “ на страната на човек, който написа книга („ Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите “, изд. 2013 г.), чиито заключения, съгласно него, се основават на документи, против настоящия си началник Бойко Борисов, а по-късно приема да стане народен представител от партията, против която е правил в писмен тип дискредитиращи текстове? ".

И от Българска социалистическа партия към този момент акцентираха това като мотив против Тодоров. Миналата седмица депутатът от левицата Антон Кутев изчете в Народното събрание откъс от въпросната книга, в който явно се приказва за Борисов:

"ГЕРБ са тъкмо тайфа - група хора, обединени от незаконни цели. Какъв министър председател на демократична страна може да бъде човек, който е бил измежду главатарите на групировките през 90-те години ".

Политологът Огнян Минчев също съобщи, че не поддържа избора на Тодоров.

"Ако оставим на страна всички личностни характерности на номинирания, ще би трябвало, въпреки всичко, да имаме поради неговата политическа позиция и пристрастност, която дава и ще дава право и опция на политическите му съперници да оспорват законно дейностите му отпред на комисията. За тази позиция е належащо да се номинира човек, построил си известност на самостоятелност, почтеност, отговорност, дарба да се дистанцира от опити за политическа приложимост на мъчителния въпрос за отваряне архивите на Държавна сигурност ", написа Минчев във Facebook.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче Антон Тодоров може да си свърши добре работата, тъй като е "изключителна персона с съвършена аналитичност и пунктуалност ".

Въпреки това, през днешния ден от партията излязоха с позиция, в която се споделя:

"В поддръжка и отбрана на демократичните права и свободи на българските жители, от ПГ на ГЕРБ предлагаме анулация на признатото Решение за приемане на процедурните правила за избор на нов състав на Комисия за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска. Да се организира необятен публичен спор с дейното присъединяване на парламентарно показаните партии ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР