Мисля, че Германия прави огромна грешка, поставяйки се в толкова

...
Мисля, че Германия прави огромна грешка, поставяйки се в толкова
Коментари Харесай

Руският ботуш преГАЗи Германия

" Мисля, че Германия прави голяма неточност, поставяйки се в толкоз мощна взаимозависимост от този газопровод. " Повтаряйки на 12 юни миналогодишното си изказване, че Германия е " изцяло следена от Русия ", президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп продължава стрелбата си против газопровода " Северен поток 2 ". От своя страна фирмите, участващи в плана, минават в нахлуване: те сезираха Общия съд на Европейски Съюз с молба да бъде анулирана признатата напролет инструкция за природния газ, разяснява френското издание на американския вестник Huffington Post.

Мегастроежът на " Северен поток 2 " към този момент е приключен на повече от 60% и дублира трасето на първия газопровод " Северен поток 1 ", който е в употреба от 2012 година, с цел да доставя, сходно на последния, към 55 милиарда кубически метра съветски газ до Европейския съюз. Две нови големи " тръби " с диаметър 1,20 м. и дължина повече от 2000 км - от които 1200 потопени под Балтийско море - ще преминат през съветската, финландската, шведската, датската и немската стопански зони, с цел да свържат непосредствено Русия с Германия. И още веднъж без да минава през Беларус или най-много през Украйна, чиито различия с съветската съседка не стопират да се възобновяват от петнадесет години насам и изключително след анексията на Крим от Владимир Путин през 2014 година

Реализацията на " Северен поток 1 " преди 10 години беше генерално приветствана от страните членки на Европейския съюз, които считат, че са държани като заложници на многочислените спорове сред Киев и Москва и спиранията в газовите им доставки. През 2014 година различният план " Южен поток " също доставяше съветски газ в Европа, само че прекосяването този път през Черно море е изоставено като вид, съветският консорциум " Газпром " към този момент не намира задоволителен стопански интерес. За огромно страдание на източноевропейските страни, които разчитаха на приходите от директни такси. Но изправена пред нуждата да компенсира изоставянето на нуклеарната сила и нуждата да ограничи потреблението на въглища, Германия доста бързо съживи съдействието си с " Газпром " и сътвори, дружно с огромните европейски газови компании, плана " Северен Поток 2 ", който би трябвало да бъде въведен в употреба в края на 2019 година

Проблемът е, че този път планът не се възприема единомислещо. Страните от Източна Европа не могат да преглътнат обстоятелството, че ще бъдат лишени от манната на " Южен поток " в интерес на немския стопански мастодонт. Поляците и словаците, като се изключи че виждат сигурността си и целостта на Европа застрашени, стартират да се тормозят за бъдещето на газопровода Ямал -Европа, който ги пресича. И, несъмнено, украинците се усещат предадени - тези, чийто газов контракт с " Газпром " изтича в края на годината и на които руснаците дават обещание да понижат от 87 на 10/15 милиарда куб.м. количеството газ, доставяно годишно в техните тръби, като по този метод ги лишат от по-голямата част от 3-те милиарда $ директни доходи. Украинците разчитат техните географски съседи да бъдат и техни съдружници в Европа, само че също по този начин и някои скандинавски страни като Дания. Да не приказваме несъмнено за Съединени американски щати, обичайните бранители на демократичните антируски придвижвания.

Което идва да покаже, че отбраната на демократичните полезности надалеч не е фикс идея за Доналд Тръмп! Това, което той отхвърля, е възходящата взаимозависимост на Германия (и цяла Европа) от съветския газ. Всъщност през 2018 година Русия към този момент дава отговор за над 40% от доставките на природен газ в Европа (срещу 25% за Норвегия и 12% за Алжир).

Германия, която съставлява четвърт от европейския импорт, има малко по-високо равнище на взаимозависимост. Пристрастяване, което евентуално ще се утежни с въвеждането в употреба на " Северен поток 2 ", като последният ще усили с 25% потенциала за експорт на газ на Русия! Берлин от своя страна не вижда опасности, а благоприятни условия и избира да приказва за причинност, предлагаща на Съюза средство за напън върху Москва, чиито ¾ от износа й са предопределени за Европейски Съюз.

Не е ясно обаче по какъв начин Съюзът може доста да пренасочи покупките си на газ, Норвегия е с оптимален потенциал, до момента в който политическата неустановеност не слага Алжир в позиция, удобна за усилване на доставките му. Остава опцията за полутечен газ, превозен по море. Германия има намерение да усили покупките си на американски газ, което апропо ясно демонстрира, че враждебността на Доналд Тръмп към " Северен поток 2 " е в сходство с комерсиалните ползи на Съединени американски щати. С други думи в Европа, в която се обрисува напредък на политическата екология, публичното мнение не е готово да одобри всеобщи покупки на шистов газ...

Фактът обаче си е реалност и той е, че Европейският съюз се тормози от квазимонополния темперамент на главния си снабдител " Газпром ". Следователно преразглеждането на " директивата за природния газ " изисква минимална конкуренция и задължава газовите групи отвън Съюза да се разделят на обособени субекти - снабдител и производител. " Газпром ", който създава и доставя по едно и също време, се оплаква от дискриминация. След като не съумя в тези полемики с Европейската комисия да издейства, с оглед напредъка на работата, отстъпка за " Северен поток 2 ", консорциумът мина в края на предходната седмица в атака, сезирайки Европейския съд за отменяне на директивата, която съгласно фирмите, участващи в плана, " е ясно проектирана и призната за да се трансформира в неизгодно състояние и да попречва строителството на тръбопровода " Северен поток 2 ".

По време на полемиките Берлин се опита да се опълчи на приемането на този текст, който евентуално ще дерайлира целия план " Северен поток 2 ". В последна сметка, при започване на 2019 година канцлерът Ангела Меркел отдръпна възраженията си, откакто получи огромна отстъпка: директните диалози с доставчика са непокътнати за първата страна хазаин на инфраструктурата, т.е. Германия във връзка с газопровода " Северен поток 2 ". Накратко, водещата европейска стопанска система се трансформира освен в газовия хъб на целия континент, само че има свободната ръка да контракти с " Газпром " изискванията за даване на отстъпки от прецизното използване на директивата! Има някаква групова оставка на Съюза в интерес на най-мощната държава-членка... Но явно тази концесия не е задоволителна гаранция за консорциума.

Следователно е мъчно да се разбере какво би могло да заплаши завършването и въвеждането в употреба на " Северен поток 2 ".

Има единствено едно " малко село ", не галско, а европейско, което към момента се съпротивлява: Дания. Следвайки сегашния си маршрут, тръбопроводът минава на юг от датския остров Борнхолм и се доближава до датските териториални води. Загрижен за риска от щета на тръбопровода заради потънали в този регион 80 000 тона химически муниции от Втората международна война, Копенхаген продължава две години да не дава позволение за построяването на газопровода, до момента в който " Газпром " обмисля скъпо отклонение на плана на север от Борнхолм и отвън териториалните води на Дания.

Въвеждането на " Северен поток 2 " в употреба по график (края на 2019 г.) наподобява компрометирано. Освен в случай че, посредством тази забавяща се тактичност, Дания не се надява да подтикне Русия към основни отстъпки във връзка с преоценка на директния размер през " Съюз " и " Братство ", двата газопровода, пресичащи Украйна. Което би могло да понижи дебита към Германия...
Huffington Post, превод за news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР