Мисля, че е крайно време ръководството на Българското национално радио

...
Мисля, че е крайно време ръководството на Българското национално радио
Коментари Харесай

Бойко Ноев: БНР трябва да изтегли кореспондента си от Москва

" Мисля, че е извънредно време управлението на Българското национално радио да изтегли българските публицисти от Русия, " сподели пред БНР Бойко Ноев - специалист по национална сигурност, някогашен боен министър и някогашен дипломат на България в НАТО.

Той уточни, че след експлоадирането на войната в Украйна, Кремъл постанова доста строга цензура, която не разрешава съответното осъществяване на журналистическата активност на българските репортери.

" Направих си труда да отида на уеб страницата на кореспондента на БНР в Москва и виждам един рупор на съветската агитация. Трябва да го кажа с огромно страдание. Не желая да обвиня журналиста. Той несъмнено е добър публицист. Но по какъв начин може един публицист да работи в среда, в която в случай че той напише истината, ще бъде вкаран в пандиза - както е упрекнат и Христо Грозев, " уточни той на фона на оповестяването за интернационално търсене на основния редактор на Bellingcat.

На изказванието, че " другите гледни точки дават цялостната картина " и отразяването на протичащото се в Москва е значимо, той отговори: " Ние слушаме какво споделя Лавров, какво споделя Путин, не слушаме какво споделя съветската съпротива, нямаме справедлива позиция от Русия. Слушаме къде украинските ракети падали, само че не чуваме къде падат съветските. За това приказвам - упълномощеният публицист в Москва няма опция да написа обективно оттова. "

Ноев засегна и активността на съветските репортери в България: " Има обосновани догатки, че журналистическата активност е последното нещо, с което те се занимават. Например кореспондентът на Риа Новости, за който аз съм чувал, по този начин се приказва. Когато българските управляващи обмислят реакция на това, което се случва, може би би трябвало обстановката да послужи като мотив да се огледа изцяло на медийната политика във връзка с Руската федерация. Аз бих призовал да се отнеме акредитацията на Риа Новости - в случай че прочетете какво написа там за България, ще се учудите в каква страни жиеем - някаква сибирска страна. "

Бившият боен министър не спести и рецензии към Външно министерство, което реагира на новината за издирването на Грозев със забавяне - тя излезе публично в понеделник, а Министерство на външните работи разгласи във вторник, че в четвъртък ще привика на среща съветския дипломат Елеонора Митрофанова. Преди това към този момент редица европейски страни бяха се свързали с българския публицист, с цел да му предложат помощ.

" По подобен явно значим публичен въпрос да чакаме ние да свършат празниците, освен това незнайно какви. Аз зная, че през вчерашния ден е работен ден, както и оня ден (б.а. - понеделник). Когато стават такива значими събития с интернационално значение, няма почивен ден за Външното министерство, а и за държавното управление, бих споделил. "

Той счита, че политическата реакция в страната е притеснителна:

" Не ме учудва реакцията на Русия и изобщо това, което се случва там. Неприятно сюрпризиран съм от коментара на управлението на българските политически партии. Христо Грозев е публицист с интернационално самопризнание. Напоследък получи най-високите международни награди за проверяваща публицистика. Ръководството на Българска социалистическа партия го назовава " информативен терорист и клеветник, " уточни Ноев, цитирайки думи на Александър Симов пред уеб страницата " Епицентър ".

" Това не мога да си го обясня. Това дава една комплектност на облика на Българска социалистическа партия и на управлението на партията по въпросите на войната и мира и на това къде стоим ние по отношение на Русия. Ние знаем, те на процедура поддържат политиката на Путин на тероризъм и убийства. Те пазят на българската политическа сцена дейностите на Путин, " разяснява още той.

Все отново някогашният български дипломат в НАТО добави, че е разговарял с Грозев и журналистът е в контакт със съответните български органи, които подхващат ограничения, с цел да допринесат за неговата сигурност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР