Мислите, че мразите работата си? Скучна е, не ви дава

Мислите, че мразите работата си? Скучна е, не ви дава ...

Въпросът, който ще ви накара да се влюбите отново в работата си.Мислите, че мразите работата си? Скучна е, не ви дава кой знае какво, а пък и от заплатата има какво да се желае, нали така? А може би просто я приемате за даденост.

Според Алекс Ликерман, психолог и автор на „Новата психология на щастието”, повечето хора обикновено са по-благодарни за нещата от живота си, когато има реална опасност да ги загубят. Затова има един важен въпрос, който да си зададете, когато наистина си мислите, че не можете да издържите и ден повече в офиса – „Какво ще правя без тази работа?”

Разбира се, всеки въпрос търси своите отговори. Подарете си няколко минути насаме със себе си, вземете един бял лист и помислете какво наистина ще правите без тази работа. Визуализирайте реални и конкретни ситуации от вашето ежедневие и ги записвайте на листа.

Ликерман дава няколко примерни насоки – какво ще правите вкъщи, имате ли представа какво търсите и как ще го намерите, колко време планирате да сте безработни, изплащате ли нещо на кредит, как ще се промени финансовото ви състояние и други подобни.

Този въпрос може също така да ви напомни какво ви харесва най-много във вашата работа, за да съсредоточите енергията си върху нещо положително. Може да работите върху специален проект, който не бихте могли да направите никъде другаде. Може би сте имали късмета да попаднете сред готини колеги, които ще загубите в друга компания.

Най-важното е, че този въпрос ви кара да си „сверите часовника”, да преосмислите приоритетите си и да разберете по-добре какво наистина искате. Освен това, е научно доказано, че „практикуването” на благодарност може да подобри вземането на адекватни решения на работното място и да увеличи волята ви. И както Ликерман казва - благодарността е врата към щастието.

 

Редактор: Елица Христова

Източник: expert.bg