Мислим, че всички ние, като редови граждани и представители на

...
Мислим, че всички ние, като редови граждани и представители на
Коментари Харесай

Апел към политиците: Разберете се, защото иначе Сарафов, ВСС и олигархичните модели остават

" Мислим, че всички ние, като редови жители и представители на гражданското общество, изтърпяхме задоволително нерви и оскърбление, похабихме много страсти и очаквания, с цел да ви дадем шанса да управлявате дружно в най- неуместната НЕкоалиция от началото на прехода, която самите вие нарекохте „ сглобка “.

Направихме го с вяра да извършите предизборните си обещания и стратегии, да отстоявате европейския избор и бъдеще пред страната ни и да извършите същинска правосъдна промяна, която най-сетне да върне доверието ни в правораздаването и върховенството на правото над дребните политически сметки и тежките олигархични зависимости. "

Това написа в специфична декларация на Гражданска самодейност " Правосъдие за всеки " до политиците от двете ръководещи обединения - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

" Това, което се случва от няколко дни насам в Народното събрание, е грозно, неуместно и цинично по отношение на хората, които са ви изпратили в Народното събрание ", пишат от гражданското съдружие.

И даже е рисково за българската парламентарна република и нежната ни народна власт.

Те предизвестяват, че  " разтърсената ни от тежки секрети покупко-продажби страна ще остане във притежание на мафията и неколцина политически олигарси, които на процедура са си присвоили държавния суверенитет ". Изреждат се мъчно постигнатите триумфи напоследък - механизъм за без значение следствие на основния прокурор, правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства, закритите " изключителни прокурорски трибунали, наречени пристойно „ профилирани съдилища “, одобри се дълго чаканият закон за противопоставяне на корупцията, и най-много - конституционните промени.

" Изведнъж се появи действителната заплаха всичко, което бе уредено като рамка с тези конституционни промени, да спре и промяната на правосъдната власт да остане единствено на лист конституционна хартия, а Антикорупционната комисия изобщо да не получи късмет да проработи. Вече имаме мощното чувство, че това се прави съзнателно от политически водачи, които явно може да имат проблеми с една действително работеща правосъдна система и ефикасен антикорупционен орган с проверяващи функционалности.

В този смисъл, разногласията за едно или друго име в списъчния състав на бъдещия Министерски съвет, детските закачки, тежките обиди и ядосаните пози на неколцина договарящи и водачи се употребяват единствено като предлог за взривяване на договарянията и опит да не се сформира новото „ държавно управление на ротацията “.

От " Правосъдие за всеки " предизвестяват, че може и ще се одобри Закон за правосъдната власт, " който може да бъде значително изменен по отношение на първичния му план, както и за избор на новите Висш прокурорски и Висш правосъден съвет, които да потулят следствията за схемите на въздействие и зависимости във висшите етажи на прокуратурата и да изберат комфортни за статуквото основен прокурор и ръководител на Върховен административен съд ".

" Другият вероятен вид са нови избори, при които Закон за правосъдната власт изобщо няма да бъде признат най-малко до края на годината, а това значи, че остава настоящият тотално злепоставен състав на Висш съдебен съвет, настоящият сякаш краткотрайно основен прокурор Сарафов, настоящият, с наново изминал мандат, Инспекторат към Висш съдебен съвет и ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков, който е с голямо въздействие във Висш съдебен съвет и правосъдната система. "

На финала упорстват за няколко неща:

Да се подпише неотложно Споразумението за взаимно ръководство, в което да си слагат обаче и съответни периоди за осъществяване на поетите в него задължения към правосъдната промяна, избора на новата антикорупционна комисия и регулаторните органи;

Да се извърши ротацията " по метода, по който се схванаха преди девет месеца, с цел да няма повече безумни разногласия и циркови спектакли " ;

Да се пристъпи неотложно към номиниране на претендентите за Антикорупционната комисия;

Да се възобнови работата на краткотрайната анкетна комисия в Народното събрание, като се призоват за чуване всички административни ръководители на съответните равнища в прокуратурата, чиито имена са упоменати в инспекциите и досъдебните производства по Петьо Петров – Еврото и „ Осемте джуджета “ и Мартин Божанов – Нотариуса и така нататък

Ето и истинския текст:

ДО  ПГ на

„ Продължаваме промяната – Демократична България “

ДО  ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

съдружие „ Правосъдие за всеки “

Относно договарянията за сформиране на постоянно държавно управление и заплахата от цялостно прекъсване на правосъдната промяна.

Уважаеми народни представители,

Обръщаме се към вас персонално и държим тази наша позиция да не бъде на вниманието единствено на Вашите управления, само че и на всеки един от Вас, тъй като всеки депутат съставлява освен своето управление и неговите гласоподаватели, само че и целия български народ!

Това, което се случва от няколко дни насам в Народното събрание, е грозно, неуместно и цинично по отношение на хората, които са ви изпратили в Народното събрание. Комуникацията сред управленията и преговорните екипи на двете обединения е обидна за институцията, в която работите, и за хората, които представлявате, освен това, тя е рискова за българската парламентарна република и нежната ни народна власт. Мислим, че всички ние, като редови жители и представители на гражданското общество, изтърпяхме задоволително нерви и оскърбление, похабихме много страсти и очаквания, с цел да ви дадем шанса да управлявате дружно в най- неуместната НЕкоалиция от началото на прехода, която самите вие нарекохте „ сглобка “. Направихме го с вяра да извършите предизборните си обещания и стратегии, да отстоявате европейския избор и бъдеще пред страната ни и да извършите същинска правосъдна промяна, която най-сетне да върне доверието ни в правораздаването и върховенството на правото над дребните политически сметки и тежките олигархични зависимости.

Няма да изтърпим обаче този политически спектакъл на парадокса, в който разигравате „ националния мандат “ за бъдещо взаимно ръководство като на „ съветска рулетка “, като най-после изстрелът ще бъде във всички нас, а следствията ще са, че разтърсената ни от тежки секрети покупко-продажби страна ще остане във притежание на мафията и неколцина политически олигарси, които на процедура са си присвоили държавния суверенитет!

Ние, от „ Правосъдие за всеки “, преследваме праволинейно от осем години няколко цели, с цел да стигнем до дейно и без значение правораздаване и отчетна и работеща прокуратура, като след последните два избора живеехме с чувството, че стартира тяхното случване. Въведе се механизъм за без значение следствие на основния прокурор, правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства, закриха се изключителните прокурорски трибунали, наречени пристойно „ профилирани съдилища “, одобри се дълго чаканият закон за противопоставяне на корупцията. След доста разногласия и с цената на едно прекъснато от нас съглашение с ПП-ДБ се одобриха и първите по-радикални конституционни промени в глава „ Съдебна власт “, а в следствие бе направен напълно нов план на Закона за правосъдната власт в работна група към министъра на правораздаването, в която участваха и наши представители. Дотук добре.

Изведнъж се появи действителната заплаха всичко, което бе уредено като рамка с тези конституционни промени, да спре и промяната на правосъдната власт да остане единствено на лист конституционна хартия, а Антикорупционната комисия изобщо да не получи късмет да проработи. Вече имаме мощното чувство, че това се прави съзнателно от политически водачи, които явно може да имат проблеми с една действително работеща правосъдна система и ефикасен антикорупционен орган с проверяващи функционалности. В този смисъл, разногласията за едно или друго име в списъчния състав на бъдещия Министерски съвет, детските закачки, тежките обиди и ядосаните пози на неколцина договарящи и водачи се употребяват единствено като предлог за взривяване на договарянията и опит да не се сформира новото „ държавно управление на ротацията “.

По този метод очевидно ще се търсят нови комфортни болшинства за приемане на Закона за правосъдната власт, който може да бъде значително изменен по отношение на първичния му план, както и за избор на новите Висш прокурорски и Висш правосъден съвет, които да потулят следствията за схемите на въздействие и зависимости във висшите етажи на прокуратурата и да изберат комфортни за статуквото основен прокурор и ръководител на Върховен административен съд. За тази цел ще се търси сламено болшинство за избор на държавно управление с третия мандат, който може да бъде връчен комфортно на Движение за права и свободи. Другият вероятен вид са нови избори, при който Закон за правосъдната власт изобщо няма да бъде признат най-малко до края на годината, а това значи, че остава настоящият тотално злепоставен състав на Висш съдебен съвет, настоящият сякаш краткотрайно основен прокурор Сарафов, настоящият, с наново изминал мандат, Инспекторат към Висш съдебен съвет и ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков, който е с голямо въздействие във Висш съдебен съвет и правосъдната система.

И в двата разновидността печелят няколко политици от предишното, няколко олигарси от сегашното и един Сарайски водач от безконечни времена. Губи целият народ, който на вятъра очакваше смяна, а не поредна замяна посредством „ прегрупиране “ на статуквото.

Ето за какво, ние настоятелно призоваваме управленията на ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, и всичките 132 народни представители от ръководещото болшинство да потвърдят на процедура, че работят за страната и обществото, а не персонално за себе си, като:

Подпишат неотложно Споразумението за взаимно ръководство, в което да си слагат обаче и съответни периоди за осъществяване на поетите в него задължения към правосъдната промяна, избора на новата антикорупционна комисия и регулаторните орагани, при транспарантен и публично следен избор на самостоятелни експерти във всички тези органи;

Извършат ротацията по метода, по който се схванаха преди девет месеца, с цел да няма повече безумни разногласия и циркови спектакли, а точно ротират се единствено министър председателите Николай Денков и Мария Габриел, като се избират нови министри единствено на местата на тези, които категорично изрекоха предпочитание да изоставен постовете си при ротацията. Кандидатът за министър председател Мария Габриел да внесе съгласувания вид за състав и конструкция на Министерски съвет и същият да бъде гласуван най-късно при започване на идната седмица;

Да се пристъпи неотложно към номиниране на претендентите за Антикорупционната комисия и процедура по събеседването им в нарочната номинационна комисия при засилено и обезпечено наблюдаване от страна на гражданските организации;

Да се възобнови работата на краткотрайната анкетна комисия в Народното събрание, като се призоват за чуване всички административни ръководители на съответните равнища в прокуратурата, чиито имена са упоменати в инспекциите и досъдебните производства по Петьо Петров – Еврото и „ Осемте джуджета “ и Мартин Божанов – Нотариуса, в това число и. ф. основен прокурор, а при отвод да се явят да бъде сезиран Инспектората към Висш съдебен съвет за нарушение Етичния кодекс на магистрата;

Ако това не се случи, то ще приемем, че задачата на тези, които го провалят, е била прекъсване на правосъдната промяна посредством блокиране или преустановяване работата на Народното събрание, като тази цел е била водеща и от дълго време замислена от кукловодите на Прехода и техните марионетки в управленията на политическите партии и на управителни позиции в Народното събрание.

НЕ ИСКАМЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСНЕМ ПОВЕЧЕ ДА ИМА ПАРАЛЕЛНО ПРАВОСЪДИЕ И СИМУЛИРАНА ДЪРЖАВНОСТ В ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА!
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР