Мисията под егидата на НАТО в Косово и Метохия (KFOR)

...
Мисията под егидата на НАТО в Косово и Метохия (KFOR)
Коментари Харесай

НАТО мобилизира сили в Косово

Мисията под егидата на НАТО в Косово и Метохия (KFOR) разположи нови сили в северната част на Косово, заради риск от дестабилизация на обстановката.

Това заяви в петък вестник " Вечерни новости ", базирайки се до личните си източници.

 Напрежение сред Косово и Сърбия
Напрежение сред Косово и Сърбия

Утре е крайният период за основаване на Съюз на сръбските общини

В четвъртък КФОР на страницата си във " Facebook " разгласи началото на планувани военни учения. Вестникът обаче твърди, че военните маневри са единствено покритие за прехвърлянето на бойци на север в провинцията . Очаква се в идващите 48 часа в северната част на Косово фрапантно да се утежни обстановката.

Многобройни военни средства за известно време блокираха автомагистралата Прищина - Косовска Митровица. Войскови взводове бяха прехвърляни и с хеликоптери.

 Хашим Тачи отхвърли сръбска концепция за делба на Косово
Хашим Тачи отхвърли сръбска концепция за делба на Косово

Белград повдигна концепцията за разрешаване на дълготраен спор

По-рано от " Вечерни вести " оповестиха за хипотетично приготовление на военни дейности " Златна сабя " от косоварите. Целта на интервенцията е да се сътвори боен надзор над северната част на Косово, която е обитаема най-вече от сърби.

По-рано в петък косовските медии оповестиха, че в полицията със специфична заповед са прекратени всички отпуски и чиновниците са били извикани да се явят на работа.

Сръбските анализатори считат сходни дейности на косоварите за още един опит за нагнетяването на напрежението и неуспех на сложните договаряния сред Белград и Прищина за нормализиране на връзките.

В същото време сръбските общини в Косово желаеха по-широко автономност. От Ню Йорк министър председателят Рамуш Харадинай предизвести сърбите в северната част на страната, че в случай че разгласят автономност, косовските управляващи ще отговорят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР