Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в

...
Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в
Коментари Харесай

Мисия на ООН установи: 5264 са цивилните жертви на войната в Украйна

Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна (HRMMU) документира и удостовери 5264 цивилни жертви – 2345 убити и 2919 ранени. От тях 92,3% (2266 убити и 2593 ранени) са регистрирани на следена от държавното управление територия, преди този момент окупирана от съветските сили. Около 7,7% от жертвите (79 убити и 326 ранени) са регистрирани в областите Донецк и Луганск, следени от съветските въоръжени сили и свързани въоръжени групировки, в интервала от 24 февруари до среднощ на 20 април.

Руската инвазия преди близо два месеца потопи Украйна в рецесия с правата на индивида и филантропична рецесия, която опустоши живота на цивилни в цялата страна и отвън нея. Мишел Бачелет, висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, прикани всички страни да зачитат интернационалното право за правата на индивида и интернационалното филантропично право, по-специално разпоредбите за водене на военни дейности.

През тези осем седмици интернационалното филантропично право не просто беше подценено, то бе захвърлено настрани, акцентира Бачелет. Руските въоръжени сили безсистемно обстрелваха и бомбардираха обитаеми региони, убивайки цивилни и разрушавайки лечебни заведения, учебни заведения и друга цивилна инфраструктура, дейности, които може да съставляват военни закононарушения.

„ Това, което видяхме в следения от държавното управление Краматорск на 8 април, когато касетъчни суббоеприпаси удариха жп гарата, убивайки 60 цивилни и ранявайки 111 други, е емблематично за неспазването на правилото на разграничаване, възбраната на безразборните офанзиви и правилото на защитните ограничения, залегнал в интернационалното филантропично право. Знаем, че действителният брой ще бъде доста по-висок, защото ужасите, нанесени в региони на интензивни сражения, като Мариупол, в този момент излизат нескрито “, сподели ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида.

Бачелет прикани за опазване на доказателствата за зверствата и почтено отношение към тленните остатъци на жертвите, както и психическа помощ за техните близки. По време на задача в Буча на 9 април чиновници на Организация на обединените нации по правата на индивида документираха противозаконното ликвидиране, в това число посредством екзекуция, на към 50 цивилни. „ Почти всеки гражданин на Буча, с който нашите сътрудници разговаряха, ни описа за гибелта на родственик, комшия или даже чужд. Знаем, че би трябвало да се направи доста повече, с цел да се разкрие случилото се там. Знаем също, че Буча не е изолиран случай “, сподели висшият комисар.

В HRMMU са постъпили над 300 обвинявания за убийства на цивилни поданици в градовете в регионите на Киев, Чернигов, Харков и Суми, всички под контрола на съветските въоръжени сили в края на февруари и началото на март.

Умишленото ликвидиране на предпазени лица, в това число изтезания по правосъден ред, са груби нарушавания на интернационалното право в региона на правата на индивида и съществени нарушавания на интернационалното филантропично право и съставляват военни закононарушения.

HRMMU документира опустошителните последствия от спора върху редица други човешки права, в това число правото на здраве. Към днешна дата организацията е записала 114 набези над  лечебни заведения, макар че действителното число евентуално ще бъде доста по-високо. Нарушаването на медицинските грижи също докара до увеличение на общата смъртност измежду цивилните в редица обсадени градове.

„ Смятаме, че минимум 3000 цивилни са починали, тъй като не са могли да получат здравна помощ и заради напрежението върху здравето им на фона на военните дейности. Това включва принуждаване от съветските въоръжени сили да останат в изби или да не им бъде разрешено да напущат домовете си в продължение на дни или седмици “, изясни Бачелет.

HRMMU е получила 75 обвинявания за полово принуждение против дами, мъже, девойки и момчета от съветските военни. Организацията подхожда с изключително внимание към всяко изказване, защото огромна част от оживелите не желаят или не могат да бъдат интервюирани.

Задържането на цивилни се трансформира в необятно публикувана процедура в региони, следени от съветските въоръжени сили и свързани въоръжени групировки. От 24 февруари до момента са регистрирани 155 такива случая, в това число на локални чиновници, публицисти, деятели, бранители на правата на индивида и други. Съобщава се, че някои са били измъчвани или измъчвани, оставяни без храна или вода или държани в пренаселени спонтанни уреди. Пет жертви на насилствени изгубвания след това са открити мъртви.

„ Нашата работа досега разказва в детайли ужасяващата история за нарушавания, осъществени против цивилни. Тази безсмислена война би трябвало да спре. Но защото сраженията не демонстрират признаци на затихване, жизненоважно е всички страни в спора да дадат ясни указания на своите бойци да съблюдават прецизно интернационалното филантропично право и интернационалното право за правата на индивида. Това значи да се прави разлика сред цивилни и военни обекти. Това значи да не се убиват съзнателно цивилни. Това значи да не се прави полово принуждение. Хората, в това число военнопленниците, не би трябвало да бъдат измъчвани. С цивилни, пандизчии и други хора, които не са в борба, би трябвало да се третират хуманно. Тези, които командват въоръжените сили, би трябвало да насочат ясни послания към своите бойци, че всеки, забъркан в сходно нарушаване, ще бъде преследван и измамен под отговорност “, безапелационна е Мишел Бачелет.

Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна прикани страните в спора да проверяват всички нарушавания на интернационалното право, за които се твърди, че са осъществени от техните жители или въоръжени сили.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР