Мисията на ООН в Афганистан (UNAMA) заяви днес, че управляващите

...
Мисията на ООН в Афганистан (UNAMA) заяви днес, че управляващите
Коментари Харесай

ООН: Стотици нарушения на правата на човека са извършени в Афганистан

Мисията на Организация на обединените нации в Афганистан (UNAMA) съобщи през днешния ден, че ръководещите талибани са виновни за извънсъдебни убийства, изтезания, случайни арести и безчовечен санкции през 10-те месеца, откогато завзеха властта, съобщи Ройтерс.

В отчет на UNAMA се споделя, че нарушаванията са били ориентирани към редица групи, в това число тези, свързани със сваленото държавно управление, бранители на правата на индивида и публицисти.

„ UNAMA е загрижена за безнаказаността, с която членовете на фактическите управляващи наподобява са направили нарушавания на правата на индивида “, се споделя в изказване.

Талибанската администрация завладя Афганистан през август предходната година, откакто задграничните сили се изтеглиха и определеното държавно управление се разпадна.

Говорител на талибанското държавно управление отхвърли констатациите в отчета, като ги назова неоснователни.

„ Произволните арести и извънсъдебните убийства не са позволени “, сподели Забихула Муджахид в Twitter. Всеки, който бъде приет за отговорен в сходни нарушавания, ще бъде считан за нарушител и ще бъде третиран съгласно законите на шариата ", сподели той.

Представители на талибаните в предишното са казвали, че офанзивите за отмъщение не се случват със единодушието на тяхното управление и че са забранили на бойците да правят сходни дейности. Те също споделиха, че са почнали развой на пречистване на редиците си от детайли, които не следват изцяло инструкциите.

UNAMA особено загатна ролята на два органа в нарушаванията - Министерството на разпространяването на добродетелта и предотвратяването на порока, както и Главната дирекция на разузнаването.

В отчета се споделя, че най-тежко засегнатите жертви са тези, свързани с бившето държавно управление и неговите сили за сигурност.

В него са изброени 160 извънсъдебни убийства, 178 случайни ареста и 56 случая на изтезания и малтретиране на някогашни държавни чиновници.

Нарушенията на правата на индивида също са засегнали 173 публицисти и медийни служащи.

UNAMA също акцентира незачитането на правата на дамите.

„ Правата на дамите и девойките да вземат участие пълноценно в образованието, на работното място и в други аспекти на публичния и ежедневния живот последователно бяха лимитирани и в доста случаи изцяло отнети. “

UNAMA записва 2106 цивилни жертви - 700 убити, 1406 ранени - от завладяването на талибаните. Мнозинството бяха приписани на локален филиал на групировката " Ислямска страна ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР