Мисията на обществените медии, тяхното финансиране и бъдещето им в

...
Мисията на обществените медии, тяхното финансиране и бъдещето им в
Коментари Харесай

Дискусия на тема Бъдещето на обществените медии в цифровата ера в НДК

Мисията на публичните медии, тяхното финансиране и бъдещето им в цифровата епоха бяха главните акценти в интернационална полемика, проведена от БНР и Българска национална телевизия, с присъединяване на генералните шефове на двете медии, представители на Съвета за електронни медии и на Европейския съюз за радио и телевизия, депутати и общественици.

Необходима е нова, доста по-точна и ясна формулировка за задачата на публичните медии у нас - тази теза сплоти участниците в полемиката. На фона на огромното предпочитание за осведоменост на обществото, публичните медии са някак подценявани в доста страни, изключително от позиция на финансирането, акцентира Греъм Диксън от EBU.

Греъм Диксън - началник на департамент " Радио " на Европейския съюз за радио и телевизия: Добрата, сериозната публицистика се нуждае от финансиране и това е, което характеризира публичните медии в Европа да имат време и средства, с цел да отделят и описват в действителност значимите истории, да задават неуместните въпроси, да вършат следствия, а не просто да четат информации от организациите или от прессъобщенията на институциите.
Доброто финансиране на публичните медии е една инвестиция в бъдещето, акцентира и Райна Константинова. Според нея може и да е въпрос на чест да работиш в социална медия, само че би трябвало да е ясно за всички, че даже и доста качествени публицисти стават неконкурентноспособни, в случай че страната няма ясна формула за развиването на публичните медии.

Райна Константинова - някогашен член на управлението на Европейския съвет за радио и телевизия: Инвестиция в бъдещето, в качествена публицистика, в доверие и в това да се погрижим да има качествени публицисти.
Сегашната държавна дотация за публичните медии Райна Константинова съпостави с лепта.

В Норвегия публичните медии се дофинансират с % от всеки платен ефирен артикул, в други страни с % от хазарта. Би могло и у нас да се намерения за сходна формула, предложи тя.

Диана Саватева от парламентарната медийна комисия също сподели, че разбъркан тип финансиране би бил добър вид. И тази полемика съгласно нея би трябвало да върви редом с разговора за задачата на публичните медии.
Диана Саватева - зам.-председател на комисията по просвета и медии в Народно събрание: Не може да се приказва за пари без да се знае какво тъкмо се желае от БНР и Българска национална телевизия.
Много значим е въпросът дали те би трябвало да догонват и да се състезават с комерсиалните медии или да показват по пълноценна картина на събитията, акцентира още Саватева. Според генералният шеф на Българска национална телевизия обаче, тези две направления би трябвало да се следват редом.

Константин Каменаров - общоприет шеф на Българска национална телевизия: Ние несъмнено не гоним рейтинг фанатично, само че въпреки това сме обречени да се съревноваваме и състезаваме, тъй като колкото и да сме достоверни и положителни публицисти, в случай че никой не ни гледа и не ни слуша нашата задача, публичната задача остава неизпълнена.
Трябва да има пренаписване на публичната функционалност на нашите две медии, тъй като Законът е към този момент на 20 години и това би трябвало директно да рефлектира и върху финансирането, уточни още Константин Каменаров.

Светът е огромен, смяната дебне отвред и публичните медии не могат да не вземат участие в тази смяна, бе позицията на ръководителя на Съвет за електронни медии.
София Владимирова - ръководител на Съвет за електронни медии: Не могат да не бъдат част от цифровия свят...
В умозаключение генералният шеф на БНР Александър Велев предложи основаването на работна група с представители от Българска национална телевизия и БНР и свободен достъп до нея на всички искащи, която до края на февруари да предложи план за тактика за публичните медии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР