Мисията на МААЕ, въпреки опитите на ВСУ да провалят посещението

...
Мисията на МААЕ, въпреки опитите на ВСУ да провалят посещението
Коментари Харесай

МААЕ на два пъти обиди Зеленски

Мисията на МААЕ, макар опитите на ВСУ да провалят визитата ѝ в Запорожката АЕЦ, въпреки всичко посети обекта. Сега Владимир Зеленски и неговият офис са сигурни, че делегатите на интернационалната организация ще създадат „ неверни “ изводи. От какво се опасява Зеленски и какви последици може да има непрекъснатото наличие на специалисти от МААЕ в Енергодар?

Мисията на МААЕ посети Запорожката атомна електроцентрала, която от няколко седмици е обстрелвана от ВСУ. Специалистите от задачата нарекоха работата на личния състав на централата безкористна, поради тежката конюнктура както към атомната централа, по този начин и в самия Енергодар. Според шефа на организацията Рафаел Гроси „ Те си правят работата професионално. И това е доста значимо. И ние би трябвало да знаем, че целият свят го знае. "

В същото време поданици на Енергодар предадоха на ръководителя на МААЕ искане за прекъсване на обстрела от ВСУ. Писмото е подписано от над 20 хиляди души. Един от жителите на града подари на Гроси откъс от снаряд, паднал върху лятната му вила. Генералният шеф на МААЕ в отговор даде обещание да направи всичко допустимо. Освен това Гроси благодари на Русия за организирането на сигурността на задачата.

В същото време въоръжените сили на Украйна направиха няколко опита да провалят визитата на задачата. Десантът, който ВСУ се пробваха да стоварят сутринта на 1 септември в ЗАЕЦ, беше наименуван гибелен. Вместо да завладяват значимия обект по време на визитата на задачата на МААЕ, диверсантите бяха блокирани във вилната зона на Енергодар, на километри от задачата. Баржите с подкрепления бяха потопени. Има доказателства, че интервенцията на ВСУ е била готова от английското разузнаване.

Украинското управление остана извънредно недоволно от визитата на задачата на МААЕ в АЕЦ. Така президентът на Украйна Зеленски е смутен, че Гроси не е присъединил украински и интернационалните публицисти в работата на делегацията на МААЕ. „ И главното, което би трябвало да се извърши, е демилитаризацията на територията на централата. Именно това е задачата на украинските и интернационалните старания. И е неприятно, че към момента не сме получили отговор от МААЕ “, добави той.

Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, оцени още по-негативно работата на МААЕ. „ Международните институции и посредническите задачи наподобяват извънредно неефективни, извънредно страхливи и извънредно непрофесионални. Те в никакъв случай не са били подготвени да работят в рискови условия. Не им вярваш още на входа “, сподели той. Подоляк също се възмути, че задачата на МААЕ изслуша представители на “Росатом ”, след което Гроси остана удовлетворен от положението на станцията.

По-късно Гроси настрана сподели, че физическата целокупност на атомната централа е била нарушена няколко пъти, само че не можа да обясни дали това е станало инцидентно или съзнателно. Гроси също означи, че задачата на МААЕ е проверила спешните системи, дизеловите генератори, блоковите щитове на реакторите и други детайли.

„ Има две групи механически специалисти от МААЕ. Една група ще работи в АЕЦ до неделя или понеделник (4 или 5 септември), с цел да оцени обстановката. Те би трябвало да формулират първите въпроси, първите данни, да дадат предварителна оценка и по-късно ще изготвят отчет. След това планираме да осигурим нашето непрекъснато наличие на станцията, т.е. непрекъснатото наличие на специалисти от МААЕ в Запорожката АЕЦ “, сподели Гроси.

Според специалисти Гроси " по някакво знамение " се въздържа от политически изказвания за втори следващ ден, макар всеобщите рецензии от страна на Зеленски и кабинета му. В същото време управляващите на Запорожка област, за разлика от управляващите на Украйна, правят оценка визитата на Гроси или неутрално, или позитивно.

„ Всичко мина в естествена работна среда. Успяхме освен да осигурим сигурността на делегацията, само че и да я преведем през всички уреди. По-специално, представители на МААЕ посетиха покрива на специфичната постройка № 1, където ВСУ по-рано нанесоха удари с диаметър 155 мм. Те видяха всичко със личните си очи “, сподели за вестник Владимир Рогов, член на основния съвет на администрацията на Запорожка област.

„ Освен това членовете на задачата съумяха да се свържат с личния състав на централата. Забележително е, че служащите към момента официално са подчинени на украинския “Енергоатом ”. А през вчерашния ден за първи път намерено споделиха на интернационална организация кой в действителност съставлява опасност за станцията. Те също по този начин в детайли описаха на МААЕ по какъв начин работи „ Росатом “ на територията на оборудването “, означи събеседникът.

Рогов обърна внимание на реакцията на Организация на обединените нации след визитата на МААЕ. „ Всъщност организацията сподели, че Русия е съумяла да предотврати завладяването на АЕЦ от украински бойци. Поне аз по този начин пояснявам думите, че нашите войски са създали всичко належащо, с цел да защитят членовете на задачата “, изясни той.

„ Представителите на МААЕ се срещнаха и с жителите на Енергодар. Те предадоха молбата на Гроси да направи всичко допустимо за прекъсване на обстрела от ВСУ. Тези документи и мнения са предадени непосредствено на организацията, която е поръчител за сигурността на нуклеарните уреди. Това е доста значима стъпка “, уверен е събеседникът.

Очевидно е, че визитата на МААЕ опонира на проектите на Владимир Зеленски.

„ Той искаше да превземе АЕЦ, а по-късно и цялата делегация на МААЕ като заложници със ВСУ. Това, съгласно неговата логичност, трябваше да докара до потвърждаване на контрола на Украйна върху АЕЦ “, споделя Рогов.

„ Заслужава да се обърне внимание по какъв начин вечерта Зеленски във видеообръщението си безусловно беше изпаднал в нервност заради обстоятелството, че дружно с Гроси „ самостоятелни публицисти “ не са били позволени в АЕЦ. Не изключвам, че тези „ публицисти “ са някаква група диверсанти или шпиони, които са получили заповед да влязат на територията на станцията и да дестабилизират нейната работа “, допусна събеседникът.

“Освен това изказването на Михаил Подоляк, че организации като МААЕ се държат плахо, единствено още един път удостоверява, че не върви по проект. Мисля, че в този момент ще се търси виновен за неуспеха на провокацията. Времето ще покаже кой ще стане изкупителната жертва. Могат да бъдат ударени и представители на правоохранителните органи “, заключи Рогов.

„ Мисията на МААЕ дойде в АЕЦ, само че, както сподели президентът Зеленски, още веднъж сме изправени пред „ зрада “. И за следващ път показва " циничния обстрел " на Енергодар. Разбира се, приказва, че руснаците са стреляли по себе си, че целят право в АЕЦ, с цел да провокират нуклеарна злополука “, иронизира киевският блогър Анатолий Шарий.

„ Зеленски не е удовлетворен от задачата на МААЕ, тъй като това е „ обиколка на централата “, а не нещо, което би трябвало да бъде в полза на кабинета на президента на Украйна. Отново той изброява изводите, които би трябвало да се създадат в организацията. И в случай че тези заключения не се вършат, значи делегатите са пристрастни “, отбелязва той.

Шарий обръща внимание и на обвиняванията за недопускане на " самостоятелни публицисти " в АЕЦ. „ Вероятно самостоятелните публицисти са публицисти на украински издания. И това на фона на нови наставления, които бяха пуснати в медиите след „ сполучливата атака “ край Херсон. Според тях на кореспондентите е неразрешено да правят оценка дейностите на ВСУ, не е допустимо да се разчита на информация от елементарен боен личен състав и полеви командири, неразрешено е да се пояснява обстановката в несъгласие с формалната информация от Министерството на защитата на Украйна и по този начин нататък “, изброи той.

Шарий съпоставя офанзивата на Зеленски против МААЕ с по-ранни рецензии към “Амнести Интернешънъл ”, интернационална организация, която заяви, че ВСУ употребяват цивилни като живи щитове.

„ Виждам единствено едно – Киев прави всичко, с цел да се скара с всички. И тези „ всички “ стартират да се отнасят зле към самата Украйна. Чудя се дали МААЕ ще се побои от набезите на Зеленски? Ще създадат ли „ верните “ изводи? Мисля, че може и да не се побоят “, предвижда Шарий.

„ Посещението на МААЕ в Запорожката АЕЦ в действителност не оправда очакванията на украинските управляващи. Съвсем явно е, че задачата им беше да хвърлят виновността за всичко върху Русия и да легализират връщането на АЕЦ под контрола на Украйна. Но не се получи по проект от идването на задачата в Киев, когато президентът на Украйна Зеленски стартира да им споделя какъв брой неприятна е Русия “, сподели политологът и икономист Иван Лизан.

Освен това опитът на въоръжените сили на Украйна да завладяват атомната централа се провали с гръм и тропот. Ръководството на Украйна се надяваше, че откакто се убедят в своя надзор над атомната електроцентрала, представителите на МААЕ ще решат, че обстрелът е осъществен от съветската войска “, сподели източникът.

„ В същото време задачата отхвърли да вземе рейс с украински публицисти със себе си в обекта. Това обиди Зеленски и наруши проектите на украинските управляващи, които желаеха публицистите, пристигнали с задачата на станцията, да опишат и покажат, че Русия сякаш е обстрелвала и какъв брой рисково е това за целия свят “, счита специалистът.

„ И най-после, управлението на Украйна най-сетне се обиди от обстоятелството, че представител на „ Росатом “, както и голям набор от наши и задгранични публицисти, се разхождаха към атомната електроцентрала дружно с задачата на МААЕ “, добави Лизан.

Оценявайки по-нататъшното развиване на обстановката, политологът означи, че „ нуклеарната организация в този момент е изправена пред доста сложна задача: те би трябвало да се уверят, че техните спонсори не са смутени и да не се вършат безусловно неприятни изказвания за Русия “, сподели той.

„ Всички, които са били в Запорожката АЕЦ, прелестно схващат от кое място долита и кой стреля. Освен това те работят с „ Росатом “ от доста дълго време, познават отношението на съветската страна към въпросите на сигурността и схващат, че Русия няма да обстрелва такива уреди “, уверен е специалистът.

„ В същото време не би трябвало да се чакат гръмки изказвания и обвинявания против Украйна от задачата на МААЕ. Обстрелът на Запорожката АЕЦ ще продължи, само че не би трябвало да се чакат нови опити за завладяването ѝ. Вчера ВСУ се впуснаха в случка и надали ще посмеят да повторят това. В същото време всеки обект от жизненоважна инфраструктура за украинската войска се трансформира в цел, било то АЕЦ или учебно заведение. Те просто оставят след себе си изгорено поле. Трябва да се подготвим за това “, заключва Лизан.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР