Мисията им е да пазят другите и да спасяват човешки

...
Мисията им е да пазят другите и да спасяват човешки
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Морско оцеляване

Мисията им е да пазят другите и да избавят човешки животи, има обстановки обаче, в които те самите имат потребност от помощ. В тези обстановки при рискови условия те би трябвало да разчитат на личните си сили преди да бъдат избавени. Това е задачата на тренировките по морско оцеляване на военновъздушните сили - една от най-екстремните подготовки, които получават водачите.

На 9 юни 2017 година по време на обучение в региона на Камчия при осъществяване на маневра след артилерийска стрелби по наводна цел един от хеликоптерите на Военноморски сили „ Пантер “ падна и се разруши във водата по време на тактическо образование. Налага се екипажът да бъде спасяван, за жалост водачът на машината майор Георги Анастасов, който съумява да избави с дейностите си екипажа, не оцелява след нещастието.
Получаваме втори хеликоптер Ми-17 за битка с пожарите С едно зареждане на гориво вертолетът може да се употребява 3 часа против огъня
Екипажите на военновъздушните и военноморските сили не престават да усъвършенстват методите, по които се приготвят да оцеляват при спешна обстановка в морска среда.

„ Целта на курса е да затвърди уменията на водачите при оцеляване и да вдъхне религия, че няма да бъдат сами и ще пристигна човек да ги избави. Знаете, летят нощем, влизат водачите на 40 благи във вътрешността в морето. Този човек би трябвало да знае,че ще пристигна някой да го избави, а до момента в който пристигна, той би трябвало да има уменията да резервира живота си – аварийно-спасителните средства на борда на нашите самолети при температура на водата 5 градуса, може да резервира живота си, с това съоръжение на борда може да оцелее 4 часа. Стига да се завие с лодката, плота и да се пакетира, с цел да запази температурата на тялото си и да подаде сигнал за своето местоположение “, изясни майор Емил Янев, шеф работа „ Аварийно-спасителна подготовка – авиобаза „ Граф Игнатиевопри “.

Една от най-екстремните подготовки, която се води във военновъздушните сили, оказва помощ на водачите и екипажите да подобрят качества си за оцеляване в морска среда. Тази нужда поражда още след Втората международна война, когато отчитайки загубите на летателни апарати и екипажи, се пресмята, че 90 % от летателния състав не оцелява при катапултиране и рухване във водна среда. За задачата в Съединените щати се основава школа, която да развива тези качества у летците. Подобни структури се развиват и в съветската войска за обучаване на техника и тактичност за оцеляване в наводна повърхнина, в планинска и гориста околност или пустиня.
Оцеляване в морето: Военните упражняват евакуация по въздух на бедстващ екипаж В учението вземат участие Военновъздушните сили, взаимно с Военноморските сили в база „ Чайка ” и Военноморското учебно заведение
„ У нас такава подготовка се водеше доникъде на 90-те години. Имахме подобен тренажор в авиобаза „ Долна Митрополия “, само че заради аргументи, отлив на фрагменти, съкращения, недофинансиране, всичко това беше закрито. Влизайки в НАТО през 2004 година има документи за целенасочена подготовка и 2015 се сътвори този курс “, изясни майор Янев.

Със задачата да образова и тренира екипажите на техника на оцеляване преди две десетилетия е натоварено особено звено за търсене и избавяне към тогавашния корпус „ Тактическа авиация “, което е основано в авиобаза „ Крумово “ - географски център на България.

„ Колегите споделят, че нашето занимание е наша специалност. Иначе е предопределение, тъй като оказваме помощ на бедстващи хора, които са в потребност и оказваме помощ “, споделя - о.р. подп. Антон Христозов - инструктор по оцеляване, търсене и избавяне и парашутна подготовка.

Амбицията на звеното за търсене и избавяне е да образова в техники на оцеляването освен целия летателен състав на авиобазите, само че и наземния състав, с цел да имат ясна визия какво се случва в спешна обстановка, когато би трябвало да се търси и избавя екипаж или катапултирал водач.

" Решихме, че взаимна стратегия с военноморските сили с желанието да създадем тренировки преди действителните евакуации на вода и се спряхме на един образователен регион карантина от състава на военноморските сили и по този начин се получи една съвместност и създадохме тази стратегия, като в нея в началото има теоретична подготовка, особени случаи, детайли от оцеляването на море, чисто теоретични и след което всички тези въпроси се отработват “, разясни полк. Николай Лясковски - шеф бранш „ Бойно обезпечаване “ към отдел „ Подготовка бойното обезпечаване на Военновъздушни сили “.
Български командоси минават рисково обучение Те усвояват скокове от хеликоптер от дребна височина
Обучението с детайли от техниките за избавяне и евакуация се упражняват в регион на военноморското учебно заведение във Варна благодарение на водолази от военноморските сили и хеликоптер от база „ Чайка “ на Военноморски сили.

Психологическият миг е доста значим, защото те би трябвало да се освободят от оборудването си, преди да преминат подготовка на няколко способа, по които могат да бъдат изтеглени от водата.

„ Те би трябвало да са подготвени във всевъзможни условия да съумеят да оцелеят. Спецификата при приводняване е, че тук не е като приземяване на твърда земя. Спецификат е, че би трябвало да се бориш с талази, течения и други условия, които утежняват оцеляването. Това, което се случва в тази ситуация с водача на изтребители, катапултират, приводняват се и употребяват своите средства за избавяне - лодки плотове и жилетки. Нашата роля като бордни спасители е да локализираме мястото на рухване на самолета и оттова нататък да предприемем дейности по добиване на потърпевшия водач или екипаж на летателното средство “, описа мичман Димитър Македонски - инструктор в Центъра за подготовка на водолази и водни спасители към Военноморски сили.

Сложността на задачата е обвързвана с освобождението от оборудването и превъзмогването на страха да попаднеш под парашута, който лимитира придвижванията на бедстващия във водата и затруднява опцията да се ориентира и поеме въздух под мокрото парче плат. За образованието има ангажирани инструктори от аварийно-спасителното звено на Военновъздушни сили и водолази от флота.
2 хиляди военнослужещи вземат участие в обучение на НАТО в Черно море "Бриз 2019 " цели да увеличи съвместимостта и взаимоотношението сред съдружниците
„ Така ги учим: Минало е към този момент най-лошото, освободили сте се от подвесната система и към този момент сте свършили огромна част от работата. При придвижването да си под купола прибързаните дейности водят до неточности, успокояваш се. Намираш си усилващата лента, тръгваш по нея и постоянно ще те изведе и буташ нагоре. Понеже парашутът взима вода и за няколко минути става като сфера и в случай че превишиш времето и е доста мъчно да бъде избутан и да си направиш джоб да можеш да дишаш. Другото, което им се изяснява, е да не се тормозят да глътнат малко солена вода -няма нищо съдбовно човешкият организъм да поеме малко солена вода, въпреки всичко тия образования, които изпълняваме, разкачването от подвесната система, качването в избавителното средство и в случай че се наложи да бъдат извличани с парашут, дава една добра психическа закалка и при такава обстановка да имат самонадеяност да се борят. Да каже това съм го правил “, изясни ст.сержант Георги Славов – Отделението по търсене и избавяне на Военновъздушни сили, парашутист избавител.

Важно е водачът да се освободи от парашута и да употребява самостоятелната лодка с най- нужните неща за оцеляване в бурно море, другият прийом за избавяне на екипаж е с лодката, която се надува сама и може да служи както за избавително средство в морето на бедстващия екипаж, по този начин и да помогне за оцеляването на сушата до идване на помощ.

Екипът ни мина част от образованието.

При спасяването с колан от хеликоптер инструкторът е безапелационен, че не би трябвало да му се оказва помощ, с цел да закачи оборудването за евакуиране.

При катапултиране седалката ще изхвърли водача на височина сред 80-90 метра от кабината, претоварването е сред 18 и 20 G и за част от секундата - една десета - може да има увреждания на гръбначния дирек таз - гръбнак - врат и по тази причина катапултирал водач постоянно се избавя с носилка и се подхожда към разновидността, че може да има някакво пострадване.
Симулация на спешна обстановка с злополука и пожар Учението затвори за няколко часа тунел „ Ечемишка ”
„ Ако е в схващане, си има техники и процедури, с които да го успокоиш - най- успокояващото е като се влезе в носилката и да усети, че главата му е над водата, това е за всеки един човек, който се дави. Също по този начин има техника - в случай че реши да буйства, да отхвърля избавяне се употребяват техники да се успокои индивидът, тъй като може да нарани с изключение на себе си и другия,, по тази причина и спасяващият фиксира “, изясни мичман Димитър Македонски - инструктор в Центъра за подготовка на водолази и водни спасители към Военноморски сили.
Ардино бедства под 4-метрови преспи Там ситуацията е най-крирична от цялата бедстваща област Кърджали
Техниката за избавяне с колан и носилка се ползва и при доста сериозни моменти, когато авиацията би трябвало да изтегля бедстващи хора в това число и при огромните снегове в Ардино.

„ На мен ми се падна родилката, да я екстрахирам и като отидох там, бяха брачният партньор й и огромен наследник, и им изяснявам по какъв начин ще протече интервенцията и какво ще им се случи и постоянно би трябвало да има детайл в убеждаването, че такова нещо ще се помни цялостен живот, тъй като е необичайност по този начин да бъдат извлечени - те бяха мобилизирани”, описа ст. сержант Георги Славов.

По време на курса екипажите от многоместната авиация упражняват оцеляване и в избавителна лодка, която се надува сама - на борда има платно, сигнални ракети, радиостанция и може да обезпечи оцеляване до 1-2 денонощия.

„ Това ми дава една друга позиция, моето място е горе в хеликоптера като пълководец на екипаж от състава на Военноморски сили и една от дилемите на дежурния хеликоптер е избавяне на хора по вода. В момента съм в другото състояние и може да се окажа и аз в тази обстановка, тъй като 90 % от нашите задания са по вода “, изясни капитан Атанас Георгиев от състава на морската авиационна база „ Чайка”.

При бивакуването, откакто са доплували до брега, екипажите могат да оцелеят благодарение на уменията си да създадат подслон от парашута или лодката и да добиват и пречистват вода.

Уменията по оцеляване и техниките за евакуация се преподават от инструкторите на Звеното по търсене и избавяне. Над 100 са избавените от него през годините в това число и доста възрастни хора при наводненията в Мизия и Бисер.
Мизия още „ съхне ” от потопа (ОБЗОР) Днес се навършва една година от опустошителното наводняване
„ Пристигнахме в Мизия с два хеликоптера на зазоряване. Отгоре се виждаше едно море с покриви единствено и пред очите ни се срутваха къщи. Чуваше се даже плясъкът на падащите. Виждахме хора, които махат, имахме заповед от кмета за изтегляне на хората и тези, които бяха заболели, си останаха по домовете и с 2 хеликоптера ги евакуирахме по въздуха. Но тъй като бяха доста хора и се наложи да импровизираме. Кацнаха хеликоптерите и се наложи с тези лодки „ Лаз 5 “ да гребем и да ги извличаме през прозорците, доста възрастни, полуподвижни хора и имаше даже и такива, по какъв начин да го кажа, няма място за смях, само че имаше радостни нотки, когато изтеглих една баба – 85-годишна, от верандата й и дядото остана долу, споделих му да си приготви документи, каквото има. И като я подвигнах на 30 метра, й споделих: Погледни си от горната страна къщата, че повече надали по този начин ще я видиш и от това тя се поуспокои, не беше очевидно обезпокоена и такива моменти има “, спомня си о.р. подп. Антон Христозов - инструктор по оцеляване, търсене и избавяне и парашутна подготовка.

Звеното за търсене и избавяне не чака благодарности и намира задоволство, когато спасяването е завършило сполучливо, бедстващият без значение дали е военнослужещ, или жител е нормализиран и предаден на медиците.

Настъпва денят на действителната избавителна интервенция, когато всички минали образованието ще би трябвало да покажат дали са усвоили процедурите и уменията, с цел да бъдат евакуирани по въздух. Евакуацията е планувана от Варненското езеро, като екипите от Военновъздушни сили и Военноморски сили работят взаимно, само че по този начин, че да са взаимозаменяеми при осъществяване на задачата. При наложителния инструктаж се преглеждат и най-тежките сюжети.

„ Имайте подготвеност при заплаха и спешна обстановка във вертолета да бъде срязано въжето. Това е най-безопасният вид за вас. Това е най-черният сюжет, само че би трябвало да сте готови и за това “, предизвестява капитан Славчев – авиобаза „ Крумово “.
Екипажът на авариралия „ Кугър ” – с верни дейности, само че и с прекомерно малко часове в небето Следващата седмица ще завърши следствието на случая, оставил без ток и вода Стамболийски
Евакуацията на бедстващите ще се прави с два хеликоптера. „ Кугар “ на Военновъздушни сили и „ Пантер “ на военноморските сили, като първите участници в избавителната интервенция към този момент се насочват към катера на Военноморски сили. На мястото са водолазите, които групират бедстващите, до момента в който дойдат избавителните екипи по въздух

„ Евакуацията е върхът в това образование и всички наши сътрудници – летателен състав - виждат на процедура и в чист тип какво би могло да им се случи на море, в случай че се катапултират или приводнят при необикновен случай “, изясни полк. Николай Лясковски.

Изисква се изключителна съгласуваност за сполучливото осъществяване на евакуацията в действителна среда.
Доборволци оказват помощ във Варна, 2 " Кугър " -а изтеглят хора в Прилеп До момента са превозени 20 души
„ Подготовката на един водач е една пирамида и основата е неговата психична резистентност по-нагоре е оборудването и най-високо стоят уменията за оцеляване. Това се реализира със занятия, тренировки, тренировки, тренировки – разставяме ги във водата, оставяме ги да постоят първоначално 15 минути – след това 20, след това половин час - да почувства, че е самичък, да изпадне леко в суматоха, в хипотермия - да се чуди за какво съм тука, и по този начин се каляват “, разясни майор Емил Янев.

За да се обезпечи тяхната сигурност, наоколо има водолази, които им оказват помощ да преодолеят рисковата обстановка, преди да слезе спасителят.

Екипажите от авиобаза „ Кумово “ упражняват избавителни дейности с панер и колан, като спасителят слиза във водата и насочва хеликоптера със знаци.

Цялата процедура от катапултираноето до изваждането на бедстващия е сериозен миг, настояват летците.

„ Първо има голям риск нещата да се объркат със самото катапултиране - има риск при самото приводняване, отцепването на парашутните системи и би трябвало да споменем, че водата не е нашата среда. Тя е нападателна и бидейки няколко часа в тази нападателна среда, оцеляването може да бъде от няколко часа до няколко дни “, съобщи полк. Лясковски.

Налага се всеки един от участващите в тренировката да сменя ролята си и от избавител би трябвало да види обстановката през очите на бедстващия.

„ Доста е мъчно на водача на хеликоптера да уцели тъкмо с коша бедстващия - три-четири захода трябваша да направи и по-късно спасителят пое коша и ми оказа помощ да се кача. Най- мъчно е да се преодолеят пръските от водата, тъй че да не се задавиш. Учехме се по какъв начин да заставаме. Въздушната бликам от хеликоптера по никакъв начин не е дребна и по никакъв начин не е елементарно да се задържиш над водата тази въздушна бликам, която се пробва да те завърти надолу с главата, макар че имаш жилетка и да се пазиш от куката и коша”, изясни майор Димитър Вачков – шеф щаб на образователна ескадрила във военновъздушна база „ Георги Бенковски “.

Отгоре нещата също не наподобяват лесни като съгласуваност и осъществяване.

„ Самото втурване от хеликоптера - единствената мисъл е по какъв начин ще вляза във водата и по какъв начин ще стигна до бедстващия в случай че са 2-3-ма би трябвало да избера най-пострадалия и би трябвало да виждам да не се оплете в мен потърпевшият “, споделя старшина Калин Стоянов – водолаз дълбоководник и плувец избавител във вертолетна авиобаза „ Чайка”.
Учение във въздуха: Самолети-цистерни на американската войска дойдоха у нас В учението "Сейбър Гардиън " вземат участие към 800 000 военни от 7 страни
За бордния авиомеханик Валери Христова от морската авиобаза „ Чайка “ обаче тези дейности са рутинни, тъй като другите сюжети за избавяне от водна повърхнина, катер или транспортен съд се извършват всеки ден дружно с школата за водолази и морските специфични елементи.

„ Тъй като сътрудниците от водолазната школа са едри мъже, които би трябвало да се оправят с много по- едри от тях хора и се постанова ние непрекъснато да поддържаме натренираност, желае се физическа мощ и техника. В екипжа всеки знае своите отговорности и извършва това, което би трябвало, защото командирът на екипажа няма опция да вижда това, което вижда бордният авиомеханик и се постанова бордният авиомеханик непрекъснато да му приказва, с цел да знае каква е ситуацият откъм гърба. Интересното при тези задания и машина е автопилатът, който дава опция на бордния авиомеханик точно да се приближи до този, който би трябвало да бъде спаен и по този начин придвижванията стават много по-плавни и прецизни и работим като една добре смазана машина “, изясни ст. лейтенант Валери Христова- ст. механик и борден авиомеханик на вертолет „ Пантер “, вертолетна авиобаза „ Чайка”.

Димо Вичев е борден инженер в авиобаза „ Крумово “, постоянно е бил този, който направлява избавителното въже в действителна конюнктура, в този момент обаче се постанова да виси на него.

Капитан Димо Вичев – 24 авиобаза Крумово

„ Винаги съм от горната страна, в този момент за първи път съм изпод - забавно преживяване, обезпокоеното беше несъмнено, в един миг нещо те извлича и увисваш на коланите. Основното е да се държиш крепко, с цел да не паднеш, само че ние сме подсигурени добре. Има си го момента на терзание. Основният риск е да не се удари човек в пода на вертолета. Процедурата е да се спре лебедката, да се успокои въжето, бедстващият се прибира “, спомня си първия си опит в друга роля капитан Димо Вичев – 24 авиобаза „ Крумово “.

Спасителите са безапелационни, че най- значимото е да се резервира успокоение и бедстващият да не се поддава на суматохата.
Пожарникари, военни и медици на обучение за реакция при авиокатастрофа във Варна Целта на упражнението е да се усъвършенства координацията сред институциите
„ Много е значим психологическият миг, да знае, че във всеки един миг има познанията да може да употребява оборудването, което му е обезпечено за оцеляването му и да знае в същия миг, че има избавителни екипи, които са високоподготвени да отидат и да му окажат първа помощ. Летателният състав, без значение от мястото и позицията в екипажа, с цел да може умерено да извършва служебните си отговорности да има увереността, че вечерта ще може да се прибере при своето семейство “, изясни подп. Петко Кискинов – шеф на поделение „ Търсене и избавяне “, Военновъздушни сили.

За да извършват дилемите си професионално, те би трябвало да поддържат непрекъсната натренираност, с цел да разчитат при рецесия на личните си знания и опит и да не престават да се борят и съпротивляват на спешните условия, без да се пречупят без значение какъв брой дълго те могат да продължат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР