Мисията Аполо 11, свързана с първото стъпване на човек на

...
Мисията Аполо 11, свързана с първото стъпване на човек на
Коментари Харесай

Този месец отбелязваме 50-годишнината от стъпването на човек на Луната

Мисията " Аполо 11 ", обвързвана с първото стъпване на човек на Луната, се трансформира в катализатор за доста научни и софтуерни пробиви, съобщи Франс прес. Този месец се отбелязва 50-годишнината й.

За програмата " Аполо " НАСА построи най-мощната ракета в историята - Сатурн V.

" Аполо " бе самобитна лаборатория за решение на големите инженерни проблеми, с които се сблъсквахме ", съобщи историкът Брайън Одъм от галактическия център Маршал на НАСА.

До 60-те години на предишния век компютрите бяха с големи размери и изразходваха доста сила. Всичко се промени с появяването на твърдите дискове, които направиха допустима достатъчната миниатюризация, с цел да може компютри да бъдат качени на борда на галактически кораби. Тази еволюция стартира преди програмата " Аполо ", само че бе ускорена с помощта на нея, съобщи Българска телеграфна агенция.

НАСА създаде дребен уред за филтриране на вода, който тежи 255 мг и се побира в човешка длан. Той пречиства водата, като освобождава сребърни йони, без да употребява хлор.

Друг проблем при пътуванията в космоса бе обвързван със съхраняването на храна, без да се употребяват хладилници, които заемат огромно място и изразходват доста сила. За задачата експерти от НАСА усъвършенстваха технология, известна като лиофилизация - дехидратиране на храни при доста ниска температура, с цел да запазят формата и питателните си субстанции, само че без да съдържат вода, като масата им доста понижава.

Технологии за дигитален разбор на изображения, създадени от НАСА за възстановяване качеството на фотосите на лунната повърхнина, откриха приложение в медицината, по-специално в компютърната томография и ядреномагнитния резонанс.

Ботушите на Нийл Армстронг и другите стъпили на лунната повърхнина астронавти бяха направени от материали, които след това се използваха за спортни обувки и маратонки.

Одеялата за оцеляване, употребявани през днешния ден от спасители в целия свят, са създадени от НАСА, с цел да защитят астронавтите от слънчевите лъчи и претопляне.

Астронавтите имаха геоложка задача - да извършат сондажни работи на лунната повърхнина и да вземат скални проби на дълбочина до 3 метра. Въз основа на получените резултати компанията " Блек енд Декър " създаде логаритъм, с цел да усъвършенства действието на мотора на своя бормашина и да понижи разхода й на сила. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР