Мисия на ООН пристигна днес в Нагорни Карабах, съобщи азербайджанското

...
Мисия на ООН пристигна днес в Нагорни Карабах, съобщи азербайджанското
Коментари Харесай

Мисия на ООН отиде в Нагорни Карабах за първи път от 30 години

Мисия на Организация на обединените нации дойде през днешния ден в Нагорни Карабах, заяви азербайджанското президентство, представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция. Агенцията отбелязва, че това е първото такова посещаване от 30 години.

Говорител на азербайджанското президентство сподели за Агенция Франс Прес, че задачата на Организация на обединените нации е пристигнала тази заран, като основната й задача ще е да направи оценка на филантропичните потребности на място.

По-рано Организация на обединените нации разгласи, че е получила " зелена светлина " да изпрати задача този уикенд в региона, населяван от етнически арменци, само че интернационално приет за част от територията на Азербайджан.

След мълниеносна атака на азербайджанските въоръжени сили за възобновяване на контрола предходната седмица арменските сепаратисти, които направляваха Нагорни Карабах в продължение на три десетилетия, се предадоха и се съгласиха да сложат оръжие.

В резултат на офанзивата починаха общо близо 600 души. В боевете са били убити по към 200 бойци от всяка страна. След като Баку си върна контрола върху региона, над 100 000 от живеещите в Нагорни Карабах към 120 000 души го напуснаха, бягайки в Армения заради страхове от вероятни репресии от страна на Азербайджан. Преселването на толкоз доста хора за толкоз малко време обаче поражда опасения за сериозна филантропична рецесия.

В Армения, където преобладаващата част от популацията е християнско, през днешния ден е ден за молитва за Нагорни Карабах. Църковните камбани огласиха цялата страна, а главата на Арменската черква - Католикос Гарегин Втори - отслужи литургия в катедрален храм край Ереван.

Процесът по приемане на бежанците се провежда мъчно и съперниците на арменския министър председател Никол Пашинян, упрекван в бездейност и зарязан от Москва, през вчерашния ден още веднъж излязоха по улиците на митинги, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР