Мисия на Международната агенция за атомна енергия в АЕЦ Запорожие

...
Мисия на Международната агенция за атомна енергия в АЕЦ Запорожие
Коментари Харесай

Експерти на МААЕ ще инспектират Запорожката АЕЦ

Мисия на Международната организация за атомна сила в АЕЦ " Запорожие " може да възвърне сигурността на централата. Това съобщи в среднощното си послание украинският президент Володимир Зеленски.

Преди това в петък френският държавен глава Еманюел Макрон разговоря с съветския президент Владимир Путин като фокус на диалога, който се е водил по телефона, е била обстановката в Запорожката атомна централа.

Напрежението към нея набъбна още веднъж, откакто Киев съобщи, че Москва готви за през днешния ден провокация в централата.

Двамата президенти са се разбрали, че в централата би трябвало да бъдат изпратени специалисти от Международната организация за атомна сила.

Макрон е изразил терзанията пред Путин по отношение на сигурността на централата, оповестиха от администрацията на френския президент. В изказването на Париж след диалога се добавяше, че Путин се е съгласил да бъдат изпратени специалисти от Международната организация за атомна сила.

От Кремъл оповестиха, че Путин е декларирал, че ще бъде разрешено на специалисти да посетят и инспектират нуклеарния комплекс в Украйна, който е под съветски надзор. Путин е декларирал на Макрон, че обстрелът на следената от руснаци Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, за който Кремъл упреква Киев, е основал риск от " широкомащабна злополука ". Руският президент е споделил още, че продължава да има трудности за доставките на съветски храни и торове за международните пазари.

Украинската страна счита, че Русия желае да изключи реакторите, захранващи украинската електрическа мрежа и сега търси дизелови генератори, които да се включат след прекъсването на блоковете, с цел да обезпечат работата на системите за охлаждането на нуклеарно гориво.

Според украинското разузнаване Русия готви провокация в Запорожката АЕЦ. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков съобщи, че военното наличие в централата е гаранция за избягването на " чернобилски сюжет ".

Двете враждуващи страни взаимно се упрекват за рискови обстрели в последните дни. Москва управлява комплекса край град Енергодар от месец март. Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа с 6 реактора и е покрай фронтовата линия. Русия отхвърли апелите за цялостна демилитаризация на региона.

Киев и Москва си насочат взаимни обвинявания за готвени провокации в атомната централа, както и за обстрелването ѝ, което разсъни страховете от пораждане на сериозна злополука в Европа, сходна на тази в Чернобил.

Часове след извършения диалог с Путин Макрон осъди нощес " бруталната офанзива " на Русия против Украйна, съобщи Асошиейтед прес.Това бе 20-ият диалог сред двамата тази година, само че първият от три месеца.
Макрон: Путин се пробва да наложи империалистическата си воля на Европа
Макрон дефинира съветската инвазия в прилежащата страна, почнала на 24 февруари, като империалистическо, реваншистко нарушаване на интернационалното право. Енергийната и икономическата рецесия, провокирана от спора в Украйна, не е завършила, предизвести френският президент и прикани своите сънародници да се съгласят да платят " цената на нашата независимост и полезности ".

" Откакто Владимир Путин стартира своята брутална офанзива против Украйна, войната се завърна на европейска земя, на няколко часа път (със самолет) от нас ", сподели Макрон в тирада, отдадена на 78-ата годишнина от десанта на съюзническите сили в окупираната от нацистка Германия Южна Франция. Френският президент разкритикува съветския си сътрудник, че се пробва да наложи своята " империалистическа воля " на Европа, призовавайки " призраците на духа на отмъщението " в " крещящо нарушаване на (териториалната) целокупност на страни ".

Умишлено приключване на радиация задейства член 5?
Във Англия и Съединени американски щати се чуха гласове, че всеки случай в атомната централа съставлява риск от замесване на НАТО във война. Британският народен представител Тобиас Елуд, който ръководи комисията по защита в долната камара на Народното събрание, разяснява в петък, че следователно може да се счита, че има нарушаване на член 5 от Договора на НАТО.

" Нека се изясним - всяка умишлена щета, която води до евентуален риск от приключване на радиация от централата ще бъде нарушаване на член 5 ", написа той в Туитър.

Let’s make it clear now:

ANY deliberate damage causing potential radiation leak to a Ukrainian nuclear reactor would be a breach of NATO’s Article 5.
— Tobias Ellwood MP (@Tobias_Ellwood)

На сходна позиция застана и членът на законодателния орган на щата Илинойс Адам Кинзингър.

" Това дори няма потребност да се разисква. Всяко приключване ще убие хора в страни от НАТО. Това автоматически задейства член 5 ", разяснява той.

This really isn’t even up for debate. Any leak will kill people in NATO countries, that’s an automatic article 5
— Adam Kinzinger????????????????✌️ (@AdamKinzinger)
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР