Мисия Лаута2 събира доброволци, които ще се включат в мащабна

...
Мисия Лаута2 събира доброволци, които ще се включат в мащабна
Коментари Харесай

Мисия Лаута 2! Включете се, за да спасим любимия парк

Мисия " Лаута " 2 събира доброволци, които ще се включат в огромна акция по пречистване на един от най- огромните паркове от изсъхнала дървесина. Тя ще се организира на 16 април, събота, а стартът ще бъде даден в 10 часа. Сборният пункт е на алеята пред барбекютата. Акцията ще завърши в 13 часа, а всички участници ще получат награди и ще чуят вълшебния глас на Керана.

Преди акцията, в продължение на 10 дни бригада от Оперативна програма " Паркове и градини " ще режат падналите стволове, висящите клони и изсъхналите дървета. Целта е да се извади част от компрометираната дървесина.

Лаута или Мордор

След зимата положението на парка, за жалост, е трагично. Десетки дървета са паднали, като някои са изтръгнати безусловно от корен, а други са се пречупили като клечки поради прогнилите си стволове. Обвити, в бръшлян и лиани, те препречват вътрешните пътечки или заплашително стърчат над главите на минувачите.

Причините за настоящото положение на парка са няколко. Там виреят най-вече широколистни дървета, като измежду най- публикуваните типове са акации, явен, явор, летен дъб, бреза. Голяма част от тях обаче към този момент са изгнили, защото гората е нападната от корояд. Дърветата, които падат, стават обиталища на нови колонии от корояди, които по-късно атакуват и здравите дървета.

Според инж. Георги Николаев над 50 % от растителността е мъртва или инфектирана. Проблемът е от години и се се задълбочава. Въпреки многочислените сигнали, репортажи и акции, на този стадий няма съществени стъпки от страна на огромна община, а в бюджета не са планувани средства за реанимация на Лаута.

През октомври бе извършена първата " Мисия Лаута ", в която се присъединила близо 300 доброволци , които с помощтта на бригади от " Паркове и градини " и доброволците от пожарната, натовариха 25 камиона с изсъхнала дървесина. Но тези количества са капка в морето на фона на големия брой мъртви дървета.

В началото на април от Оперативна програма " Паркове и градини " започнаха експертно сложно фитопатологично проучване на всички насаждения в парка. Обследването ще продължи през целия вегетационен интервал до октомври.

След като излязат резултатите от анализите на почвата и дървесните типове, ще бъде направен проект за реконструкцията на парка. Всички болни и евентуално рискови дървета би трябвало да се маркират и отстранят, а по-късно в гората да се засадят нови и подобаващи дървесни типове.

Междувременно обаче, без да се губи скъпо време, общината би трябвало да вземе незабавни ограничения инфектираната дървесина да бъде изнесена от Лаута, с цел да не продължава да заразява здравите дървета.

Размисли и пристрастености

Хората, които живеят наоколо до парка и всекидневно се разхождат там или го пресичат, с паника следят протичащото се и неналичието на съответни ограничения. Някои даже показват мнение, че гората съзнателно се умъртвява, с цел да може на идващ стадий теренът там да бъде застроен . даже съмненията им да са пресилени, бездействието на управляващите фактически ще стане причина за гибелта на една от най- огромните зелени зони в града.

Не бива да се подценява обстоятелството, че положението на растителността в другия огромен парк " Отдих и просвета " е идентично. Разположен на 450 декара, Лаута е един от най- огромните паркове на Пловдив, само че както и другият зелен „ остров” „ Отдих и култура”, двете зелени пространства имат потребност от сериозна грижа.

Мисия „ Лаута “ 2 е взаимна самодейност на Район „ Тракия “, Оперативна програма „ Градини и паркове “ и TrafficNews.

Ето и фотоси, единствено от забележимата част на Лаута около алеите:



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР