Мисия Грейхаунд е високобюджетна продукция на Sony с участието на

...
Мисия Грейхаунд е високобюджетна продукция на Sony с участието на
Коментари Харесай

Том Ханкс отново е герой от войната

" Мисия " Грейхаунд " е високобюджетна продукция на Sony с присъединяване на една от най-големите звезди на Холивуд. Тя трябваше да излезе по кината по света и у нас през юни, само че бе измежду множеството министър председатели, пометени от коронавирусния вихър. И до момента в който множеството от тях са отсрочени, този филм имаше (сравнително) по-щастлива орис - студиото съумя да го пробута против $70 млн. на прохождащата стрийминг платформа на " Епъл " - Apple TV+, която декларира упоритости да конкурира колоса в сектора " Нетфликс ". Така драмата за кораби и подводници от Втората международна война се появи на домашния екран в 100 страни на 10 юли. Скоро по-късно от " Епъл "  се похвалиха, че това е най-гледаната им продукция досега и феновете й се равняват на тези на същински широкоекранен шлагер, въпреки да се стесняват да посочат точни цифри. Не е мъчно да биеш на празен терен: в отсъствието на същинска кино конкуренция и затворени салони даже несъвършен екшън като Extraction на " Нетфликс " съумя да доближи до над 100 милиона души (той има шанса да е първата огромна " домашна " премиера по време на карантината, когато всички се побърквахме вкъщи).

" Мисия " Грейхаунд " е механически изкусен филм, в който морските борби са пресъздадени с най-модерни технологии, само че не е от тези, за които ще скърбя, че не съм видяла на огромния екран. Ханкс, който персонално пострада от пандемията - той и брачната половинка му бяха измежду първите преболедували от Covid-19 звезди, се връща към героичното амплоа на мощен телом и духом мъж с обветрено лице и униформа, каквито е играл мното - капитан Милър в " Спасяването на редови войник Райън ", водачът Съли и капитан Филипс - в едноименните филми, астронавта Джим Ловел в " Аполо 13 "... Но не е въпросът единствено по какъв начин го гледаме: и съдържателно " Грейхаунд " се отнася към " Редник Райън " като тв приемник " Велико Търново 85 " като към киносалон с прекрасен екран и долби съраунд.

Ханкс е също копродуцент и е написал сюжета на продукцията, учреден на романа " Добрият овчар " от К.С. Форестър. Ревностен протестант, командирът на ескадрения миноносец " Грейхаунд " става и ляга с Библията в своята каюта, до момента в който се пробва да избави съюзническата флотилия, прекосяваща Северния Атлантик, от офанзивата на подли немски подводници. Неговите отривисти команди и дейности на борда контрастират с вътрешните му подозрения дали е добър офицер и християнин. Традиционно стабилното изпълнение на Ханкс и специфичните резултати са единствените плюсове на кино лентата.

В епохата на безкрайно разтеглени истории на огромния и дребния екран смятах, че като позитивна страна ще може да изтъкнем и едвам 90-минутната дълготрайност (режисьорът Арон Шнайдер e притежател на " Оскар " за игрално късометражно кино), само че на фона на близо 3-часовото клаустрофобично влияние на Das Boot да вземем за пример или на прочувствения резултат от " Аленият прилив " " Мисия " Грейхаунд " си е малолитражка. Останалите персонажи са едвам скицирани и минават изцяло анонимни пред очите ни; старомодният  - само че не в положителния смисъл - разказ е шаблонизиран и не носи нищо с изключение на доза американски родолюбив възторг. Ако това ще е равнището на летните топпродукции, не ти би трябвало международна пандемия, с цел да отучиш хората да вървят на кино.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР