Мисия България не е Мисия Лондон и ще прерасне в

...
Мисия България не е Мисия Лондон и ще прерасне в
Коментари Харесай

Проектът Мисия България не е Мисия Лондон, шегува се проф. Пламен Павлов

" Мисия България " не е " Мисия Лондон " и ще прерасне в придвижване с културно-просветна активност . Това стана ясно на конференция по време на която проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров направиха равносметка от първия тур на задачата, включваща градовете Тараклия, Екатеринбуг, Ереван и Гент, Белгия.

Идеята е самодейността " Мисия България " да продължи и след края на българското председателство като прерасне в придвижване и се сътвори Инициативен комитет.

" Мисия България " се поддържа от Министерство на външните работи и Министерство на културата.

 Откриваме монумент на кирилицата и в съветския Новосибирск
Откриваме монумент на кирилицата и в съветския Новосибирск

като продължение на самодейността " Мисия България "

Благодарение на напъните на българските дипломатически представителства задачата се радва на извънреден триумф и интерес от страна на българските общности, научните среди и представители на други дипломатически задачи.

Организаторите се надяват на поддръжка за мисионерската си идея, с изключение на от страна на Министерство на външните работи, което обезпечава самолетните билети и престоя на двамата съществени лектори, да се причислят и Министерството на туризма и Министерство на образованието.

" Културно-просветна агитация е задоволително ефикасна и през 21 век ", съобщи проф. Овчаров.

" Ние сме изумени от огромния интерес ", съобщи от своя страна проф. Павлов.

С цикъл от лекции, представящи културно-историческото завещание на България и на Българските земи през фокуса на общите моменти в културно-историческото развиване в дестинациите двамата професори се радват на ветрилообразна аудитория от студенти и преподаватели до дипломати и посетители на най-високо равнище. Интересът е голям, съобщи професор Павлов.

Проф. Павлов изрече особено благодарността си за помощта и съпричастността на нашите дипломати. По думите му, това потвърждава, че нашите задачи не са " Мисия Лондон ", а " Мисия България ".

Така да вземем за пример, в Ереван гостите са били от българофили арменци, членове на общества за българо-арменско другарство, представители на съвсем цялата дипломатическа гилдия. Сред тях са били и посланиците на Англия, Литва. Дипломатите дават обещание безусловно да посетят страната ни, което е доказателство за резултата на мултипликацията.

Така да вземем за пример в университета в Гент нашите историци са показали историята на най-известната персона от Гент - Балдуин Фландърски, умрял във Велико Търново . Любопитна е историята, че неговата племеница няколко месеца по-късно става кралица на България, въпреки и за няколко месеца- Елизабет - брачна половинка на Борил.

Историците в Гент са питали къде е заровен Болдуин , несъмнено ли е, че е в Търново.

" Мисия България " е един многоспектърен план . До тук това, което имаме като опит надвиши нашите упования ", съобщи проф. Овчаров.

Според проф. Овчаров ползата до момента демонстрира, че това може да прерасне в нещо по-голямо. " Ние регистрирахме името и като свършат пътуванията ще се съберем като предприемчив комитет ", уточни проф. Овчаров.

В Екатеринбург федерален окръг, обхващащ голяма територия и четвъртият по величина град в Русия, към този момент има покана от страна на кмета за слагане на монумент на кирилицата . Всъщност в Екатеринбург проф. Овчаров и проф. Павлов са станали очевидци на невероятната му сбирка от икони на български светци - Св. Св. Кирил и Методий, Св. Иван Рилски и Св. Петка Търновска .

Сега двамата професори отпътуват за най-дългото си пътешестване - това до Пекин и Китай. Следващите два лъча са в гръцката част на Кипър и в Централна Европа - Унгария, Словакия и Словения .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР