Мишки, хранени с мазни храни в продължение на 30 седмици,

...
Мишки, хранени с мазни храни в продължение на 30 седмици,
Коментари Харесай

Мишки изпаднаха в депресия след преяждане с мазна храна

Мишки, хранени с мазни храни в продължение на 30 седмици, демонстрират признаци на меланхолия, тревога и Алцхаймер, оповестява „ Сайънс Алерт “.

Евтината, леснодостъпна и мощно модифицирана храна, която консумираме прекалено много, е нездравословна за нас. Интересно ново изследване върху мишки удостовери трайната догадка, че храните с високо наличие на мазнини и захар и утежняването на когнитивните функционалности, като да вземем за пример заболяването на Алцхаймер, са свързани.

" Затлъстяването и диабетът повреждат централната нервна система, изостряйки психологичните разстройства и когнитивния крах. Доказахме това в нашето проучване с мишки ", споделя Лариса Бобровска, невролог и биохимик от Университета на Южна Австралия.

" Добре знае се, че хроничното затлъстяване и захарният диабет вид 2 постоянно се свързват с заболяването на Алцхаймер, дружно с доста други съпътстващи болести, в това число сърдечносъдови болести и бъбречна дисфункция ", написа екипът в новия си документ. " Освен това затлъстяването и диабетът вид 2 от ден на ден се свързват с нарушената функционалност на централната нервна система, като изострят психиатричните и когнитивните разстройства, в това число разстройствата на настроението, когнитивния крах и деменциите. "

За да разбере повече, екипът преглежда възрастни мишки с разновидност в човешкия тау протеин (P301L), наречени pR5 мишки, дружно с контролни мишки (известни като див тип). При хората разновидността се свързва с дисфункции, които директно предизвикват недъгавост на нервите, обвързвана с заболяването на Алцхаймер. Подобно на мишките, гените дават на откривателите метод за точно установяване на механизмите, които свързват деменцията с други болести, като да вземем за пример диабет. Двете групи са хранени с елементарна храна или храна с високо наличие на мазнини в продължение на 30 седмици. Като се има поради, че лабораторните мишки живеят към 1,5 години, това е много огромна част от живота им. Контролните мишки, хранени с високо наличие на мазнини, наддали на тегло, имали нараснал риск от демонстрация на обезпокоително държание и посочили по-високи равнища на тау в мозъка. Тау е значим, защото това е протеин, който може да се хиперфосфорилира в " тау плетеници ", което е биомаркер на заболяването на Алцхаймер. При мишките с разновидност pR5, хранени с високо наличие на мазнини, се следят още повече проблеми. Те били още по-уязвими към затлъстяване, развили нетърпимост към глюкоза и инсулинова устойчивост, имали повече меланхолия и обезпокоително държание, а мозъкът им посочил повече тау във формата, която предизвиква заболяването на Алцхаймер.

" Нашите резултати демонстрират, че храната с високо наличие на мазнини улеснява развиването на периферна инсулинова устойчивост и ускорява измененията в когнитивното държание и тау-патологията при трансгенни мишки pR5 ", пишат откривателите. " Възможната последица от патологичните промени, провокирани от храната с високо наличие на мазнини, в последна сметка е задълбочаване на когнитивните дефицити при тези мишки. "

Това може да звучи малко обезпокоително за 42-те % възрастни американци, които страдат от затлъстяване, или за 37-те милиона американци, които имат диабет вид 2, само че разбирането на тези фактори - изключително благодарение на нови миши модели - е потребно за учените, с цел да открият нови лекувания или да предлагат научно обосновани промени.

" Нашите открития акцентират значимостта на оправянето с световната зараза от затлъстяване. Комбинацията от затлъстяване, възраст и диабет е доста евентуално да докара до понижаване на когнитивните качества, заболяването на Алцхаймер и други нарушавания на психологичното здраве ", споделя Бобровска. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР