Мишел Идалго, селекционер на великия френски тим, който стана европейски

...
Мишел Идалго, селекционер на великия френски тим, който стана европейски
Коментари Харесай

Почина прочутия френски треньор Мишел Идалго

Мишел Идалго, селекционер на великия френски отбор, който стана европейски първенец през 1984, е умрял на 87-годишна възраст, оповестиха от Съюза на френските играчи и локалната футболна федерация. Идалго, който бе болен в последните няколко години, умрял “по натурален метод, от преумора” в дома си в Марсилия, показа фамилията му за радио France Info. Името му остава в историята с осемте години отпред на “петлите”, които доближиха своята кулминационна точка с великия отбор на Мишел Платини, Ален Жирес и Жан Тигана, спечелили европейската купа на домашното състезание през 1984, надигравайки Испания с 2:0 на финала в Париж. Това бе и първи ятголям интернационален успех за Франция. Преди това френският отбор бе достигнал до полуфиналите на Световното през 1982, където отстъпи на Западна Германия след осъществяване на дузпи.
Като треньор, Мишел изведе френския отбор до невероятни висоти – съставът практикуваше хубав и техничен футбол, който разреши на всеки в тима да покажа своите самостоятелни качества. Мишел Идалго оставя зад себе си велико завещание. Той построи още веднъж френския футбол на интернационално равнище. Визията и работата му си към момента си личат през днешния ден във всеки дуел на националния отбор”, сподели Платини в свое изказване.
Идалго се наслаждения и на чудесна кариера като футболист. Той бе част от отбора на Реймс през 50-те години на предишния век, като игра и се разписа при провалянето от Реал Мадрид с 3:4 в първия в историята европейски клубен край през 1956 . Впоследствие Идалго завоюва две трофеи на страната и две Купи на Франция с Монако през 60-те, заяви БГНЕС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР