Мирослав Янчев е кмет на община Златоград от 2007-ма година.

...
Мирослав Янчев е кмет на община Златоград от 2007-ма година.
Коментари Харесай

Кметът на Златоград: С новия бюджет ще изпълним много желания, но и ще продължим безупречната финансова дисциплина

Мирослав Янчев е кмет на община Златоград от 2007-ма година. Той е приключил магистратура по „ Управление на бизнеса “ в Стопанска академия – Свищов. Между 1998 и 2007 година е бил шеф на „ Дружество за претовареност и структурно развиване Златоград – Кирково “.
Г-н Янчев, би трябвало да сте провели нощес публичното разискване на бюджета, той с какви параметри е?
Да, всички общини сме длъжни да проведем публично разискване за бюджетите си. Искам да отбележа, че ние не вършим бюджет " на крайник " - за една седмица. През годината организираме редица срещи по квартали и обитаеми места. Почти всички проблеми, споменавани на тези срещи, са намерили място в бюджета. Бюджетът за 2019-та година е най-големият откак съм кмет, т.е. от 12 години. Той е на стойност близо 11,8 млн. лева - с към 2,5 млн. лева повече от предходния. Между другото бюджетът ни постоянно в края на годината е повече, в сравнение с е бил по проект. Надявам се и този да бъде повишен доста. В огромна степен това се дължи и на европейските средства, и на държавното управление, и с помощта на екипа ми.
Какво сте планували като най-важно за тази година?
Една сериозна рехабилитация на общински път Аламовци - Златоград, махала Боево - Печинско. Това са два обекта по Програмата за развиване на селските региони на стойност над 5 млн. лева Имаме планувана реорганизация и рехабилитация на повече от 17 улици по ПРСР. С разпореждане на Министерски съвет са ни обезпечени средства за още 9 улици. И стават общо 26 улици за тази година. Имаме създаване на канализационна мрежа под част от улиците, благоустрояване на улици в селата Долен и Старцево. Със лични средства ще ремонтираме още няколко улици в Златоград. Осветление е планувано в Ерма река и Долен, благоустрояване на площад в Долен. Това са обекти със 100% обезпечено финансиране. Имаме една подпорна стена, чието създаване ще обезпечи достъп до 4 къщи. И един доста значим обект, отлаган от години - за разширение на гробищния парк в село Старцево. И редица други действия, свързани с замяна на дограмата на МБАЛ, благоустрояване на общински пътища: Цацаровци-Златоград- с.Ерма река –махала Мързян; Цацаровци-махала Равно бърце.
Капиталовата ви стратегия е за близо 8 милиона лв., тези обекти ли влизат в нея?
Да. И от тях към 60% са обезпечени от европейски стратегии. Другите 40% са национално и лично финансиране. И наблягам, че това, което вършим, не е предизборно. Почти всяка година има избори, а в Златоград работим годишно, в това число и с цел да получим актуалното финансиране. Последователно работим с цел да подготвим подземната инфраструктура - ВиК-мрежа на тези улици е заменена към този момент. Остава дребна част. Всяка година Златоград си слага избрани цели. И нещо, което не променяме, е устрема към финансова стабилизация. Това е първи приоритет на мен и моя екип. Не си разрешаваме да трупаме просрочени отговорности. Златоград до момента не е влизал в " черния " лист на МФ. Винаги сме спазвали правилата за финансова стабилизация. Тоест, имаш 5 лв. - харчиш 5 лв.. Или, колкото имаш, толкоз харчиш. Не си разрешаваме да поемаме необезпечени отговорности. Планирали сме си погасяване на остарели просрочия, разноски по поети остарели задължения. Редовно плащаме отговорностите си по заеми от ПУДООС и фонд ФЛАГ. И доста пъти съм казвал: " Не е единствено задължението на общината да направи нещо, а има и сериозна поддръжка за него след това - за спортни бази, зелени площи и така нататък "
Правили ли сте рекапитулация годишно какъв брой средства осигурявате в допълнение върху бюджета посредством външно финансиране?
Не съм правил такава статистика, само че ние използваме сериозен потенциал, с цел да осигуряваме средства от Европейски Съюз, тъй като си даваме сметка, че по различен метод няма по какъв начин да станат нещата. Затова направихме интегрираните проекти, Общият организационен проект и с поддръжка от страната в Златоград се работи интензивно по европейските стратегии. Около 60% от бюджета ни е европейско финансиране.
Навършиха се 9 година от откриването на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Златоград, какви изгоди способства той на популацията?
Точно през днешния ден направихме гала за 9 години от откриването му. През 2010 година се направи път през гранична линия от 370 км, която беше затворена. И това стана тъкмо през Златоград, преди " Маказа ", преди Ивайловград. За мен пунктът е значим освен от икономическа позиция, а от обществена позиция и за развиването на положителните партньорски взаимоотношения сред България и Гърция. Оказа се добра реклама освен за туризма и стопанската система на локално равнище, а и като цяло за района. Да не забравяме, че Златоград беше втора гранична зона и това беше съществено ограничаване. С отварянето на границата освен се отвори мирогледа на популацията от двете страни на границата, отвориха се нови благоприятни условия и за нашите съседи да видят забележителностите на планината Родопи от българска страна. И освен ние, гърците също са си имали режим на ограничение и недопускане в района.
Увеличаването на туристопотока има ли цифрово изражение отпреди 9 година и в този момент?
В пъти повече са туристите в нашия регион. През 2018 година са минали към 118 000 автомобила и към 320 хиляди индивида. През деветте години са минали близо 1,3 милиона автомобила и над 4 милиона пасажера. Малко или доста това е поток, който дава опция да се развие туризма и бранш от стопанската система - услуги и търговия. Това демонстрира, че граничният пункт, даже да е дребен, е бил много употребен. И най-важното - безаварийно, без смъртен случай, без тежки произшествия. Днес се веселя, че за следващ път направихме молебен и водосвет за безаварийно пътешестване.
С Общия организационен проект до каква степен стигнахте?
За мен той е извънредно значим и аз се веселя, че огромна част от златоградчани го осъзнаха и се включиха в многочислените полемики и разисквания при основаването му. Ние отворихме доста повече благоприятни условия за присъединяване на жителите, като не чакахме единствено те да дойдат на разискванията. Ние отидохме при тях, по квартали - за да му дадем публичност. Предложенията, надлежно, откриха отражение в Общия организационен проект, който чертае тактиката за ръководство на териториите в община Златоград за 25 години. Общ устройствен план бе признат от Общинския съвет на съвещанието през декември 2018-та и е влезнало в действие към този момент. Ние имаме и общоприет проект на придвижването по улиците, с който са указани местата за паркиране, неразрешени за прекосяване от тежки коли сектори, ограничавания и правила. И той е признат с обществени разисквания по квартали с поредност публични разисквания. Вече започнахме въвеждането му. Правила би трябвало да се вкарат, тъй като колите се усилват. Почти всяка къща към този момент има по един-два автомобила.
Сред отличниците сте и награждавани за ръководство на отпадъците, какво предвиждате тази година?
Първо, не усилваме такса боклук. И то не предизборно, а тъй като направляваме план-сметката. Тя се приготвя доста деликатно и прецизно се извършва през годината. Има предвидимост, която дава успокоение и сигурност на популацията. Миналата година се повиши малко такса боклук, поради увеличените отчисления по ЗУО. Но като цяло управляваме отпадъците по този начин, че да са чисти градът и обитаемоте места, да е по-евтино, да е търпима таксата и да опазваме околната среда. Всички знаят, че като се оскъпи услугата, се появяват нерегламентирани сметища. С разделното събиране намалихме отпадъците от града - освен зелените, само че пластмаса, хартия, стъкло, желязо. Това е основа за определянето на таксата за идващите години. Между другото, на идващия кмет, Общински съвет и администрацията се пада достойнството да одобряват таксата по друга методика. Всяка локална общественост би трябвало да е направила съществени заключения, с цел да може, когато се дефинира таксата боклук за 2020 година да е обективна. Тя не би трябвало ощетява популацията, както в този момент - на основата на налог здания. Данъкът ще се дефинира съгласно количеството боклук, размер на съдовете и брой ползватели. Всяка активност ще е по метода, определен от общината. Но сигурно опитът, насъбран от годините, ще помогне на Златоград да избере най-справедливото решение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР