Мирослав Ненков Фирмата на зетя на подалия оставка здравен министър

...
Мирослав Ненков Фирмата на зетя на подалия оставка здравен министър
Коментари Харесай

Поръчките за зетя на Петров се оказаха за 300 хил. лева, а не за 1.6 млн. лева


Мирослав Ненков

Фирмата на зетя на подалия оставка здравен министър Николай Петров, в действителност, била получила 300 000 лв. от договорите си с ВМА, а не 1.6 млн. лв., както е посочено в одита на Министерството на защитата и журналистическото следствие на бТВ. Това разгласи зам.-министърът на опазването на здравето Мирослав Ненков в сряда пред Дарик радио.

Той заяви, че е направил инспекция по отношение на поръчката и платената на компанията " Ортопедие-Инвекс " сума се оказала по-малка.

“Многократно беше повторено в журналистическото следствие, че са извоювани поръчки за 1.6 млн. лв., само че това е, в действителност, прогнозната цена на поръчката, каквато всички поръчки имат, тъй като не е ясно какъв брой от даден консуматив болничното заведение тази година ще създаде “, съобщи Ненков.

“ВМА е незабавен център, не дай си боже, в случай че стане някаква изключителна обстановка и постъпят голям брой незабавни пациенти, разходът на избрани консумативи ще се качи непредвидено “ сподели Ненков.

“Аз съм ревизирал и, в действителност, за трите години, през които работи този контракт, Явор е продал консумативи на ВМА за 300 000 лв.. Това са под 5% от всички консумативи от този тип, които болничното заведение е употребила “, сподели Ненков и посочи, че назовава мъжа, с който дъщерята на Петров живее, по малко име, тъй като го познава.

“Това 1.7 млн. лв. размахвано високо в това така наречен журналистическо следствие, просто не е правилно. Де юре има подписан контракт с индикативна стойност над 1 млн. лв.. Де факто за три години Явор е продал консумативи за 300 000 лв. на болничното заведение “, сподели Ненков.

Той добави, че военните прокурори не са милостиви хора, с цел да се счита, че затова са отказали да образуват досъдебно произвеждане. “В одита има разказани по пера многото милиони, които ген. Петров е икономисал на нас данъкоплатците от неточни контракти на ВМА през годините “, съобщи Ненков.

Освен това той заяви, че първата социална поръчка, извоювана от " Ортопедие-Инвекс ", е била стартирана и финализирана от предходното управление на ВМА, а Петров единствено я подписва.

Ненков, който се спряга като един от вероятните наследници на Петров в Министерството на здравеопазването, съобщи, че досега с него не е говорено да поеме министерския пост.

Попитан дали би приел, той отговори: “Въпросът не е единствено в това дали ще ми предложат, а и какво ще е предлагането. Аз не пребивавам с мисълта по какъв начин желая да бъда министър, цялостен живот да съм се борил за този пост и в този момент да съм подготвен на всевъзможни взаимни отстъпки единствено и единствено да бъда министър и НСО да ме вози с една S класа и да се радват всички към мен, че съм министър. Не ми е самоцел това “.

Ненков обаче посочи, че в случай че различен човек бъде комплициран за здравен министър, не би останал в екипа му и би напуснал.

Ненков сега замества Николай Петров, който е излязъл в отпуск.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР