Мирослав Колев е роден в Столетово през 1982 година. Той

...
Мирослав Колев е роден в Столетово през 1982 година. Той
Коментари Харесай

Мирослав Колев: Върнах се в Столетово, защото моето село...

Мирослав Колев е роден в Столетово през 1982 година. Той е магистър по Библиотечно-информационен и културен мениджмънт. Работил е като секретар на читалище „ Христо Ботев ” в Столетово и шеф на Общинска библиотека „ Д-р Иван Богоров ” в Карлово. На 14 октомври на частични локални избори бе определен за кмет на Столетово.

- Преди близо 2 месеца решихте да напуснете директорския пост в Общинска библиотека „ Д-р Иван Богоров ” в Карлово и да се кандидатирате за кмет на Столетово. Защо един юноша, който е с висше обучение и се е осъществил по специалността, която е приключил, изявил се е като деятелен и виновен началник на културна институция, избира да се върне в родното си село и да стане негов кмет?

- Реших да се завърна на село, тъй като съм отраснал в Столетово и това е място, за което жаля и желая в него да се случват хубави неща. Тук са моите корени. Продължавам да пребивавам тук и се вълнувам от всичко протичащо се, било то за хубаво или неприятно. Върнах се, с цел да потвърдя на себе си и на повече младежи, че всичко стартира от фамилията - възпитанието, уважението, работата от сърце и душа за дадена идея, както и вярата, че нашето село може да стане едно по-приятно място за живеене. Възпитан съм в дух на почитание и обич към всичко българско и родно. Зная, че лесни неща в този живот няма, само че мощно искам да бъда сполучлив в начинанията. Ще се старая да бъде доста по-добре от в този момент, тъй като почитам хората, които работят, а не приказват празни приказки.

- Каква е вярата ви за идващите години за Столетово?

- Надеждата ми за на следващия ден са децата, които не престават да се раждат и порастват в Столетово, младежите, които би трябвало да стимулирам и привличам, с цел да се осъществят плановете ни. От наблюденията ми при организирането на разнообразни събития, начинания, участия на самодейните колективи на читалището виждам, че предпочитание у младите не липсва. Вярвам, че в случай че сме дружно - млади и възрастни, ще съумяваме. Станах кмет, тъй като през годините съм посочил, че желая в Столетово да се случва нещо, и с тази кандидатура желаех да схвана костват ли си напъните, трудът и очакванията за по-добро на следващия ден. Хората ми гласоподаваха доверие и в този момент би трябвало да го извинявам, задължава ме. Шест години бях шеф на карловската библиотека и дръзвам да кажа, че израснах и професионално, и житейски, това бе за мен огромен и скъп добит опит. Преди това пет години работих в читалище “Христо Ботев 1928 година ” в Столетово. Бях на 21-22 години, когато се заех с възраждането на локални обичаи, на самодейността, с организирането на празници. Най-голямото събитие, което продължава да се развива и е в културния календар, е Националният фолклорен фестивал “Столетово пее и танцува ”.

- Имате единствено една година от този мандат на локалната власт. Какви са задачите, които си поставяте за този къс период.

- Да, има единствено една година до локалните избори през 2019 година - време и малко, само че и доста. Столетово се нуждае от превръщане, само че няма по какъв начин да стане с магическа пръчка. Качеството на живот в селото ни може да се усъвършенства, в случай че насочим напъните към действителни, изпълними и значими проблеми. Да има хубави улици без дупки, да има опазване на здравето, да стартираме да използваме дейно и минералните извори, първоначално съществуваща минералната баня да стане стопански доходоносен обект и в това време да бъде от изгода за доста хора от селото и района. Още преди да стана кмет, с младежи направихме детска площадка, дребен парк, остарялото учебно заведение стана музей. Това бе реализирано с непринуден труд на младежите. Да, доброволци при реализиране на планове няма да липсват, само че би трябвало и финансов запас, за който ще разчитаме на дребни планове, положителни хора - спонсори, както и на вниманието на общината в лицето на кмета Емил Кабаиванов.

- С какво се захванахте в първите дни, откакто станахте кмет на Столетово?

- За към месец успяхме да организираме самодейността под наслов “Да почистим дружно нашето село Столетово ”, ремонтирахме и обновихме кабинетите в кметството. Предстои благодарение на карловска компания да ремонтираме съществуващото видео наблюдаване в центъра на селото. Група младежи прави ремонтни действия в постройка, която ще се обособи като юношески клуб. Обновяването на постройката се реализира с помощта на финансовата поддръжката от общинския консултант Светлозар Янков. Читалищните сформира репетират за иден коледен концерт. В самодейните сформира се включиха още хора от селото, което ме радва. Започна подготовка за коледните и новогодишните празници. Правим декорация благодарение на мои другари от Благоевград.
През този месец във всяко начинание усещах поддръжката на Община Карлово, на локална компания и на десетки доброволци.

- С младежите от селото направихте в Столетово парк, детска площадка, остарелият кьошк стана беседка - ъгъл за отдих. Какви са упованията на младежите от техния кмет, който е техен връстник?

- Младите хора се отнасят с доверие и са подготвени да оказват помощ и по тази причина получих тяхната поддръжка. Освен младежкия клуб, за който загатнах, е нужно още едно място, което да бъде оборудвано със спортни уреди на закрито. Младежите чакат възстановяване на средата на живот за младите фамилии и техните деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР