Мирно приключи многохилядният протест в столицата, предаде БГНЕС. Протестът започна

...
Мирно приключи многохилядният протест в столицата, предаде БГНЕС. Протестът започна
Коментари Харесай

Мирно приключи многохилядният протест в София

Мирно завърши многохилядният митинг в столицата, съобщи БГНЕС.
Протестът стартира в ранния следобяд, незабавно след показната акция на Специализирана прокуратура в президенството. Привече речта на президента пред протестиращите изрази настроенията на хора от разнообразни полюси на политическия набор. Гражданите, измежду които имаше представители и на левицата, и на десницата се реалокираха пред постройката на Министерски съвет, след което поеха на шествие по улиците и булевардите в централната част на София. Те скандират " Оставка " и възгласи против ръководството на мафията. Много от участниците са младежи, само че има и доста на междинна възраст. Повечето развяват българското знаме, няма партийни флагове и съвсем не се виждат плакати. Заради показните акции на прокуратурата и държанието на гардовете от НСО на Росенец, протестиращите настояха за оставките на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.
Шествието мина пред постройката на Съдебната палата, след което се върна още веднъж пред Народното събрание. Гражданите доближиха до постройката на Народно събрание, която беше обградена от компактен кордон от служители на реда. След това хората се насочиха към Университета и доближиха до Орлов мост.
Шествието е спокойно, има засилено наличие на жандармерия и полиция, само че няма конфликти.
Протестът завърши малко след 21.30 часа. Той продължи към три часа. Хората се разотиват умерено. Движението по главните булеварди в столицата към този момент е пуснато.
По-рано през днешния ден прокуратурата влезе в Президентството. Двама близки сътрудници на президента бяха задържани за 24 часа. Това са секретарят по правните въпроси Пламен Узунов и съветникът по сигурността Илия Милушев. Заедно с тях е арестуван и предприемачът Пламен Бобоков. Бобоков и Узунов са упрекнати за търговия с въздействие.
От Габрово основният прокурор Иван Гешев изясни, че става въпрос за две досъдебни производства - едното е по произвеждане, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото произвеждане се следи от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за незаконно съдружие за търговия с въздействие (бел. ред. – производството, обвързвано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов).
По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура консултант на президента показва непринудено материали с гриф „ секретно ”. Твърди се, че си ги е намерил в касата, на третия път дава материали, които са изнесени, акцентира Гешев.
След 18.00 часа президентът Румен Радев излезе пред жителите. „ Благодаря на всички, които са през днешния ден тук, виждам хора от всички политически групи, млади и остарели, всевъзможни хора. Българската мафия реализира невъзможното – сплоти почтените хора против себе си. От всички вас зависи да изгоним мафията от изпълнителната власт ", обърна се Радев към присъстващите на митинга.
„ Искам да ви напомня думите на арбитър Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предходна специалност: „ Страхливият умира всеки ден, смелият – единствено един път. Не на страха! Ще си върнем България! Мутри – вън! ", сподели още президентът.
Вижте още:
Радев: Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР