Мирният план за Близкия изток, оповестен вчера от президента на

...
Мирният план за Близкия изток, оповестен вчера от президента на
Коментари Харесай

Мирният план на Тръмп за Близкия изток подкрепя израелската позиция

Мирният проект за Близкия изток, оповестен през вчерашния ден от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, поддържа израелската позиция по съвсем всички най-спорни въпроси в продължаващия от десетилетия спор, написа Джоузеф Краус от Асошиейтед прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Докато предходни президенти се опитваха да придумат Израел и палестинците да създадат компромис по трънливи въпроси като границите на бъдещата палестинска страна, статута на Ерусалим и ориста на бежанците, близкоизточният екип на Тръмп значително възприе израелската позиция.

В резултат палестинците яростно отхвърлиха проекта и наподобява малко евентуално интернационалната общественост да се сплоти към него.

Следват основните точки от 50-страничното предложение:

ГРАНИЦИ

В мирния проект се споделя, че Израел ще би трябвало да направи "значителни териториални взаимни отстъпки " и че палестинска страна следва да има територия "разумно съпоставима по величина с територията на Западния бряг и Газа отпреди 1967 година ", когато по време на районна война Израел присвои тези територии дружно с Източен Ерусалим.
Планът планува взаимно контрактувана замяна на територии. Но "концептуалната карта ", публикувана дружно с проекта, демонстрира разчленена палестинска страна, като израелски и палестински анклави са свързани със съответните им страни посредством така наречен в проекта "прагматични транспортни решения ", които включват мостове, тунели и пътища. Долината на река Йордан, която обгръща към една четвърт от Западния бряг, "ще бъде под израелски суверенитет ".

ЕРУСАЛИМ

Мирният проект оставя по-голямата част от анексирания Източен Ерусалим, в това число Стария град и светите места, под израелски надзор, като разрешава на палестинците да основат столица в покрайнините на града отвън израелската разграничителна преграда. Казва се, че светите места в Ерусалим, свещени за евреи, християни и мюсюлмани, би трябвало да са отворени за богомолци. Споразуменията, въз основа на които се ръководи предизвикващото бурно опълчване свято място, наричано от мюсюлманите джамията Ал Акса, а от евреите - Храмов рид, остават в действие.

СЕЛИЩА

Планът разрешава Израел неотложно да анексира на процедура всички свои селища на окупирания Западен бряг, считани от палестинците и от по-голямата част от интернационалната общественост за противозаконни. Планът замразява по време на преговорния интервал строителството в региони, планувани за бъдещата палестинска страна, само че тези региони към този момент са значително отвън границите на заселническата активност. "Нито едно населено място няма да бъде евакуирано ", сподели Нетаняху пред публицисти, "Итамар е равнопоставен на Тел Авив ", сподели той, имайки поради еврейско населено място в самото сърце на Западния бряг.

СИГУРНОСТ

Съгласно проекта Израел "ще продължи да има първостепенна отговорност за сигурността " за страната Палестина, която ще бъде "напълно демилитаризирана ". Палестинците ще имат свои вътрешни сили за сигурност, само че Израел ще управлява границите и ще следи всички контролно-пропускателни пунктове. "Съвет по контролно-пропускателните пунктове ", формиран от трима палестинци, трима израелци и американски представител, ще надзирава тези пунктове и ще позволява разногласия. Израел ще извърши отговорностите си по проекта, в случай че линията Газа, която понастоящем е ръководена от ислямисткото придвижване "Хамас ", бъде върната под цялостния надзор на палестинската власт или различен орган, допустим за Израел. "Хамас " и всички останали войнствени групировки в Газа би трябвало да се разоръжат, а територията би трябвало да бъде изцяло демилитаризирана.

БЕЖАНЦИ

По време на войната към основаването на еврейската страна през 1948 година стотици хиляди палестинци са избягали или са били принудени да изоставен земи, които през днешния ден са територия на Израел. Тези бежанци и техните наследници в този момент наброяват към 5 милиона души и са разпръснати в целия район. Палестинците считат, че имат "право на завръщане " в някогашните си владения, нещо, което Израел постоянно е отхвърлял, като споделя, че това би унищожило еврейския темперамент на Израел. В мирния проект се споделя, че "няма да има право на завръщане или приобщаване на нито един палестински емигрант в страната Израел ". Казва се, че бежанците могат да живеят в страната Палестина, да станат жители на страните, в които живеят, или да бъдат всмукани от други страни. Според мирния проект Съединени американски щати ще се опитат да обезпечат "някаква отплата " на бежанците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР