Мирната революция на смелите. Така наричат в Германия протестите, демонстрациите

...
Мирната революция на смелите. Така наричат в Германия протестите, демонстрациите
Коментари Харесай

30 години без стена в „Темата на NOVA“

Мирната гражданска война на смелите. Така назовават в Германия митингите, демонстрациите и самодейностите на хората от някогашната Източна Германия, които доведоха до рухването на Берлинската стена и края на немската единна социалистическа партия.

Тази неделя в журналистът Златина Зехирова и операторът Андрей Стоилов разкриват любопитни истории от Берлин – 30 години по-късно. А сюжетите на някои от тях наподобяват прекомерно познати - истории за ново начало, изменени ориси и същински провокации.
 Златина Зехирова NOVA
Промяната е реалност, само че с нея идват и нови премеждия. Германия е дом за над 10 милиона чужденци, а още повече са тези, които въпреки и не по генезис, са германци по документи. Дали поради научените уроци от историята, Берлин желае да покаже, че приема и е отворен за всички. Ситуацията в страната обаче не е еднопосочна, защото през последните години се следи и напредък на крайнодесните политически сили.
 Темата на NOVA NOVA-->
По всичко проличава, че стени има. Откъде идват разликите и какво може да се направи против тях – политиците, медиите, анализаторите в Германия си задават този въпрос, само че ще бъдат нужни още старания.

30-годишнината от рухването на Берлинската стена е време за наслада, само че и за равносметка. Сигурно е едно – рухването на режима направи допустимо възприемането на границите като двупосочен път, вместо рисково бягство. Блъскането в стените е уморително, само че би трябвало да имаме вяра, че все в миналото ще даде резултат.

Гледайте “Без стена " в „ Темата на NOVA “ тази неделя, 17 ноември, незабавно след централната емисия вести.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР