Мирна демонстрация на привърженици на независимостта на испанската област Каталуня

...
Мирна демонстрация на привърженици на независимостта на испанската област Каталуня
Коментари Харесай

Безредиците в Каталуня продължават, за днес е насрочена обща стачка

Мирна проява на последователи на независимостта на испанската област Каталуня нощес още веднъж прерасна в вълнения, съобщи Българска телеграфна агенция. Радикални деятели блокираха улици и подпалваха боклуци в улични контейнери.

Безредиците предходната вечер се концентрираха в региона на метростанция " Диагонал ". Чуваха се гърмежи на бомбички, полицейски сирени, а във въздуха имаше аромат на изгоряло. Няколко души подпалиха инвентар на заведение навън и препречиха с него пешеходната зона, а след това се снимаха пред пламъците.

Демонстрантите не пропускаха екипи на противопожарната работа, на които се постановяваше да разчистват пламнал отпадък, с цел да преминат.

Снощи органите на реда използваха мощ в центъра на Барселона в опита си да предотвратят конфликти сред последователи на независимостта и крайнодесни радикали, които се афишират за единение на Испания.

По-рано през вчерашния ден участници в протестна акция замеряха публицисти с гумени топки. Журналистите, с фотоапарати, портативни компютри и камери, облечени с яркооранжеви жилетки, се намираха на триметрова естрада, откъдето отразяваха събитието. Демонстрантите скандираха обидни лозунги против публицистите и ги назоваха манипулатори.

 Безредиците в Каталуня не престават, за през днешния ден е планувана обща стачка
© Reuters

От понеделник в Каталуня се организират разнообразни протестни акции, откакто Върховният съд на Испания разгласи тежки присъди против каталунски политици, борещи за разединение, поради ролята им за образуване на референдума за самостоятелност.

За през днешния ден в Каталуния е планувана обща стачка.

Вчера каталунският министър председател Ким Тора разгласи в Народното събрание, че желае нов опит за " практикуване на правото на самоопределяне ". Това е в действителност референдум, само че както и преди, управляващите в Барселона внимават с изрече: такива референдуми са неразрешени съгласно испанското законодателство и не едно държавно управление е упорствало, че въпроси, засягащи целостта на Испания, могат да бъдат решени единствено и само от всички испанци.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (274)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР