Миризмите могат да бъдат изненадващо емоционални. Мимолетен аромат на парфюм

...
Миризмите могат да бъдат изненадващо емоционални. Мимолетен аромат на парфюм
Коментари Харесай

Защо ароматите могат да върнат живи спомени

Миризмите могат да бъдат изненадващо прочувствени. Мимолетен мирис на парфюм може да ви подсети за остарял другар или ароматът от приготвянето на вечерята на печката може да ви върне към ястията на бабите ви. 
Учените от Северозападния университет преглеждат другите мрежи, които свързват нашите първоначални сетивни области - зрение, тон, досег и аромат - към хипокампуса, комплицирана мозъчна конструкция, участваща във образуването на страсти и памет. Те разкрили, че хипокампусът има доста по-силна връзка с обонятелната система. Те настояват, че тази презаредена директна линия сред обонятелната система и хипокампуса може да помогне да се изясни за какво ароматите могат да провокират толкоз мощна прочувствена реакция у хората.
 Най-добрият мирис за всяка зодия Най-добрият мирис за всяка зодия
При търсенето на нови аромати парфюми взехме решение да погледнем какви са съчетанията на аромата с дадената зодия. Споделяме с вас публикацията н...
Според откривателите, този сензорен аутобан сред обонятелната система и хипокампуса най-вероятно е отражение на това по какъв начин мозъчната архитектура е претърпяла някакво тънко преоборудване, до момента в който се е развивала.
„ По време на еволюцията хората претърпяват надълбоко развиване на неокортекса, което реорганизира достъпа до мрежи с памет “, споделя Кристина Зелано, създател на проучването и помощник по неврология в Медицинския факултет на Файнбергския университет в Северозападния университет.
„ Зрението, слухът и допирът се пренасочват в мозъка, когато неокортексът се уголемява, свързвайки се с хипокампуса посредством медиатор - асоциация на кората - вместо непосредствено. Нашите данни демонстрират, че обонянието не е претърпяло това пренасочване и вместо това е запазило пряк достъп до хипокампуса “, изяснява Зелано.
Като се има поради смисъла на обонянието върху нашите страсти, откривателите също по този начин акцентират по какъв начин загубата на подушване може доста да повлияе на качеството на живот. Много научни проучвания свързват дори загубата на обонянието с появяването на меланхолия.
 6 аромата на свещи за повишение на настроението и продуктивността (ЧАСТ II) 6 аромата на свещи за повишение на настроението и продуктивността (ЧАСТ II)
Знаете ли, че връзката аромат-памет може да се употребява за повишение на вашите въодушевление и продуктивност. Ако свързвате утринната...
Това е особена грижа напоследък, защото е известно, че COVID-19 е тясно обвързван със загуба на подушване, известна още като бодърствуване. Всъщност загубата на подушване е един от най-често съобщаваните странични резултати на дългия Коронавирус и постоянно може да продължи седмици, в случай че не и месеци след първичната зараза. Това ново изследване не преглежда съответно безсънието, обвързвано с COVID-19, само че може да даде някои улики за това по какъв начин инфекцията, както и продължителните резултати на дългия Коронавирус, могат да имат надълбоко влияние върху качеството на живот на хората.
" Епидемията от COVID-19 докара до нов фокус и неотложност на обонятелните проучвания. Въпреки че нашето изследване не се занимава непосредствено със загубата на подушване при Коронавирус, то приказва за значим аспект на това за какво обонянието е значимо за живота ни: миризмите са дълбока част на паметта, те ни свързват с изключително значими мемоари в живота ни, постоянно свързани с близки хора “, прибавя Зелано.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР