Миризливките, наричани още и с народното име вонещици, са заслужили

...
Миризливките, наричани още и с народното име вонещици, са заслужили
Коментари Харесай

Миризливки, вонещици и как да си направим капан за насекомите

Миризливките, наричани още и с националното име вонещици, са заслужили името си заради обстоятелството, че отделят мощна неприятна миризма. Правят го чрез жлези, ситуирани по долната повърхнина на тялото им.

Насекомите вършат това, когато се почувстват застрашени, само че в случай че ги смачкаме, миризмата става непоносима. Защитният им механизъм е толкоз добър, че те съвсем нямат естествени врагове - та кой би желал да си има работа с тях.

Въпреки че миризливките не могат да ни ухапят, нанасят съществени вреди на селското стопанство. Те атакуват голямо многообразие от растения и плодове, даже ядки и царевица. Този техен метод на живот носи и огромни финансови загуби. Например: през 2010 година няколко щата в Съединени американски щати губят 37 милиона $ единствено от вредите по ябълките, породени от тези инсекти.

За да се нахранят, употребяват дълго хоботче, което забиват в растението или плода. След това през него вливат разграждащи ензими и изсмукват образувалата се примес. По повърхността на плода може да не останат следи, само че когато го разрежем, от вътрешната страна се откриват кафяви петна на местата, в които се е хранила миризливката.

Родината на вонещиците е Азия, само че те бързо се популяризират по целия свят и в този момент се откриват на всички места. Това ги прави инвазивен тип, който няма врагове. В Азия техен натурален зложелател е една дребна оса, която снася в яйцата на миризливките и по този метод ларвата ѝ ги унищожава.

През есента миризливките се стремят да влизат в домовете ни, с цел да презимуват на топло и предпазено място. Ето тъкмо по този начин може да се трансфорат в същинска злина. А на пролет още веднъж ще изпълзят и ще желаят да излязат на открито.

За да предотвратим нашествието им, би трябвало да затворим всички места, през които могат да навлязат - в това число дребни цепнатини и пролуки в стените, изключително в случай че живеем в къща.

Капан за миризливки се прави като сложим сапунена вода в шише или чаша и улавяме насекомите в него. Това може да се съчетае с източник на светлина, защото тя ги притегля. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР