Мири Айзин познава израелската армия отвътре. Тя служи 20 години

...
Мири Айзин познава израелската армия отвътре. Тя служи 20 години
Коментари Харесай

Какъв може да бъде изходът от конфликта в Израел?

Мири Айзин познава израелската войска от вътрешната страна. Тя служи 20 години в Израелските отбранителни сили и се пенсионира с чин полковник. В цялата история на страната единствено два % от полковниците са били дами.  Като офицер от разузнаването в продължение на 20 години, Мири Айзин е един от водещите специалисти в региона на службите, сигурността и дипломацията. Тя е служила като заместник-ръководител на корпуса за бойно разузнаване и е била персонален помощник на шефа на военното разузнаване. Мири Айзин е работила също като консултант на премиера Ехуд Олмерт, като това я трансформира в първата жена в историята, заемаща тази позиция.

Ето какво сподели полковник Мири Айзин в изявление за Нова.

Благодаря Ви за отделеното време да говорите пред нашата публика. Високо го оценяваме.

Радвам се, че мога.

Да стартираме на първо място не като специалист, а като майка и брачна половинка – по какъв начин гледате на протичащото се в Израел сега?

Всеки един човек в Израел е директно обиден. Аз сега съм у дома с едно от децата ми, само че другите бяха извикани в армията, дружно със брачна половинка ми. Съчетава се ужасът и опасността от всичко протичащо се, дружно с потребността да създадем нещо. Всеки от нас желае да способства с каквото може.

Вашите родственици са в директна опасност. Кое е по-плашещо за израелците сега – страхът да не изгубят живота си или територията си?

Не е въпрос на територия, а на хора. „ Хамас ” не нахлу, с цел да завладява територия, а с цел да избива хора. Това е невиждано събитие за нас. Всичко, което се случи, прилича на войната за самостоятелност от 1948 година, даже на Холокоста. Никога не съм изживявала такова нещо. И да, то е непрекъснато в мислите ни.

Някога мислили ли сте, че сходно нещо може да се случи на Израел?

Едно от най-странните неща за мен е, че в специалността ми съм работила в областта на битката против тероризма през по-голямата част от зрелия ми живот. Този сюжет участва отдавна и се развива тук. Случи се на юг и се очакваше да стане и на север. Дори с това, с осъзнаването, че терористите са ужасяващи и отвратителни – зверствата на това нахлуване от 2023-та, мащабът, нечовечността, в действителност разруши сърцата ни и остави белези. Така че може да съзнавам, че се е случило, само че не го възприемам.

Седмица след първото нахлуване имате ли пояснение за какво се е случило?

Все още не съм на този стадий. В момента най-лошото бушува – никога не сме към края му. Вървим по проекта на „ Хамас ” – не вършим каквото те желаят. Но проектът им бе да сеят безпорядък – това прави терорът. Нямам предпочитание да приказвам още за неуспеха, тъй като явно имаше грамаден подобен, само че към момента се борим и се приспособяваме в устрема да изправим всичко това. Затова не желая да приказвам по тематиката. Не знаем дали северният фронт ще се отвори или не. Всичко това ще повлияе доста. Тези въпроси ще си ги задаваме, когато завърши войната.

Каква мощ се изисква да не виниш някого на този стадий на войната?

Невъзможно е. Усещам, че никой не е добре в Израел, няма такова нещо. Но не си представям какво е да си измежду стотиците фамилии в Израел сега, които към момента не знаят дали околните им са отвлечени и държани за заложници или убити. Защото „ Хамас ” извърши такова зверско нахлуване, при което изтезаваха, обезобразиха, изгориха стотици хора и то напълно целеустремено като част от терора и хаоса. Все още не сме съумели да разпознаем всички тела. Толкова е мъчно, не знаеш кой в какво положение е. За мен това е най-трудното. Искам да поддържа, прегърна и хвана крепко тези хора, като продължа борбата против кървавия „ Хамас ”. Трябва да се съчетават и двете.

Вие персонално имате ли родственици или другари, живели на юг, паднали жертва на терора?

През последното десетилетие един път в седмицата всяка година водех групи авторитетни политици и кореспонденти като Вас до периметъра на Газа, с цел да приказваме и за опасността от „ Хамас ”, както и да се срещнем с невероятните хора от района. Опитвам се още да се приспособявам към новия живот. Слушам историите им от първа ръка – там съм за тях. Всеки един човек е обиден – погубен или… просто съм в този стадий, в който би трябвало да си подредя мислите по някакъв метод. Да, познавам и убити. Не познавам никого, който все още е пленник, само че имам доста близки другари, чиито цели фамилии са избити пред очите им. Въпросът е какво ще вършат в деня след утрешния ден? Все още не сме стигнали там, тъй като боевете бушуват сега, само че аз съм с тях. В момента би трябвало да се съсредоточим върху дейностите си на този терен.

Стотици хиляди души в този момент се причисляват към армията. Колко подготвена е Израел както да завоюва, по този начин и да изгуби?

Да изгубим не е алтернатива. Винаги е било по този начин за еврейската страна. Това желае водачът на „ Хамас ” Мохамед Дейф. В събота сподели на хората си да освободят Йерусалим – Ал Кудс, Ал-Акса. „ Убийте всеки, който ви се изпречи на пътя ”. Няма алтернатива да губим. Това ни предизвиква в дейностите, които би трябвало да предприемем против тези ужасяващи организации като „ Хамас ”, „ Хизбула ” – огромният им брат, който има десетократни качества. 350-те хиляди резервисти, които са извикани, в това число брачният партньор ми, всички израелци, които се стараят с всички сили да се върнат към Израел, да се качат на самолети – тъй като ние сме тук, тук сме браншове. Нямаме право да загубим.

Но не се ли страхувате за тях, за всички тези хора?

Живея тук. Ние би трябвало да се отбраняваме. Дали ме е боязън? Страх ме е. Реалист съм. Има ли различен метод да оцелеем тук като Държавата Израел? Не мога да допускам, че водим подобен диалог през 2023 година, само че ето – по този начин ще оцелеем. Имаме доста мощна армия, хората, които идват, идват с цялото си сърце и душа, с човещина. Те ще спрат зверствата. Но това няма да се случи от през днешния ден за на следващия ден. Чуйте гласовете към нас. Начинът, по който се показва. Както споделих, хората бяха избити като в касапница. Те обезглавяват бебета, изтезават и изгарят жертвите си. Трябва да бъдат отстранени и това може да се случи с нашата военна мощност.

Вярвате ли в този момент във военните след всичко, случило се с хората на юг?

В моята войска? Абсолютно. Те реагират. Дали имаше грамаден неуспех и неопитност по отношение на това нахлуване преди да се случи, точно това е разликата – 10-15 минути предупреждение да е имало, само че няма да приказвам за „ Ами в случай че “. След този първичен величествен неуспех, израелската защита реагира. Хаосът, който виждате, не е безпорядък от борбите. Хаосът е плануван, идва от терора против Израел, евреите, Държавата Израел. Започва тук, само че може да продължи на всички места. Трябва да подсигуряваме, че няма да съумеят. Дали ме е боязън? Разбира се. Дали ще успеем? И в това съм уверена.

Отбранителните сили на Израел предизвестиха цивилните да изоставен северната част на Газа. Колко надалеч ще стигне израелската войска, от Вашия опит?

Наземните дейности са… както споделих, този невиждан терористичен атентат, с нахлуване над 30 разнообразни общности, избивайки толкоз доста хора, взимайки в същото време толкоз доста заложници в Ивицата Газа - наземните оперативни дейности са предопределени да стигнат до гнездото на гнет на „ Хамас ”, да се доближат заложниците. Израел насочи предизвестие – би ми било забавно да видя други места по света, които афишират, че ще навлязат – че ще изравним тези места със земята, ще намерим пленниците, като сме ги предизвестили. В подобен смисъл „ Хамас ” се затварят. Те са част от популацията в Ивицата Газа – предизвестяваме ги, цивилните, които не вземат участие, да се пазят и да освободят пътя. С всичко, което се случва, никому не е елементарно. Не става въпрос и за цивилни. В момента задачата е да се стигне до инфраструктурата на „ Хамас ”, там, където държат заложниците.

Знаете, че светът отвън Израел от време на време не схваща всичко, което Израел подхваща, с цел да завоюва войната. Как бихте обяснили на външния свят обстоятелството, че Израел спря тока и водата в района? Какво бихте споделили на света, който не го схваща?

Израел не е виновен за Ивицата Газа. Напуснахме я цялата през 2005 година и нашите съглашения са с палестинските управляващи – не с „ Хамас ”, които превзеха властта от палестинските органи по жесток метод през 2007 година Причината Израел да е траяла всичко това е, че имаме връзки с палестинските управляващи, не с „ Хамас ”. „ Хамас ” упражняват надзор над Ивицата Газа и я превзеха принудително от палестинските управляващи през 2007 година А в този момент е 2023 година За този интервал „ Хамас ” би трябвало да са се оправили, да се оправят – те са виновни, а в никакъв случай не са поели отговорността. Толкова е мъчно да се приказва за това, само че те са посочили по отблъскващ метод каква е същинската им същина. Тя би трябвало да бъде изкоренена. Цената в този смисъл е един милион души да се реалокират на юг. Ние ще изкореним терористичните кафези на „ Хамас ” и по-късно могат да се върнат назад на север.

Смеете ли да се замислите за ориста на заложниците в Газа сега?

Това е едното нещо, за което не желая да си помислям. Искам да съм мощна, да мисля за друго. Видяхме какво направиха терористите на „ Хамас ” с убитите, не желая да си представям какво предизвикват на живите пленници. Това са ужасяващи безчовечен терористи в Ивицата Газа.

Какво би значела победа от израелска позиция?

Победата е стадият, в който ще стартираме да се възвръщаме. В момента се държим. Имаме най-невероятното гражданско общество, което бихте могли да си визиите. Всички в Израел вземат участие. Питахте по-рано за военните, само че ние сме 10 милиона души, с цялото ни многообразие, с всички провокации, пред които сме били изправени преди. За мен първата победа е, че всички сме се обединили и си оказваме помощ един на различен. Следващата фаза? Ще настъпи тогава, когато си поемем надълбоко мирис, огледаме се и стартираме да градим още веднъж. Невъзможна е тази мисъл сега – не сме стигнали до такава степен. Във война сме.

Какъв смятате ще бъде изходът от този спор – освен за Израел и района, а за света като цяло?

В момента не мога да оценя. Знаете, че за нас това е борба за оцеляване, на най-базово равнище, за битие на еврейската страна. Това е невиждано. Немислимо. Жестокостта и безчовечността на такова нахлуване над цивилното население в Израел, авансово планувано и осъществено по подобен начин… Не мога да предвидя сега какво ще е бъдещето на Ивицата Газа, нито връзките към нас. Такъв вид безчовечен тероризъм от страна на „ Хамас ” – а и видяхме по какъв начин се пробват да го изкарат, че било за независимост. Това е най-ужасният безчовечен акт в света. Цялата интернационална общественост се сплоти в опит да смачка ИДИЛ в Ирак и Сирия през 2015, 2016 и 2017 година Това, което прави „ Хамас ” сега е по-лошо. А огромният брат, както го назовавам, „ Хизбула ” -  от другата страна на северната граница на Израел, си седи като страшилище в сянка по границата ни. Огромно е напрежението, не мога да преценява какво ще последва.

Добре, финален въпрос – ясно е, че не знаем какво ще бъде бъдещето, само че какво бъдеще бихте желали за Израел и района? Смеете ли на този стадий на войната да мечтаете?

В момента съм в стадий, в който … обезпокоена съм. Никой тук не е добре, само че съм уверена в продължаващото битие на тази невероятна страна. Опасението ми е по-скоро по какъв начин ще ни повлияе белегът на нас, а и в района. Бях разтресена. На 7 октомври сутринта, в случай че бях човек, гледащ „ Хамас ”, чудещ се дали не са се променили… Ако терористичната организация „ Хамас ” прави това, не вещае щастливо бъдеще. Но възнамерявам да бъда сигурна в бъдеще.

Много Ви благодаря за отделеното време да говорите пред българските фенове, високо го ценим.

Благодаря Ви, пазете се.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР