Мирен граждански протест се проведе тази сутрин в местността Рупите

...
Мирен граждански протест се проведе тази сутрин в местността Рупите
Коментари Харесай

Протест срещу построяването на СПА-център в Рупите

Мирен цивилен митинг се организира тази заран в местността Рупите край Петрич. Жителите на общината бяха срещу капиталовото желание за изграждане на СПА-център край минералните извори, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

На метри от тях се намира храмът, издигнат по повеля и къщата на петричката пророчица баба Ванга. Протестиращите към 30-на души желаеха това освен лековито, само че и мистично място, където минералната вода извира от земните глъбини под вулкан Кожух, да си остане такова. Още повече, че баба Ванга е споделила: застрои ли се това място - водата ще изчезне.

„ Мога да приказвам дни наред, мога да напиша книга за Рупите. Рупите са мястото, с което аз съм закърмена, тъй като моят татко ми съобщи тази обич. Аз съм от дете на Рупите. Работих из цяла България, само че най-после отново се върнах поради това място. Живея тук от октомври до април, през студения сезон. Тук получавам своята целокупност. Аз съм доктор по специалност и употребявам холистични способи в своята работа и тук намирам своята холистичност, целокупност. А в този момент на тази магия ще посегне строителство. Всичко е застроено в България. Няма свободно местенце, което да не е застроено и постегнато. Ако посегнат и на това място една част от мен ще почине ”, сподели пред БГНЕС най-ревностната противничка на застрояването педиатърът доктор Венета Петкова

Тя разкри, че е доста обвързвана и с Ванга.

„ Не знам по какъв начин ще прозвучи, само че в сънищата си и единство с духа ѝ получавам послания от нея. Това, което тя ми сподели е: „ Пазете Рупите! Пази Рупите! “. Ванга е споделила, че сега, в който тук се строи, ще изчезне водата. Рупи на някакъв античен език значи „ формулата на водата “. Казва се, че тази вода дори няма земен генезис, тя има възвишен генезис. Това е единственото място в България, където не е постегнато от строителство. СПА центрове има милиони, за какво би трябвало и тук да го вършим ”, попита доктор Петкова.

Според нея водата лекува доста заболявания, освен поради състава и температура ѝ, а тя е част от една цялостна екосистема.

„ Каузата, за която през днешния ден сме се събрали, е не да се опитаме, а да защитим нашата гражданска позиция. Законът може да се манипулира, тъй като по този начин е основан. Хората обаче са споделили: „ Глас национален, глас божий “. След като видяхме, че ограждат терена с колчета, не повярвахме. Знаехме, че това е неуместно и започнахме да се свързваме между тях. В момента, в който бе основана групата „ Save Рупите ” за 24 часа имаше към 26 000 членове. Това значи, че това са хора, които имат отношение. А какво да кажат бабите, които нямат Facebook, само че идват тук. На тези баби не им би трябвало СПА център, тъй като в СПА центровете би трябвало да имаш по 100 лева дневно в джоба. Хората не влизат в банята, тъй като там има бетон. Хората желаят това, което от Бог е основано, това, което не може да се заплати с пари. Апелът ми е: „ Хора да се обединим “. Въпросът опира до гражданското схващане ”, приключи доктор Петкова.

„ Има всички съгласувания с инстанциите: Регионална инспекция за опазване на околната среда, РЗИ, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, Пожарна сигурност. Защитената зона в тази ситуация е планината Кожух. Самите извори попадат в две предпазени и санитарно-хигенни зони – едната е Рупите, другата – Рупите Струмешница. Според инспекциите не е належащо да се прави Оценка на въздействието върху околната среда и аз се преценявам с това мнение. Аз би трябвало да приложа закона. В общия организационен проект на община Петрич тези парцели, които са обществена, държавна и общинска благосъстоятелност ще останат такива, каквито са сега ”, сподели основният проектант на община Петрич Владимир Митрев.

„ Тук се планува да се построи СПА център, няколко къщи за посетители и паркинг. Това е обществено оповестено в плана. Районът към гьоловете няма по какъв начин да бъде застроен, това е общинска благосъстоятелност. Дебитът, който сега се употребява от изворите е доста дребен спрямо това, което се оттича в река Струма. Престъпление е това благосъстояние на лековитата вода по този метод да се разпилява. Заради минералната вода в Сандански бяха издигнати 100 хотела. В момента Петрич поради тези извори няма нито един хотел. Сандански всяка събота и неделя е цялостен с посетители. Мисля, че нашата община е извънредно време да обърне внимание най-малко отчасти да оползотвори това, което има ”, сподели пред БГНЕС юрист Иво Стефанов, акредитиран от вложителя на бъдещия СПА-център. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР