Мирен, демократичен, с добри икономически показатели: на 50-ия си рожден

...
Мирен, демократичен, с добри икономически показатели: на 50-ия си рожден
Коментари Харесай

Как се живее на райския остров Мавриций?

Мирен, либерален, с положителни стопански индикатори: на 50-ия си рожден ден райският остров Мавриций се показва пред света като една африканска история на триумфа. Така ли е в действителност? Как се живее на Мавриций?
Мавриций, именуван " божествен остров ", отбелязва на 12 март националния си празник. Но тази година островната страна с население от 1,2 милиона души има още един мотив да чества - навършват се 50 години от нейната самостоятелност. За празника островът край източното африканско крайбрежие се демонстрира откъм хубавата си страна - Мавриций е мирна и политически постоянна страна с положителни стопански индикатори.
" Мавриций е същинска история на триумфа на африканския континент ", показва Алекс Вайнс, началник на отдела за Африка в английския мозъчен концерн Chatham House. В показателя Mo-Ibrahim, който прави оценка работата на африканските държавни управления, от пет години насам Мавриций заема все първото място. Добри оценки дава и американската неправителствена организация Freedom House: цялостна единица (най-високата оценка) за политическите права и двойка за гражданските свободи. Държавният глава на Мавриций е жена - единственото изключение в цяла Африка. Но президентката на страната е упреквана в злоупотреби с държавни средства, заради което е застрашена от импийчмънт.
От 16 век до през днешния ден
Откакто през 1968 година получава самостоятелност, Мавриций се развива в действителност сполучливо - за разлика от доста от съседите си, като Мадагаскар да вземем за пример, претърпели военни преврати, диктатури и продължителни интервали на принуждение. " В предишното държавните управления се сменяха относително постоянно, а другите политически партии постоянно образуваха алианси. Затова в Мавриций в никакъв случай не се прояви феноменът " Big Man ", който познаваме от доста други африкански страни ", споделя Вайнс в изявление за Дойче Веле.
Това несъмнено е достижение, като се има поради, че Мавриций е мултиетническа страна. Преди през 16 век да бъде открит от португалски мореплаватели, островът е безлюден. В началото на 19 век английските колонизатори заселват там плебеи и служащи от други страни и континенти, множеството от които работят на локалните захарни плантации. Техните потомци остават на острова и по този начин Мавриций е трайно заселен. Днес хората с индийски корени съставляват болшинство: близо 70 % от популацията на Мавриций са точно от индомаврицийската етническа група. Останалите 30 % са креоли - потомци на хора с африкански и индийски корени. Повечето маврицийци изповядват индуизма, към 30% се дефинират като християни.
Публицистката Кристина Мето от Университета на Мавриций вижда в предишното една от основните аргументи за позитивното развиване на островната страна: " Предците на днешните поданици на острова са пристигнали преди време от други континенти. Именно оттова идва убеждението, че всички ние сме тук, с цел да изградим дружно нещо ново ", изяснява Мето.
Но културното разнообразие крие и конфликтен капацитет, признава публицистката. А английският ѝ сътрудник Алекс Вайнс прибавя, че се ускоряват най-много напреженията сред индомаврицийското болшинство и мюсюлманското малцинство. " Мавриций обаче се оправя с това предизвикателство доста по-добре, в сравнение с редица други африкански страни ", твърди специалистът.
С приход от 7800 евро на глава от популацията Мавриций се подрежда измежду водещите страни в Африка. Докато доста други африкански страни към момента попадат в групата на разрастващите се страни, Мавриций е считан за страна със средновисоки приходи. При това островът от дълго време към този момент не изкарва парите си със захар: туризмът процъфтява, финансовите услуги - също. Островната страна е измежду най-предпочитаните данъчни оазиси.
Обратната страна на медала
Но надалеч не всички усещат преимуществата от това развиване. " Страната реализира добър растеж, от който мнозина печелят. Но има и значително губещи. Под напън е най-много междинната класа ", показва Вайнс и прибавя, че доста млади маврицийци са безработни.
В същото време на страната ѝ става все по-трудно да оказва помощ на нуждаещите се - в следствие от икономическите проблеми в предходни години Мавриций е с висока задлъжнялост. " Имаме гратис обучение, имаме гратис опазване на здравето и безусловно желаеме да съхраним нашата обществена система. Въпросът е по какъв начин да го реализираме, откакто страната не разполага с задоволително средства ", споделя Кристина Мето.
Ако не успее да реши тази алтернатива, Мавриций може да се окаже заплашен от сериозен проблем: мнозина младежи се причисляват към разнообразни радикални организации, като да вземем за пример " Ислямска страна ", показва английският специалист Алекс Вайнс и прибавя: " Това демонстрира, че и островна страна като Мавриций не може да избяга от световните провокации ".
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР