Мирела Манолова от София завоюва второ място на международен конкурс

...
Мирела Манолова от София завоюва второ място на международен конкурс
Коментари Харесай

Това красиво, българско момиче впечатли всички с родолюбието си, облече носия и я показа на...

Мирела Манолова от София завоюва второ място на интернационален конкурс за хубост в национални носии в Босна и Херцеговина, проведен от Хърватия. От 27 юни до 2 юли в Томиславград се организира четвърто интернационално съревнование с две категории – Мис Хърватия 2017 година и Най-красива жена отвън Хърватия, оповестява " Труд ".

Младата българка взе участие във втората дисциплинираност и се изправя против конкуренция от 27 девойки от 21 страни (Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Боливия, Босна и Херцеговина, България, Черна гора, Чили, Италия, Косово, Унгария, Нова Зеландия, Германия, Парагвай, Румъния, Съединени американски щати, Словения, Сърбия, Швеция, Швейцария).

Участничките дефилират с хърватски носии, а гласуването за тях е във фейсбук, където са оповестени фотоси в национални носии. Нашето момиче получава 2665 гласа и се класира на второ място. Първа и трета са представителки на домакините Босна и Херцеговина.



18-годишната Мирела живее в столичното село Мрамор. Тази година приключва Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии със компетентност декоратор-сладкар. “Това е едно от най-занаятчийските учебни заведения в България, в което всеки младеж, откакто приключи, може да продължи умерено да работи по определената професия”, споделя гордо Мирела. Вече е призната да продължи образованието си в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

За Мирела това е първото съревнование с носии. Тя е единствена представителка на България, а страната ни взе участие за трети път в интернационалното съревнование.

Конкурсът е извършен под патронажа на доктор Драган Чович, член на председателския съвет на Сдружението на хърватите в Босна и Херцеговина, Държавната работа за хърватите зад граница, държавното управление на БИХ и община Томиславград. Мирела споделя, че директорката на читалището в село Мрамор я избира за присъединяване в надпреварата, а самото предложение идва от посолството на Хърватия в България.

С представянето си младото момиче желае да разпространява българската носия. А нейната е съчетана от няколко краища на България – риза от Ловеч, престилка и бръчник от Видин и пафти от Кюстендил.

Българката изяснява, че 14 дни е била преди всичко по време на гласуването, само че за няколко часа в последния ден вотът се обръща и Босна и Херцеговина побеждава с 62 гласа разлика. “За мен това второ място е първо, тъй като всички 2665 българи ме поддържаха и ми даваха кураж, несъмнено, най-тежкият ми миг беше тъкмо този поврат, а водех с 500 гласа”, споделя българската хубавица.

Заради любовта си към българския фолклор е окуражена да взе участие и “заради България, която има страхотни обичаи, просвета и природа”.

Участието на Мирела има и предистория – появяването й на абитуриентския бал в носия. Разказва, че го е решила от дълго време, от дребна е запалена по националните танци, а и поради нейния вуйчо, колекционер на достоверни национални носии.



Гордее се с персоналната си сбирка от четири достоверни носии. “На бала желаех да бъда естествена, не съм имала за цел да стана известна с външния си тип, който е доста по-различен от този на връстниците ми. За мен най-важно е да бъда себе си и да демонстрирам колкото се може повече българския фолклор, а и е хубаво младите да не не помнят корените си и предишното си”, споделя енергично тя. На завършването си отива с носия от село Блатешница, Радомирско, накитите са от Северна България, пафтите са донесени от македонци, които са се преселили преди време в Кюстендил, назовават се Кюстендилки.

“Носията за бала съм я събирала три години на обособени елементи от разнообразни хора и региони”, изяснява девойката.
И четирите носии са ми обичани, само че най-ми е на сърце тази от бала, тъй като е на 72 години и е “поела” доста положителни мемоари от този паметен за мен ден. Изработката е от естествени платове и цветове. Съхранението им става единствено на хладно, изсъхнало и мрачно място, с цел да запазят структурата си и блестящия си тип.



Споделя, че постоянно взе участие в разнообразни празници, обикаля по възстановки и събори в разнообразни краища на България. “Дори краят на този месец ще посетя с приятеля ми събора “Болярска среща”, който ще бъде за да се покаже в Рекордите на Гинес за най-дългата женитба от 4500 души”.

“Мисля, че българските традиции и обичаи са едно от най-важните неща в живота на народа ни, би трябвало да ги уважаваме”, споделя Мирела Манолова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР