Мирела Демирева донесе първия медал на България от Европейското първенство

...
Мирела Демирева донесе първия медал на България от Европейското първенство
Коментари Харесай

Демирева: Знаех, че нямам шанс за първото място с резултат под 2 метра

Мирела Демирева донесе първия орден на България от Европейското състезание по лека атлетика в Берлин. Тя повтори среброто от Амстердам преди две години, само че стигна до оценката по инфарктен метод. Демирева скочи 1.94 м от втори опит и по-късно реши да пропусне 1.96 и 1.98 м, като реши да продължи присъединяване си напряко на 2.00 м, където беше останала единствено Мария Ласицкене. Българката съумя от трети опит на 2.00 м и по този начин си подсигурява сребърния орден. Рускинята пък скочи височината от втория път. След това и двете качиха на 2.04 м, само че направиха по три фала, като Демирева беше покрай триумфа при втория си опит.

“Щастлива съм, несъмнено. Медалът си е орден, 2 метра са си два метра. Скачах за първо място - този път не съумях, само че идващия знам, че ще съумея. Знаех, че няма късмет да стана първа с височини под 2 метра. Височини като 1.96 и 1.98 м не ми носят всичко. За мен всичко след първо място няма никакво значение”, бяха първите думи на българската медалистка в скока на височина.

“Надявам се в този момент насладата да е още по-голяма поради обстановката, при която съм сложила хората. В никакъв случай не бях спокойна, когато отидох на 2 метра. Знаех, че или взимам орден, или оставах без него. Не знаех на коя позиция съм, само че знаех, че не съм измежду медалите. Не бях спокойна, само че бях доста разчувствана, тъй като желаех да скачам на височини 2 метра и повече. В последна сметка беше всичко или нищо. 2.04 м - беше ми заплашителен кеф да скачам на 2.04 м, изключително борейки се за първото място”, добави скачачката.

Тя разяснява и височините над 2 метра: “Знам, че мога да го скоча, знам какво ми липсва. Липсва ми малко в техническо отношение, да завършвам опита си. Липсват ми и повече опити на 2 метра. Смятам, че и през днешния ден бях подготвена за 2.04 м. Никога не знаеш - даже и да улучиш опит, значимото е да минеш над летвата. Тренирам душeвността си, тъй като нашата съществена цел е Токио и всяко едно съревнование е подготовка за Токио. “

Демирева приказва и за атмосферата в Берлин: “Винаги е супер готино да скачаш на Олимпийски стадион, мащабите са големи, публиката кънти, настроението е грубо. Всички почитат спортистите, което в действителност демонстрира какво е спортът - той сплотява и носи позитивни страсти.”

Медалистката показа също по този начин, че доста се е зарадвала да види български трибагреници по трибуните: “Винаги е хубаво, когато видиш българска аудитория и знаеш, че някой почита труда ти. А и постоянно, когато видиш трибагреника нещо ти трепва. “

За сполучливите опити над 2 метра: “Знам, че е нужно доста. Имам търпението, имам волята, имам желанието, тъй че не вгидам какво би могло да ме спре да скачам 2 метра и нагоре.”

“До края на сезона ми предстоят ми две надпревари. Едното е единствено за висок скок в Германия, а другото е финалът в Диамантената лига. После се прибирам. "

РАЯ ИВАНОВА, делегат на Sportal.bg в Берлин
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР