Мирът на Земята зависи от това дали Европа ще се

...
Мирът на Земята зависи от това дали Европа ще се
Коментари Харесай

Der Standard: Европа трябва да се защитава срещу Америка

Мирът на Земята зависи от това дали Европа ще се опълчи на антииранските наказания на Съединени американски щати. Това написа в Der Standard професорът по стопанска система в Колумбийския университет Джефри Сакс в обява под заглавие „ Europa muss sich gegen Amerika wehren”. Той е уверен, че американците повече не ги интересува трансатлантическото партньорство, по тази причина Европейски Съюз би трябвало да води независима политика, защитавайки интернационалното право и правилата на свободна търговия.

Прекратяването от страна на Доналд Тръмп на Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) с Иран и възобновяването на глобите на Съединени американски щати против страната заплашват международния мир. Сигурността на Европа зависи от отбраната на съглашението с Иран в прорез с отдръпването на Съединени американски щати. Това от своя страна изисква Европа - дружно с Русия, Китай и други държави-членки на Организация на обединените нации - да подсигурява развиването на икономическите връзки с Иран. Това може да се случи единствено в случай че Европа се опълчи и в последна сметка унищожи отвън териториалните наказания на Америка, ориентирани към заплашване на не американски участници в търговски и финансови действия с Иран.

Целта на политиката на Тръмп е явна: той желае да смъкна иранския режим, продължава професорът. На фона на неговото неразумно държание у европейските жители поражда изцяло обосновано възприятие, че ползите на сигурността на Европейски Съюз и Съединени американски щати повече няма да се пресекат. Нападките срещу Иран интензивно ги поддържат два съдружника на Белия дом в Близкия Изток: Израел и Саудитска Арабия. Израел се закле пред Съединени американски щати, че няма да подписа никакви взаимни отстъпки с палестинците. А Саудитска Арабия разчита благодарение на американците да сдържа Иран. При това Риад и Йерусалим се надяват, че Белият дом ще отидат на директна военна борба с Техеран.

Не е учудва, че авторитетни западни водачи не съумяха да разубедят Тръмп да не излиза от нуклеарното съглашение с Иран, продължава професорът. На това попречи самобитната форма на психопатия на главата на Белия дом и свойственото му – както и на всички негови прародители – предпочитание да стане хегемон в Близкия Изток. „ Тръмп получава наслаждение, когато злепоставя европейските водачи, а когато им е зле – това е неговият триумф” – разсъждава Сакс.

Това обаче не значи, че те са безпомощни. „ Съвместният изчерпателен проект за действие” (СВПД) към момента може да се избави, защото това е многостранен контракт, одобрен от Съвета за сигурност при Организация на обединените нации, а не двустранна договорка сред Съединени американски щати и Иран. В реалност съгласно член 25 от хартата на Организация на обединените нации, всички страни, влизащи в организацията, са задължени да съблюдават това съглашение. В този подтекст излизането от него на Съединени американски щати единствено по себе си е нарушаване на интернационалното право.

Американците могат да попречат на света да резервира контракта с Иран единствено по два метода, разсъждава Сакс: Първи, да стартира война с Иран – това явно влиза в проектите на Съединени американски щати. „ Светът е задължен уверено да се опълчи срещу следващата разрушителна случка на САЩ” – приканва Сакс.

Вторият вид са екстериториалните наказания. Едно е обаче Съединени американски щати сами да се откажат от търговията с Иран, а друго е американците да се пробват да пречат на другите страни да търгуват с Техеран, изяснява създателят. Европа и Китай не би трябвало да го позволяват, с цел да запазят мира на Земята, а също по този начин да защитят своите стопански ползи.

Съединени американски щати евентуално ще постановат наказания. В отговор Европа би трябвало да каже „ твърдо и недвусмислено „ не””. Европейски Съюз би трябвало да упорства, че екстериториалните наказания нарушават интернационалното право и разпоредбите на Световната комерсиална организация. Европа би трябвало да съобщи делото в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации и на Генералната асамблея.

Главният проблем на Европа носи не правов или геополитически темперамент, а чисто психически, отбелязва създателят. „ Европейските водачи се държат по този начин, като че ли Съединени американски щати са към момента заинтригувани от трансатлантическото партньорство, основаващо се на общи ползи, полезности и тактики. За страдание това към този момент не е така” – установи Сакс. На Европа й би трябвало своя политика за сигурност, а по този начин също екологична и комерсиална политика. Конфликтът поради съглашението с Иран е миг от истината. Мирът на Земята зависи от това дали Европа ще отбрани харта на Организация на обединените нации и интернационалните правила за търговия” – обобщава професор Сакс.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР