Мирът и облекчаването на страдащите са целта на Франциск, гвоздеят

...
Мирът и облекчаването на страдащите са целта на Франциск, гвоздеят
Коментари Харесай

Не папа, а рокзвезда с мисия идва в София

Мирът и облекчаването на страдащите са задачата на Франциск, гвоздеят в програмата му ще е молитва за мир,в която православната черква отхвърли присъединяване

Два дни преди Гергьовден папа Франциск идва в България. За да стане едвам вторият глава на Римокатолическата черква, който идва в страната. Преди него това направи Йоан Павел II през 2002 година

Двамата папи, стъпили на българска земя, обаче са радикално разнообразни. Ако Йоан Павел II бе бъдещият светец, който излъчваше благост, Франциск е повече рокзвезда с задача, в сравнение с папа. И като подобен непрекъснато трансформира католическата черква, решил е да пребори всички международни беди.

Франциск е първият папа с това име. Прие го в чест на св. Франциск от Асизи, който

първи излиза отвън

католическата черква

и я отваря към хората,

които не са в лоното.

Това точно прави през днешния ден и Франциск. Той е първият папа, посетил Арабския полуостров с историческата аудиенция в ОАЕ. Първият, който не се свени да приказва за казуса на католическата черква със свещениците педофили и да ги оприличава на езичници, които правят човешки жертвоприношения. Франциск е първият папа, посветил се на решение на израелско-палестинския проблем. Първият глава на Римокатолическата черква, който празнува Мартин Лутер - човек, който стартира Реформацията. Франциск е и папата, посветил се на общите молебствия дружно с другите вероизповедания, тъй като в последна сметка Бог е един. А като безсребърник той махна папския облик от евромонетите на Ватикана. Страната е безспорна монархия и за първи път в цялата история ликът на президента, т.е. папата, не е на нейните монети.

Наскоро Франциск забрани и да целуват пръстена му, тъй като по този начин се разнасят болести. Жест, който не е каприз или единствено израз на липса на суетност, а в действителност и обръщение за по-добро опазване на здравето.

Основната задача на Франциск като папа обаче е постигането на мир по целия свят и облекчение на страдащите и бедните. Това са тематиките, които водят папата и в България.

Йоан Павел II пристигна в страната доста покрай края на живота си и воден от задачата да почисти името на България от замесването в атентата против него. И действително обществена стратегия нямаше.

Франциск, в противен случай, осъзнава силата на позицията си и опцията с нея да трансформира. Почти през целия си двудневен престой в България той ще е измежду хора. Като същинска рокзвезда.

“За мен Франциск е и ще остане

папа на отварянето, на

прекрачването на всяка

граница с Благата новина

и на деликатното и търпеливо развързване на нашите заплетени - персонални и публични, - стягащи живота и душите ни възли ”, изясни някогашният български дипломат във Ватикана проф. Владимир Градев, който е взел участие в организирането и на визитата на Йоан Павел II.

Папа Франциск идва в България в 10 сутринта на 4 май. И съвсем незабавно след държавните церемониали е насрочил среща с цивилен организации на площад “Атанас Буров ” в столицата. Следват срещи с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и патриарх Неофит. След тях обаче папа Франциск още веднъж ще е измежду елементарните хора - нещо, коетодържи да прави по всяка точка на света. С изключение на молитвата, която изиска да насочи пред иконите на св. св. Кирил и Методий в църквата “Св. Александър Невски ”. И която към този момент е под въпрос, тъй като Светият синод на Българската православна черква реши, че ще му разреши да влезе в патриаршеската катедрала без богослужебни облекла - като екскурзиант.

Веднага откакто излезе от църквата, папа Франциск ще отслужи молитвата “Регина Цели ” на площада пред катедралата. По традиция след тази молитва Франциск насочва посланията си към света.

На идващия ден Светият отец ще посети католическата общественост в Раковски, само че вечерта още веднъж е в София за гвоздея на програмата си - молитвата за мир на софийския площад “Независимост ”.

На нея са поканени представители на всички обичайни вероизповедания в България. Засега поради устава си, изключащ съслужение на католици и православни, синодът отхвърля да изпрати православен епископ на нея.

Пристигайки в България, папа Франциск на процедура ще е стъпил на 4 континента за по-малко от 4 месеца. Първото интернационално пътешестване т.г. на светия отец беше на 23 януари в Панама за Световния ден на младежта. През февруари последва първата аудиенция на глава на Римокатолическата черква в Обединените арабски емирства, а в края на март бе наред Мароко. Освен визитите в България и Македония на 5-7 май папа Франциск ще посети и Румъния от 31 май до 2 юни.

Мечтата му

е до края

на годината

да отлети и

до Япония

Въпреки че майските визити на Франциск са в страни, в които католиците са напълно дребни общности на фона на източноправославните християни (България, Македония, Румъния), обиколката му би трябвало

да отвори нова страница

в разговора с тях

Както разяснява католическият ежедневник “Авенире ”, източноправославните църкви изживяват сложен миг след раждането на новата Автокефална украинска черква, приета от Константинополската патриаршия, само че не и от Москва и сестринските църкви, вкрлючително БПЦ.

Освен чужбина Франциск обикаля непрестанно и Италия. Откакто преди 6 година беше определен за папа, той не стопира да се среща с вярващите на Апенините и по света, макар че

това му коства

големи

физически

старания за

неговите

82 години

Знае се за проблемите му с бедрото и със седалищния нерв. Това обаче не му пречи да върви по час дневно, което озачава приблизително по 3 км пешком.

За разлика от предшественика си, който използваше червени плюшени обувки, Франциск носи извънредно семпли черни обувки номер 42-43. Те са от телешка кожа и нямат никаква украса. Обикновено папата разполага с 3 чифта, които сменя едвам откакто са се износили изцяло.

Но

по какъв начин папата взема решение

кои страни да посети

и кои - не, в случай че получава всекидневно предложения от целия свят?

За разлика от останалите държавни глави, които пътуват непрекъснато за визити или участия в международни конгреси, главата на Римокатолическата черква би трябвало да постави в сметките си и две променливи величини - главната религия в страната хазаин и тълпите поклонници, които го чакат на всички места. За това и всяко пътешестване на папата значи дълги месеци подготовка и изпипване на всеки подробност, включително по какъв начин то се вписва в общата геополитическа, филантропична и прочие картини.

Всичко това се приготвя от специфичен екип, който стартира работа доста преди формалната аудиенция. Началната точка на всяко посещаване са поканите, които светият отец получава от президента и от другите църковни представители на дадена страна. В някои случаи пък папата може да сметне за значимо от позиция на вероятностите пред църквата да посети една или друга страна.

Във всички случаи обаче той се нуждае от публична покана, тъй като би трябвало да бъде мечтан посетител в съответната страна. В някои обстановки може да се нуждае и от разположението по отношение на него и на другите религии и изповедания.

Едва след съществуването на формалната покана се пуска в деяние и организационната машина. Целта на папа Франциск е да доближи до всички, или съвсем до всички, т.е и до “екзистенциалните периферии ” по време на визитите си. Това значи, че е значима освен самата аудиенция, а и

какво ще последва

след нея. Веднага щом се направи някаква чернова за стратегия на визитата, стартират подготвителните визити на организационния екип.

С помощта на папския нунций в съответната страна се влиза в контакт с локалните управляващи и религиозни представители. Заедно с тях се вземат решение детайлите, стадиите и събеседниците. Обикновено организационният екип на папата прави две подготвителни визити в страната хазаин по предначертания маршрут и стратегия. Едва по-късно тя се показва за утвърждение от папата. Подготвителни визити в съответната страна прави и механически екип. Предварително там отива и церемониалмайсторът на папските литургии с целия си екип и посещава всички места, където са планувани

религиозни церемонии,

с цел да посочи и по какъв начин съответно да се приготви олтарът и присъединяване на всички лица в литургията.

Своя аудиенция авансово прави и командирът на Ватиканската жандармерия, който дава отговор за сигурността и защитата на светия отец по време на пътуванията и пасторалните му визити. Едва по-късно се взема решение методът и подобаващото време за провеждането на този или оня стадий от визитата.

При всяко свое пътешестване папата би трябвало да отдели време за всички съставни елементи на Божия народ - младите, фамилиите, бедните, болните.

Въпреки че всичко в програмата се дефинира авансово, папата може да вмести в нея нещо в последния миг по свое предпочитание.

Обикновено при визитите си папата отсяда в седалището на съответната папска нунциатура. Понякога обаче има и изключения. Например при визитата си в Рио де Жанейро Фарнциск спа в нравствен център на локалната епархия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР