Мирът е основният път към развитието за нашия глобализиран свят,

...
Мирът е основният път към развитието за нашия глобализиран свят,
Коментари Харесай

Папата помоли за край на „безсмислената и трагична война“ в Украйна

Мирът е главният път към развиването за нашия глобализиран свят, сподели Светият отец

Папа Франциск се помоли за завършек на започнатата от Русия „ безсмислена и трагична война “ в Украйна, откакто дойде през днешния ден в някогашната руска република Казахстан, с цел да се причисли към интернационален конгрес на религиозни водачи в молитвата им за мир, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Папата дойде в казахстанската столица Нур Султан, с цел да се срещне с президента Касъм-Жомарт Токаев по време на публична държавна аудиенция в границите на тридневното му пътешестване. Утре и в четвъртък Светият отец ще вземе присъединяване в свикван на всеки три години интернационален набожен конгрес, в който ще вземат участие над 100 делегати от мюсюлмански, християнски, еврейски, будистки, шинтоистки и други религиозни групи от 50 страни.

Осемдесет и пет годишният папа Франциск реализира това пътешестване макар влошеното си здравословно положение, обвързвано с разтегнати коленни връзки, което много ограничи напредването му през последната година. Светият отец с тъга се придвижваше по коридора на самолета през траялия шест часа и и половина полет от Рим. Той изглеждаше изтощен и изпитваше болки, пристъпвайки се едва-едва благодарение на бастуна си, а след идването си в Казахстан се движеше в инвалидна количка. Лекарите му споделиха, че към този момент за в допълнение пътешестване, да вземем за пример до Киев, не може да става и дума.

Изказвайки се при идването си пред държавни представители и дипломатическия корпус, събрали се в концертната зала „ Казак “, папа Франциск похвали ангажираността на Казахстан с многообразието и разговора, както и напредъка на страната след десетилетия на сталински репресии, когато в Казахстан са били депортирани стотици хиляди руски изселници.

Светият отец сподели, че Казахстан, който граничи с Русия на север и с Китай на изток, и е обитаем със 150 етнически групи, говорещи 80 езика, в този момент следва да „ играе фундаментална роля “ за облекчаването на споровете другаде.

Припомняйки визитата в Казахстан на папа Йоан-Павел Втори единствено дни преди офанзивите на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати, папа Франциск сподели, че посещава страната „ по време на безсмислената и трагична война, която избухна с нашествието в Украйна “.

„ Дойдох, с цел да повторя апела на всички тези, които надигат гласа си за мир, който е главният път към развиването за нашия глобализиран свят “, сподели папата.

Обръщайки се към международните свръхсили, той сподели, че увеличението на напъните в дипломацията и разговора са по-важни от всеки път. „ Онези, които имат по-голяма мощ в света, носят и по-голяма отговорност във връзка с другите, изключително на тези страни, които са по-уязвими за разтърсвания и спорове “, добави Светият отец.

„ Сега е време да спрем да ускоряваме съперничествата и да подкрепяме противопоставящи се блокове “, сподели папа Франциск.

Токаев не загатна категорично Украйна в квалифицираното си изявление пред папата. Говорейки на британски обаче казахстанският президент сподели в общи изречения, че човечеството е „ изправено на ръба на пропастта, откакто геополитическото напрежение се изостря, световната стопанска система страда, а надигащата се религиозна и етническа назадничавост се трансформира в „ новото обикновено “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР