Мира Добрева извървяла дълъг път до сбъдването на мечтата си.

...
Мира Добрева извървяла дълъг път до сбъдването на мечтата си.
Коментари Харесай

Мира Добрева: Бях чистачка, дойдох в София с горнище на пижама и лъскав

Мира Добрева извървяла дълъг път до сбъдването на фантазията си. Журналистката, която е израснала в Златоград, през днешния ден води предаването „ Питай Българска национална телевизия ”, написа книга за столетниците на България и развива уебсайт. В него Мира разгласява затрогващо видео, в което споделя историята си. Водещата била предизвикана още предходната година от организация, която я поканила да приказва на тематика „ Пътят на една невъзможна фантазия ”.

„ Никога до оня миг не бях разказвала за това. Не и от сърцето си. Не и цялата истина ”, споделя Мира Добрева. Днес тя приказва без да се тормози за детството си, за премеждията, през които е минала, за разочарованията и признанията. Споделя по какъв начин като студентка е трябвало да стартира работа в гръцка телекомуникационна компания и, в това време да бъде чистачка на офиси, до момента в който не успее да откри път към малкия екран, за което мечтаела от дете. Мира инициирала изявлението си за работа в Нова тв, където е първият й допир с публицистиката. Преминала през всички звена, до момента в който не стигне до основаването на репортажи и поста на водеща на новините, а по-късно и до поканата да се причисли към екипа на Българска национална телевизия.

По подигравка на ориста журналистката опитвала да започва кариерата си в Българска национална телевизия, само че тогава получила отвод. Покойният Хачо Бояджиев, който по това време провеждал състезанията, споделил след един подобен на младата Мира Добрева: „ Когато акъла ти порасне, колкото косата, ела да се пробваш отново ”. И тя се отдала на това „ да отглежда акъла си ”. Учила интензивно британски и гръцки език, бързопис, машинопис, правоговор, стилистика на речта, държание пред камера, по какъв начин се вършат вести. Напълнила с десетки книги и учебници дребната си стаичка в Студентски град. Стаичка с мухлясала баня и напукани стени, в която Мира Добрева се прибирала към фантазията си, която била загърбила за дълго време, тъй като чувала: „ Няма да стане ”. Тогава в общежитието, в което живеела като студентка, почнала да възстановява куража си да се бори за сбъдването на фантазията си.

Мира Добрева, която на 12 август ще навърши 48 години, потегля от Златоград, където е израснала. От дребна мечтаела да се изявява по малкия екран, само че отвред чувала, че това няма по какъв начин да стане. „ Не е допустимо да станеш журналистка, ми споделяше баща. А майка го допълваше: „ То, тия работи по този начин стават. За малкия екран връзки трябват и би трябвало да си от сой. ” Означава да си някаква огромна работа, да си с родословие, класа, маниери... А пък аз не съм от сой. Родена в малко градче в Родопите. Лятото сеехме тютюн, а зимата някакви плетки... ”, връща се в спомените си Мира Добрева. Тя не се чувствала и хубаво дете. Веднъж татко й споделил: „ Спри да мечтаеш, бе, дете! Спри с тази телевизия, я виж какви огромни зъби имаш! В малкия екран взимат единствено хора с дребни зъбки ”, споделя водещата и добавя, че с тези думи, като че ли я пробол с иглата, на която нижел тютюна - „ Не стига, че не съм от сой, ами съм и с огромни зъби ”. Зъбите й траяли да порастват и дори да се изкривяват. Колкото повече време минавало, толкоз повече осъзнавала, че би трябвало да се откаже от фантазията си. Спряла да приказва за нея. Не можела да понесе, че не е толкоз огромна, колкото фантазията й. Поела по пътя на родителите си, които са приключили стопанска система. Все отново кандидатствала публицистика, само че не я приели. „ Казах ви, не съм от сой ”, споделя Мира. Тя записва „ Туризъм ” в Датския лицей, а след това „ Човешки запаси ” в УНСС. Трябвало да минат години преди да приключи „ Телевизионна публицистика ” в Софийския университет.

„ Дойдох в София с един пататник, горнище на пижамка, което минаваше за ризка, и един бляскав бял чеп ”, спомня си през днешния ден журналистката. Срамувала се. Чувствала, че би трябвало да промени нещо, само че не знаела по какъв начин, а и нямала никакви пари. „ Толкова небогати години бяха, първите от новата история на България, хората висят на опашки за кофичка мляко, а аз увисвам на опашка пред малкия екран ”, споделя Мира. Тя се явявала на всички състезания в Българска национална телевизия, за които чувала. Тогава и Хачо Бояджиев й предложил да се заеме с образованието си и да се опитва отново.
Ситуацията се усложнила, откакто татко й умрял. Майка й не можела да устоя нея и брат й. Мира записала да учи задочно, тъй като трябвало незабавно да стартира работа. Каквото и да е, където и да е. Започнала работа в гръцка телекомуникационна компания. Работела като телефонистка. Имала и втора работа като чистачка на офиси. И двете работи вършела на драго сърце. До през днешния ден обича да чисти и да приказва по телефона. Знаела е, че това е просто част от пътя, който би трябвало да измине, с цел да сбъдне фантазията си.

Един ден, до момента в който чакала чиновниците на един от офисите да си тръгнат, с цел да почисти , стара гъркиня се спряла и я заговорила, откакто й направила комплимент какъв брой е красива. Като схванала, че Мира мечтае да работи в телевизия, гъркинята споделила: „ Какво чакаш? Аз като чаках цялостен живот, къде съм?! А можех „ Мис Гърция ” да стана. Повече да не съм те видяла тук! Щом искаш да работиш в малкия екран, отивай! Подай си молбата, учи се – няма метод да не стане ”.

На другия ден Мира отишла в Нова телевизия. Чакала пред входа. Като я питали, все казвала, че чака шефа. Нито знаела обаче кой е, нито по какъв начин наподобява. След известно време видяла един мъж да излиза от постройката: „ Казаха ми, че на вратата стои едно момиче, което наподобява като 1 милион $. Какво искаш? ”. Мира отвърнала, че желае да стартира работа в телевизия. „ Добре пристигнала! Още не съм чул някой да се е отказал от един милион $! ”, споделил й той.
Мира почнала още на другия ден. Пременена с облекла на приятелката си Руми, защото нямала свои, бъдещата телевизионна звезда стартирала с ангажимента, че ще стартира стаж в гримьорната, след това в монтажа, архива и чак тогава при репортерите. „ Аз чистачка съм била, та в този момент гримьорната ли ще ме изплаши! ”, споделила си Мира Добрева и почнала. Преминала през всички звена в малкия екран. Имала възприятието, че й се случва нещо познато. Толкова дълго мечтаела и си представяла по какъв начин работи в телевизия. Колелото се завъртяло и не след дълго Мира Добрева към този момент правела репортажи и водела новинарските излъчвания, написа Уикенд.

Две години по-късно я поканили да се причисли към екипа на Българска национална телевизия. През 1999 година Мира Добрева става водеща на късите вести „ По света и у нас ”, имала е и графа в предаването „ Чай ”. Оправила си зъбите. Купила си хубави облекла. Научила се да написа по-добре, „ да събира света в двуминутен репортаж ”. Последвали награди, самопризнания, грамоти. Мира Добрева е била 40 пъти корица на списания, дописки и интервютата си в печатни медии от дълго време не брои.
„ Минаха 22 години от деня, в който застанах на прага на Нова телевизия. И си давам сметка, че можеше и да не се случи, в случай че не бях упорита ”, споделя Мира Добрева. Тя не споделя разочарованията, болките, измените, само че признава, че ги е имало, освен това в обилие. „ Всяка болежка си коства, щом се е родила от фантазията ви ”, въодушевява Мира Добрева феновете си.
 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР