Миню Стайков и синът му Стайко Стайков са сред обвиняемите

...
Миню Стайков и синът му Стайко Стайков са сред обвиняемите
Коментари Харесай

Прокуратурата внася днес искането за постоянен арест за Миню Стайков

Миню Стайков и синът му Стайко Стайков са измежду обвинените за присъединяване в незаконната група, която прокуратурата проверява след акцията в Карнобат. Стайков-младши е напуснал страната и се търси с европейска заповед за арест. Това заяви на брифинг наблюдаващият следствието прокурор Ангел Кънев за акцията, след която бяха повдигнати обвинявания на 8 лица.

Ще желаеме задържане под стража на три лица, измежду които е и Миню Стайков, уточни Кънев.

Наблюдаващият прокурор изясни, че незаконната фабрика за цигари край Карнобат е върху парцел на сдружение на сина на кмета. Организацията на работа в нея е извънредно тайна. В производството не са употребявани български жители, а такива от страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Никой не е имал право да напуща фабриката, не е употребявано даже електричество от мрежата, с цел да не се будят съмнения. През последната година там се е работило в съвсем непрестанен режим на работа, осведоми Ангел Кънев. При акцията на място бяха открити само административни ръководители и водач на камион.

По думите му, цигарите с логото на непознати марки са продавани в България и в други страни.

По делото има доказателства и за данъчни закононарушения от преди две години. Възложени са 40 данъчни проверки на разнообразни сдружения, обясниха от прокуратурата.

По думите на Кънев близо 1 милион лв. са били върнати като възобновен налог на групата на база показани документи и фактури.

„Собственикът на счетоводната къща, която обслужва тези две сдружения преди този момент е бил надзирател. Самият той признава, че не схваща нищо от тези документи“, сподели още наблюдаващият прокурор.

Разследват се и данни за укрит данък за алкохол в друга фабрика.

Досъдебното произвеждане стартира през лятото на 2018 година При установяването на незаконната фабрика на място открихме завод, оборудван с машини. По време на интервенцията там нямаше служащи, описа изпълняващият функционалностите на началник на Специализираната прокуратура Даниела Начева. Установихме цигари за 3 благ. лв., които бяха натоварени на камион, водачът и още няколко лица. Или трябваше да обвиним водача или трябваше да продължим следствието, с цел да стигнем до уредниците на тази фабрика. В резултат се стигна до интервенцията, която организирахме с ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Работихме няколко денонощия, с цел да съберем информация и да стигнем до обвиняванията, описа Начева.

По думите й, на този стадий са упрекнати 8 лица за присъединяване в проведена незаконна група, за данъчни закононарушения, пране на пари. На петима обвиняванията към този момент са предявени, един е разгласен за търсене с европейска заповед, а други двама – за ционално търсене. Днес в 14:30 прокуратурата ще внесе искне за постоянен арест за Миню Стайков. най-вероятно то ще бъде прегледано от съда още тази вечер.

Лицата, свързани с въпросната фабрика, по един или различен метод са свързани с сдружения на верига от свързани компании, следени от едно от лицата, упрекнато в присъединяване в тази група. Говорим за над 20 сдружения, свързани по сред си. За такива данъчни закононарушения са водени две каузи в София. Тези каузи бяха обединени към актуалното произвеждане, обясниха още от държавното обвиняване.

След претърсванията във Винпром Карнобат и Топаз Мел са сезирали митниците, които сега правят инвентаризации, а по-късно ще бъдат осъществени и проверки в сдруженията.

Имаме информация, че производството на тютюн е ставало и на други места, като тези пари се влагат в действителната стопанска система, сподели Даниела Начева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР